Paide Teater ja ühendav kunst 

24. sept. 2021 Paide Teater - Kommenteeri artiklit
Paide Teatri trupp neljanda hooaja alguses: vasakult Harri Ausmaa, Maria Paiste, Jan Teevet, Johannes Richard Sepping, Kirill Havanski, Oliver Issak. Foto: Paide Teater

Tänavune sügis märgib Paide Teatri neljanda hooaja algust. Ses segases ajas, milles me üheskoos elame ning selgust otsime, on kunstil kanda oluline roll. Kunstnikena ei pretendeeri me olema kompassid, mis ainuõige suuna kätte näitavad, ennemini hoopis magnetid, mis kompassi hullumeelselt pöörlema panevad ja seeläbi osutavad ehk suundadesse, mis seni märkamata jäänud. 

Paide Teater usub, et niisugustesse suundadesse vaatamine, vahealade loomine ja kaardistamine on ainus võimalus üheskoos edasi minna. Teadmatus liidab meid enam kui teadmine. Sestap oleme pärast kolme aastat jõudnud oma moto või lipukirja sõnastamiseni: ühendav kunst.

Pikka aega on kunst redutanud ühiskonna äärealadel, kommenteerinud ja kritiseerinud, põgenenud ja ideaalmaastikke loonud, röökinud oma tõtt kurtidesse kõrvadesse ja otsinud paika, kus saaks elada iseenda tões. Täna, tundub meile, on ühiskond muutunud sedavõrd küüniliseks, et kunsti kommentaarid kaovad teiste prohvetite ja valeprohvetite hõigete kajasse ja seepärast tuleb iroonia asendada utoopiaga.

Neljanda hooaja esimene uuslavastus „Lahinguväli“ esietendub 7. oktoobril ja küsib, mis saab pärast lõppu. Karevat parafraseerides võiks öelda, et laulame kaotajatest, sest võitjatest lauldakse niigi. Proovisaalis on töös korraga nii Homerose eeposed ja Euripidese näidendid kui ka hommikused ajalehed ning poliitikute kõned. Sel sügisel mängime „Lahinguvälja“ Paide muusika- ja teatrimajas kümnel õhtul 7. oktoobrist 12. novembrini.

13. oktoobril naaseb lavale Peeter Volkonski lavastatud Bizet’ „Carmen“. Ooper, kabaree, muusikal, tsirkus, teater – kõik need ja paljud muud žanrid sulavad ses lavastuses ühte pööraselt elujanulisse tervikusse. „Carmen“ etendub Paides, Rakveres, Pärnus, Viljandis ja Tallinnas kuni 6. detsembrini.

Aktsioonide sari „Paide 3000“, mis algas möödunud talvel ja leidis oma esimese kulminatsiooni maikuises „33 kõnes“, läheb samuti edasi ning võtab sügisel luubi alla demokraatia ning valimised. Lavastuste ja aktsioonide info leiab paideteater.ee leheküljelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!