Vana-Võromaa muuseumid teevad kooliaasta põnevaks

17. sept. 2021 Marge Luude Karilatsi vabaõhumuuseumi pedagoog - Kommenteeri artiklit
Muuseumitund Karilatsis. Foto: Karilatsi Vabaõhumuuseum

Ajalugu, on see siis paar tuhat aastat ajas tagasi või lähiajalugu – kõike seda võib kogeda Vana-Võromaa neljas eriilmelises muuseumis.

Eesti kultuuriloo suurkujule Fr. R. Kreutzwaldile pühendatud memoriaalmuuseumis, mis asutati Võrus 80 aastat tagasi, saab ülevaate linnatohtri ja kirjaniku elust ja loomingust. Kreutzwaldi kodu tutvustavate ringkäikude ning põhikoolile ja gümnaasiumile mõeldud teematundide kõrval on muuseumis sel kooliaastal kesksel kohal muinasjutumaailm. Ütleb ju Kreutzwaldki: „Seesinane varandus on teie päritud rahvalaulud ja jutud, mis teile avalikult õpetavad, et teil niisama palju loodud vaimuvara oli antud kui teistele rahvastelegi.“

Tahame julgustada muuseumi külastama ka algkoolilapsi. Kreutzwaldi muinasjutumaailm on omapärane ja põnev, kuid väiksele raamatusõbrale on need lood ehk rasked lugeda. Seetõttu räägime muinasjutte nii, et seostame kuulamise mängulise tegevuse ja töötubadega. Õpetajal on etteteatamisel võimalus valida järgmiste muinasjuttude vahel: „Vaeslapse käsikivi“, „Pikkjalg, Osavkäpp ja Teravsilm“, „Lopi ja Lapi“, „Põhja konn“, „Helde puuraiuja“.

Kogu haridusprogrammi toetab püsinäitus, mis tutvustab „Eesti rahva ennemuistsete juttude“ väljaandeid ja illustratsioone.

Kreutzwaldi muuseumiga samal tänaval Võru linnas ootab huvilisi Vana-Võromaa kultuurikoda oma põnevate eksponaatidega, mis lausa kutsuvad küsimusi esitama. Tamula asulakoha haruldased kiviaegsed leiud oma lugudega lummavad iga külastajat. Mida kõike ajaloost leida võib – avasta ja neela see tarkus endasse! Muuseumitundides saab õppida lugude ja praktilise tegevuse kaudu. Kultuurikoja kunstitundidele annavad aga sisu galeriis vahetuvad näitused: koos vaadatakse, kuulatakse, arutletakse kunsti üle ja luuakse oma kunstiteos.

Vana-Võrumaa põhjapoolsemas osas asuv Karilatsi vabaõhumuuseum paneb elama omaaegse Karilatsi vallakeskuse hooned. Muuseumitundides saab aimu sajanditagusest talu- ja koolielust. Muuseumi peamaja – Karilatsi koolimaja – kutsub külastama eri aegade koolitunde. Nooremale kooliastmele mõeldud „Karilatsi koolitunnis“ saab koolipreili juhatusel kirjutada sule ja tindiga, rehkendada ning teha tutvust juttudega vanadest lugemikest. Teisele kooliastmele pakub muuseum tundi „Pioneeri päev“, kus räägitakse koolist Nõukogude ajal ning võrreldakse eri aegade noorteorganisatsioone. Kindlal kohal muuseumi haridusprogrammis on kalendritähtpäevad, neil teemadel on võimalik tellida ka veebitunde.

Vana-Võrumaa lõunapoolseimas osas ootab nii suuri kui ka väikseid külalisi Mõniste talurahvamuuseum. Muuseumis saab tutvuda ja ise käed külge panna mitmele talurahva tööle läbi kolme ajastu. Muuseumi peamaja on ehitatud tarvitajate ühisuse kaupluseks, mis on ajastukohase sisustusega, viies meid tagasi möödunud aegadesse, kus kasutusel oli vana kaubakaal ning arvestamine käis arvelauaga. Muuseumi õpetlikud teematunnid sobivad lasteaialastele ja kõigi kooliastmete õpilastele. Muuseumitöötajad võtavad hea meelega vastu ka kutseid kooli või lasteaeda, et viia sinna tükike Lõuna-Eesti kultuuripärimusest.

Kogu info muuseumitundide kohta leiab https://wi.ee/et/muuseumid/elamusope-muuseumis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!