Sümfooniaorkester kui eeskuju, kuidas üksteisega arvestada

24. sept. 2021 Maarja Kasema ERSO toimetaja - Kommenteeri artiklit
ERSO 95. hooaeg algas pidulikult Eesti Vabariigi hümniga. ERSO ja dirigent Olari Elts, 10. september 2021, Estonia kontserdisaal. Foto: Kiur Kaasik

Tavaliselt ma ei pea väga sellisest muusikast lugu, kuid see mulle meeldis,“ avaldas oma arvamust ERSO kontserti külastanud seitsmenda klassi poiss Patrick. Ta lisas, et eriti meeldis talle vaadata, kuidas orkestris kõik üksteisega arvestasid, kuulasid teisi ja jälgisid dirigenti. „Olen väga tänulik, et õpetaja meid kontserdisaali viis,“ ütles üheksanda klassi neiu Annabell.

„Muusikat kuulates meenusid mulle ilusad ajad,“ tunnistas teise klassi tüdruk Anna.

Eesti esindusorkester tähistab sel aastal 95. aastapäeva ning tavapäraselt tuuakse neljapäevastel ühetunnistel lõunakontsertidel ettekandele parim valik järgmise õhtu täispika sümfooniakontserdi kavast. Lisaks orkestri energilisele peadirigendile ja kunstilisele juhile Olari Eltsile on ERSO ette oodata mitmeid maailma parimate hulka kuuluvaid dirigente. Lõunakontsertidel on aukohal Eesti parimad solistid, kes on ühtlasi ERSO pillirühmade esimängijad.

Trompetirühma kontsertmeistri Indrek Vau soleerimisel tuleb esiettekandele tõenäoliselt kõige romantilisema helikeelega eesti nüüdishelilooja Tõnu Kõrvitsa trompetikontsert. Kuna oktoobrikuise kontserdiga tähistatakse Tallinna Muusikakeskkooli 60. sünnipäeva, on kõrvuti ERSO muusikutega laval ka noored Tallinna Muusikakeskkooli sümfooniaorkestrist. Detsembris tähistavad ühiselt 95. sünnipäeva ERSO ja Eesti Rahvusringhääling. Sai ju ERSO ajalugu alguse koos ringhäälingu loomisega Eestis ning praegune riigi esindusorkester on aastakümneid nii salvestiste kui ka otseülekannetega sisustanud ringhäälingu eetriaega. Juubelikontserdi nädalal on ERSO ees orkestri kontsertmeistrid, viiulisolistid Triin Ruubel-Lilleberg ja Arvo Leibur ning tšellorühma kontsertmeister Theodor Sink.

Jaanuaris astub esimest korda solistina ERSO ette tšellist Indrek Leivategija, kes tšellorühma teise kontsertmeistrina liitus ERSO-ga alles sellest sügisest. Seni tegutses ta peamiselt Saksamaal – algul Baieri ringhäälingu sümfooniaorkestris, seejärel Bambergi Sümfoonikute tšellorühma teise kontsertmeistrina.

Jaanuaris juhatab ERSO-t noor dirigent Andres Kaljuste, kes toob ettekandele Sergei Rahmaninovi muusika ning Ester Mägi miniatuurse sümfoonia, millega meenutatakse heliloojat tema 100. sünniaastapäeval.

Imelise mereteemalise kava prantsuse muusikast toob publikuni saksa ja jaapani juurtega dirigent Jun Märkl, keda Olari Elts nimetab maailma üheks kõige kõlatundlikumaks dirigendiks.

Kontserdi „Tulilind“ peateos on süit Igor Stravinski samanimelisest muinasjutuballetist. Dirigendipuldis on hinnatud hollandi dirigent Bas Wiegers ning jaapani helilooja Tôru Takemitsu „Nostalgias“ soleerib viiuldaja Triin Ruubel-Lilleberg. Hooaja lõppkontserdi nädalal on aga peadirigendi juhatusel aukohal Johannes Brahmsi muusika – tema võrratu viiulikontsert ja esimene sümfoonia.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!