Retrolik kirjandussalong, auahne Juudit ja kohvrisse pakitud Vilde – kirjanike muuseumide kirev elu!

17. sept. 2021 Annika Aus, Mati Undi muuseumi kuraator; Mari Vapper, Tallinna Kirjanduskeskuse hariduskuraator - Kommenteeri artiklit
Endel Bergmanni skulptuur „Aino Talvi Juuditina“ (1969). Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi kogu. Foto: Tallinna Kirjanduskeskus

Kirjandustund kirjaniku kodus on midagi, mis jääb meelde! Meil on aegumatu aare, kirjanik Tammsaare, kelle 1930. aastate korter on juba iseenesest õpilastele elamus. Samamoodi on kindel, et Eduard Vilde šikk kodu ja Mati Undi nostalgiahõnguline muuseum võluvad tulijaid. Võib kindel olla, et SEE kirjandustund juba ei unune!

Sõnakas ja auahne Juudit Tammsaare muuseumis

Tammsaare muuseumis ootab avastamist uus aastanäitus „Sõnakas ja auahne“, mis on pühendatud kirjaniku esiknäidendi „Juudit“ 100. sünniaastapäevale. Näituse juurde loodud muuseumitunnis süveneme näidendi tegelaskujudesse ja räägime Juuditi loo taustast nii eesti kui ka maailmakultuuris. Rühmatöö käigus toome näidendis peituvad ajatud teemad tänapäeva. Huvilistel on võimalik külastada väepealik Olovernese telki, et Juuditi legendi tõeliselt sisse elada.

Tammsaare elu ja loomingut on endiselt kõige parem tundma õppida tunnis „Tammsaarele lähemale“. Lisaks on vanaaegses korteris olemas audiogiid, mis võimaldab õpilastel ka iseseisvalt muuseumit külastada. Kohapeal saab täita töölehti, mis aitavad kogetut paremini mõtestada.

Teosepõhiseid tunde pakume nii muuseumis kui ka e-tunni vormis. Näiteks e-tund „Vargamäe vaikivad tegelased“ tutvustab õpilastele teistmoodi lugemismudelit, analüüsides teost loomadega seotud tekstikatkendite kaudu.

Reisisell Vilde kipub muuseumist välja

Ringkäik Vilde 1920. aastate kodus on tõeline elamus. Kuid heituda ei maksa ka neil, kes praegu muuseumisse tulla ei jõua – nüüd saab kirjaniku endale külla kutsuda! Rändnäitus „Hipster Vilde“ võtab toredas kohvriformaadis kokku ekspositsiooni olulisemad teemad. Näitusega on kaasas Romulus Tiituse karikatuuridel põhinev mänguline video, kus Vilde eluloo jutustab kirjaniku punane sokk, kellele on hääle andnud Tõnu Oja.

Võimalust Vildet paremini tundma õppida pakuvad muuseumitunnid „Punane sokk ja näpitsprillid“ ja „Vahva vunts Vilde“, teosepõhiste tundidena koguvad populaarsust „Mäeküla piimanaine“ ja „Pisuhänd“. Uued õpilasi kaasavad e-tunnid lubavad Vilde loomingust ja elust osa saada ka pealinnast kaugemale jäävatel koolidel.

Retrohõngulised 1970-ndad Mati Undi pool

Mati Undi muuseumi külastaja astuks otsekui 1970. aastate Undi kirjandussalongi, kus käis värvikas vaimuelu. Omaaegne Mustamäe korter on taasloodud viisil, mis lubab päriselt tunnetada, mida tähendavad sõnad retro ja vintage. Ühtlasi on muuseumis rekonstrueeritud Mati Undi viimane, Kadrioru korter, kuhu kirjanik kolis 1995. aastal. Muuseum asub korteriga samas majas ning vaid paar korrust kõrgemal on Undi originaalkorteri aknad.

Eriilmelised kodud peegeldavad kirjanik Mati Undi mitmetahulist karakterit ja võimaldavad lähemalt tundma õppida kirjaniku laiahaardelist eruditsiooni.

Undi muuseumis anname tunniga „Kõik ei ole imelapsed“ põhjalikuma ülevaate sellest, mida võis Mati Undi jaoks tähendada „imelapse“ staatus ning arutleme, mida võib ülim andekus inimesega teha. Samuti räägime lähemalt 1960. aastate vaimuelust – perioodist, mil kirjandus ja kultuur lõi uuesti õitsele. Muuseumitunnis „Maapoiss linnas“ avame teose „Sügisball“ tähenduskihte, andes samal ajal kätte oskused erinevate ilukirjanduslike tekstidega töötamiseks.

Infot kõigi muusemitundide kohta leiab Tallinna Kirjanduskeskuse kodulehelt www.kirjanduskeskus.ee.

Kodulehte külastades tasub liituda ka uudiskirjaga, et kõigi tegemistega juba varakult kursis olla!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!