Vastutustundlikust disainist moehulluseni – ETDM-i uued muuseumitunnid panevad meid ümbritsevaid asju uue pilguga vaatama

17. sept. 2021 Kristel Soidra ETDM-i haridustöö kuraator - Kommenteeri artiklit
„Nulltuju. Eesti moe avangard 2000-2010“. Foto: Kristina Kuzemko

Disain puudutab meie igapäevaelu väga erineval skaalal: alates rõivastest, kodustest esemetest, sõiduvahenditest kuni majade, keskkondade ja inimeste omavahelise suhtluseni. Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum alustab uut õppeaastat värske valiku muuseumitundidega, mis väga erineval moel õpetavad lastele, kuidas disainerlikku mõtteviisi igapäevaelus rakendada ning mil moel saab disain nii kogukonna kui ühe inimese elu muuta lihtsamaks, turvalisemaks või keskkonnasäästlikumaks.

Viis uut muuseumitundi on mõeldud õpilastele eelkoolieast gümnaasiumi lõpuni. Muuseumitundides on väga olulisel kohal suunatud tegevuse kaudu ise avastamine, seoste loomine ja leitu teistele tutvustamine. Meie loodud keskkonnas on hea arendada loomingulist mõtlemist ja mitmesugustele probleemidele lahenduste leidmise oskust.

• Uuel püsinäitusel „Sissejuhatus Eesti disaini“ tulevad välja Eesti disaini kihid, eripära ja mitmekülgsus. Disaini mõiste on ajaloos teisenenud, peegeldades igal ajastul valitsenud suhtumist. Nii võis disain tähendada ühel juhul spetsiifilist tehnilist detaili, teisel hinnalist tooli, kolmandal elumuutvat innovatsiooni. Disaini on sageli käsitletud elumuutva distsipliinina, mis toimis ammu enne selle nimetamist disainiks. Näitusel väljas olevate näidete ja lisamaterjali abil tutvustab disainiprotsessi olemust tund „Mõtle nagu disainer“.

• Eelmisest sammukese edasi astume tunnis „Teine võimalus“, kus mõeldakse toote eluringile ja põhilised märksõnad on vastutustundlik disain, jätkusuutlikkus ning keskkond.

• Näitusel „Kogutud teosed“ aitavad enam kui 2000 teose vahel eesmärgipäraselt orienteeruda ja tarbekunsti arengut uurida tunnid „Kunst tarbimiseks?“ ja „Ajamustrid – 20. sajand läbi tarbekunsti“.

„Moehullus“ viib aga õpilased oktoobri lõpus avanevale näitusele “Nulltuju. Eesti moe avangard 2000-2010”, kus saab avastada tänaste tuntud tegijate, nagu Jaanus Orgussaare, Liisi Eesmaa, Aldo Järvsoo, Anu Samarüütli, Tanel Veenre ja paljude teiste moekunstnike nullindate loomingut. Selle näituse kujundus viib õpilased lavale ja lava taha ajas, mil kostüümidraamade loomiseks kasutati materjale, mida muidu ei oskaks moega seostadagi.

Tunnid toimuvad Tallinna vanalinnas Laial tänaval asuvas Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi hoonekompleksis, mille ajalugu kodumaise tarbekunsti ja disaini põnevatele lugudele alla ei jää. Muuseumitunnid algavad aga näitusesaalidest, mis asuvad aastatel 1692–1695 Tallinna Püha Miikaeli kloostri puuviljaaia asemele rajatud linna kolmekorruselises viljaaidas, mis rekonstrueeriti 1980. aasta olümpiamängude eel avatud tarbekunstimuuseumi tarbeks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!