Rahvaülikoolid kutsuvad märkama vabaharidust

6. sept. 2021 Eesti Rahvaülikoolide Liit - 1 Kommentaar

Reedel, 10. septembril toimub rahvaülikoolide konverents, mis kutsub kaasa mõtlema vabahariduse rollist elukestvas õppes ja rahvaülikoolide kasutamata potentsiaalist.

Esimest korda toimuv konverents kannab pealkirja „Rahvaülikoolide kasutamata potentsiaal – like’e on piisavalt, aga kuidas edasi?“. Rahvaülikoole küll teatakse ja tuntakse, kuid ainuüksi sellest jääb väheks. Vabahariduse rolli elukestvas õppes praegu ei teadvustata.

„Oma esimesel ühisel konverentsil tutvustamegi rahvaülikoolide tegevust ning arutleme, kas ja kuidas vabahariduses osalemine aitab meil kõigis oma elurollides, sealhulgas töös paremini hakkama saada,“ leiab konverentsi peakorraldaja Hannelore Juhtsalu.

Konverents keskendub teemadele, nagu vabaharidus; rahvaülikoolide tegevus, panus ja võimalused tänases Eestis; Põhjamaade kogemused ja väljakutsed, vabahariduse roll inimeste heaolu ja ühiskondliku seisundi parandamisel ning sotsiaalse sidususe suurendamisel. Elukestev õppimine – kas see on inimese eralõbu või vastutus ühiskonna ees?

„Rahvaülikool võiks Eestis olla niisama laialt tuntud ja tunnustatud kui Põhjamaades – seda nii igal sügisel õppimisvõimalusi otsivate täiskasvanute kui ka meie riigi silmis,“ märgib Juhtsalu.

Rahvaülikoolide konverentsil võtavad teiste seas sõna haridus- ja teadusminister Liina Kersna, kultuuriminister Anneli Ott, sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere ning Tartu Ülikooli raamatukogu direktor Krista Aru

Täpsema konverentsi päevakava, esinejate tutvustused ja avaliku otseülekande leiab ürituse kodulehelt.

2021. aasta konverentsi toetajad on SA Kutsekoda ja EPALE, Pärnu linnavalitsus. ERL on haridus- ja teadusministeeriumi strateegiline partner aastatel 2019‒2021. Eesti Rahvaülikoolide Liit ühendab 13 rahvaülikooli, kes pakuvad igas eas täiskasvanutele aasta ringi laias valikus õppimisvõimalusi.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Rahvaülikoolid kutsuvad märkama vabaharidust”

  1. Peep Leppik ütleb:

    Vabaharidus on SUUREPÄRANE asi,
    aga TÄNAPÄEVAL on küsimus selles – KES ON NEED HARIJA? Kui isegi meie pärisülikoolidesse on tunginud pseudoteadus (sõna saavad sõnaosavad nö isemõtlejad), siis …).
    Vähemalt KASVATUSTEADUSE vallas levitatakse igasuguseid väljamõeldisi. Märgakem, mis toimub meie kodudes (vt kasvõi 6. sept. “Õhtulehte”). Et meie meedia on täis neid isemõtlejaid (üks kõneleb praegu raadios!), siis on inimesed (lapsevanemad eriti) aetud vaid SEGADUSSE. Ja allakäik jätkub!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!