Rahvusooper ootab lapsi teatrisse!

24. sept. 2021 Tuuli Potik haridustöö juht - Kommenteeri artiklit
Maurice Raveli lühiteostest koosnev „Ravel:Ravel“ ühendab teatrilaval balleti ja ooperi. Foto: Rahvusooper Estonia

„Kõik, kõik on uus septembrikuus,“ ütleb tuntud luulesalm. Miks mitte panna alus ka uutele kogemustele ja teadmistele ning tutvustada lastele muusikateatri ja balletimaailma saladusi. Mis oleks veel parem kui võimalus nende põnevate maailmade telgitaguseid ja lavaelu oma silmaga lähedalt näha!

4. oktoobril alustab uut hooaega teatriseiklus „Punamütsike ja seitse pöialpoissi“, mis viib osalejad muinasjutulisse võlumaailma, kus kohtuvad Punamütsike, Papageno, Võlur, seitse pöialpoissi ja teised põnevad tegelased. Kaasa teeb rahvusooperi keelpillitrio. Haridusprojekt toimub esmaspäeviti ja on mõeldud lasteaiarühmadele ning esimesele kooliastmele.

Samale vanusegrupile sobivad haridusprojektid „Orkestrimäng“ ja „Balletilugu“. Esimene tutvustab muusikateatri lahutamatut osa – keel-, puhk- ja löökpillidest koosnevat orkestrit – ning teine viib suured ja väiksed tantsuhuvilised balleti salapärasesse maailma.

Eelmise hooaja lõpus esietendunud Maurice Raveli lühiteostest koosnev „Ravel:Ravel“ ühendab teatrilaval balleti ja ooperi. Loo tegevus toimub teatrimajas, kus kõik esemed ootamatult ellu ärkavad. Lavastuse esimeses osas saab näha lüürilist lühiooperit „Laps ja lummutised“, mille toovad välja lavastaja Mart Kampus ning kunstnik-lavastaja Liina Keevallik. Kampuse sõnul on lavastus väga vaatemänguline ja visuaalselt rikkalik. Teine osa, balleti „Hane-ema“ tõlgendus on valminud lavastaja-koreograaf-kunstnik Renate Keerdi käe all.

Tulles vastu õpetajate soovidele, on võimalik sel hooajal vaadata ballette „Luikede järv“ ja „Kratt“ päevasel ajal. „Luikede järve“ etendus koolidele algab kolmapäeval, 13. oktoobril kell 12. Marina Kesleri lavastatud „Kratt“ Eduard Tubina muusikale kooligruppidele 9. ja 23. veebruaril kell 12.

Et esimene ooperi- ja balletikogemus oleks arusaadav ning huvitav, soovitame tellida enne etenduse vaatamist haridusprojekti „Kuidas mõista balletti“ või „Ka ooper kõlab tuttavalt“. Mõlemat saab tulla vaatama valitud aegadel esmaspäeviti või ka vahetult enne etendust. Kui siduda haridusprojekt etenduse vaatamisega, on ühine hind 20 eurot.

Väiksematele teatrisõpradele esietendub novembris Estonia kammersaalis imearmas muusikaline lastelavastus „Isand Tuutu ja salajane teatripööning“, mis on tehtud Edgar Valteri lastejutu „Isand Tuutu ettevõtmised“ ainetel ning mille lavastaja on Kati Kivitar.

Suve hakul jõuab lavalaudadele Tõnis Kaumanni ja Vahur Kelleri lasteooper „Naksitrallid“, mis on tehtud Eno Raua samanimelise raamatu ainetel. Libretist ja lavastaja Vahur Keller lubab, et „Naksitrallid“ on Eesti esimene südamlik action-ooper: „See lugu sulatab kindlasti nii laste kui ka nende vanemate südamed ega vanane kunagi, sest parimad rohud kõige vastu on alati tõeline sõprus, nutikus ja soe huumor (rääkimata põdrasamblateest),“ lubab lavastaja.

Vaata veel opera.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!