Sest anded on vaja üles leida ja nendega maailma rikastada

10. sept. 2021 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

19. septembril kell 18 algab Alexela kontserdimajas Tallinnas konkurss-festivali „Annetekoda 2021“ lõppkontsert.

Lõppkontserdile jõudnud 26 üksikesinejat ja kollektiivi on läbinud tiheda sõela, sest konkursi eelvoorudes osales ligi 450 inimest üle Eesti. Konkursi käigu kohta annab lähemaid selgitusi selle tegevjuht-koordinaator Heili Vaus-Tamm.

Kui palju kooliõpilased ja tudengid selles kaasa on löönud?

Üle poole osalejatest on olnud kooliõpilased ja üliõpilased või selles vanuses noored ning nad on esinenud väga mitmesuguste numbritega, alates klassikalisest laulust karmoškamänguni, balletist kõhutantsuni, sekka leiutajaid ja trikimeistreid. Konkreetsema pildi osalejatest saab Eesti Kultuuri Koja Facebooki-leheküljelt, kus on finaalipääsenutega tehtud väiksed intervjuud.

Tallinna kodurahufond on teie ettevõtmise toetajate hulgas. Kas tegemist on ühtlasi lõimimisprojektiga?

Rõhutasime algusest peale, et kõigi Eestis elavate rahvuste esindajad on konkursile oodatud, ja nad on tulnud ka. Näiteks on osalenud tadžiki, kirgiisi, udmurdi, ukraina ja hiina päritolu noori, lisaks väliseestlased jt. Kirgiisid ja tadžikid kahjuks lõppvooru ei jõudnud. Nende ansambel on küll juba tuntust kogunud, kuid nende seekordne video žüriid väga ei kõnetanud ja edasi nad ei saanud. Samas teiste rahvuste esindajad jõudsid finaali.

Kuidas konkurss läbi viidi?

Kõigepealt oli üleriigiline videovoor ja siis Tallinnas meistrikursus ning eelvoor detsembris 2020. Järgnesid eelvoorud mujal Eestis. Algul pidid need algama veebruaris, siis aprillis, aga koroona tõttu saime eelvoorud tehtud alles augustis. Need toimusid kohalikes kultuurikeskustes, ERM-is, Pärnu noortemajas jm. Suvistest eelvoorudest valiti poolfinaalide kaudu välja 26 värvikat finalisti.

Kas on olnud ka üllatajaid?

Üllatajad ongi kõige toredam osa sellest konkursist ja üllatusi jagus. Näiteks Lilian Sauvola, kes esitab väljakutse Elina Netchayevale, lauldes tema eurolaulu „La Forza“. Üllatas ka, et Uku Suviste eurolaulu esitati kanneldel. Idee tuli Sireliis Viibergilt, kes palus appi oma kandleõpetaja Elise Võsu. Tema aitas Uku laulule arranžeeringut teha ja lõpuks nad esinesid koos. Oleme Uku Suvistega arutanud, kuidas sulatada kandlepala tema esinemisse lõppkontserdil Alexela laval. Oleks südamlik ja tore, kui Uku laulu keskel kõlaks kandlemäng. Sireliis on suur Uku Suviste fänn ja käib kõigil tema kontsertidel. Uku on lubanud temaga Alexela esinemise asjus ise läbi rääkida. Usun küll, et kuulajatele läheb hinge, kui osa eurolaulust kõlab rahvapilli esituses. Uku Suviste esineb Alexelas konkurss-festivali „Annetekoda 2021“ patroonina ja annab laval teatepulga üle uuele patroonile, kelle avalikustame alles laval. Aga nii palju võib öelda, et ta on tuntud inimene, palju annetega tegelnud ja ise võistelnud. Kaugemal kui keegi teine sellises valdkonnas. Loodame ka tema esinemist Alexelas näha.

Kui palju aega kõigi osalejate ärakuulamine võttis?

See oli suur töö, sest osalejaid oli ligi 450 ja esitusi 250 ringis. Algul tuli vaadata ära videod, siis eelvoorud Tallinnas ja maakondades ning lisaks poolfinaal. Aega võttis see ikka päevi. Õnneks toimusid eelvoorud eri maakondades, näiteks Raplamaal, Tartumaal jm. Nii oli vaja ühekorraga ära kuulata vähem esinejaid ja igas maakonnas sai suhteliselt rahulikult toimetada. Mõni eelvoor oli siiski pingeline. Näiteks Rae vallas tegime isegi kaks eelvooru ja kuulasime seal ära 49 esitust, kellest sai poolfinaali edasi 14 numbrit. Kõige rohkem esinejaid oligi Rae vallas ja Ida-Virumaal.

Miks te nii suure töö ette võtsite?

Sest anded on vaja üles leida ja nendega maailma rikastada. Meie konkurss-festival on aidanud inimestel ennast proovile panna ja avalikkusele nähtavamaks muuta. Lisaks saame sellise konkursiga teada, milliseid andeid meie seas leidub. Tänavu näiteks torkas silma, et Virumaal on enim häid lauljaid ja tantsijaid, kuid Kagu-Eestis ja saartel tehakse pigem peent käsitööd, mistõttu mõned sealt tulnud inimesed Alexela laval ei esinegi, vaid panevad omaloomingulised tööd fuajees välja. See on neile väga oluline väljund. Üks noormees rõõmustas väga, et tema ema pääseb tänu meie konkursile kodu nelja seina vahelt, kus ta päevade kaupa kellegagi ei suhtle – nüüd saab ta oma pärltikandeid Alexelas näidata. Talle on see hüpe elukvaliteedis.

Kas professionaale on ka osalenud?

Tõnu Kaljuste või Kaie Kõrb meil muidugi ei esine, sest neil on kõik võimalused olemas, kuid tulevasi professionaale ehk üliõpilasi on meil mitmeid ja nemad osalevad, et oma karjäärile hoogu juurde anda ning tuntust koguda. Kutsun kõiki meie annetele kaasa elama, sest pilt on põnev ja sisuliselt on see läbilõige meie Eestist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!