Theatrumi lavastused 2021 sügishooajal

24. sept. 2021 Theatrum - Kommenteeri artiklit
Lembit Peterson lavastuses „Kuningas sureb“. Foto: Gabriela Urm

Piirangute tõttu käesoleva aasta kevadest sügishooaega nihkunud lavastus „Kuningas sureb“ esietendub Theatrumis 13. oktoobril. See on Rumeenia päritolu ja Prantsusmaal elanud kirjaniku Eugène Ionesco enimmängitud näidendeid maailmas. Uuslavastus valmib Maria Petersoni käe all ning kunstnik on Laura Pählapuu.

Osades Lembit Peterson, Liina Olmaru, Sandra Uusberg (Tallinna Linnateater), Laura Peterson, Marius Peterson või Ott Aardam, Tarmo Song või Andri Luup.

Kuningas Bérenger I on 400-aastane. Tal on kaks naist – noorem ja vanem – ihuarst, valvur ja teenijanna. Kuningriik ent on materiaalselt lagunemas … Maa väriseb, loss praguneb, viirused ründavad, planeedid põrkuvad, lehmad ei anna piima. Päike ja muud loodusnähtused on muutunud kuningale allumatuks … Kuningakojas levib sõnum, millest on teadlikud kõik peale valitseja, kes on lavale astudes hea tervise juures: „Kuningas sureb tunni ja 30 minuti pärast.“

Lavastaja Maria Peterson: „Lugesin seda teksti prantsuse keeles 2020. aasta aprillis, kui paljud meist olid oma kodudes teadmatuses tuleviku ees ja harjumuslike sotsiaalsete rollideta. Huvitav oli otsa vaadata sellele „alasti minale“. Kuigi näidendi teema peaks olema tõsine – suremine – tekitas selle teksti ajakohasus ja mitmekihilisus täiesti kontrollimatuid naerusööste ja puudutas ootamatul moel hinge. Ilmselt on Ionesco ikkagi tabanud midagi inimeseks olemisele igiomast egokultust ja selle naeruväärsust hetkel, mil tuleb seista vastamisi viimse tegelikkusega. Ionesco on öelnud: „Ma kirjutasin selle näidendi, et õppida surema. Mulle tundub, et mida rohkem me surma ja mateeria kadumist endale teadvustame, seda elusamad me oleme.““

„Kuningas sureb“ etendused: 13., 15., 16., 18., 19., 21., 22. ja 23. oktoobril Theatrumis.

Sel sügisel Theatrumilt veel:

  • Eduard Vilde „Tabamata ime“ 28.–31. oktoobrini, 27.–30. detsembrini;
  • Florian Zelleri „Poeg“ 4.–11. novembrini;
  • Joël Pommerat’ „See laps“ 15.–22. novembrini;
  • Andri Luubi „Felicitas“ 8.–19. detsembrini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!