Eesti kiireimini kasvava Rae valla eesmärk on liikuda suur samm nutika valla suunas

1. okt. 2021 - Kommenteeri artiklit
Madis Sarik ja Priit Põldmäe.

Tänavusel riiklikult tähistataval omavalitsuspäeval võõrustame Rae vallas Harjumaa omavalitsuspäeva, mille seekordne teema on „Täienduskoolitus ja tasemeõpe ning nutikas kohalik omavalitsus“. Nagu teame, ei ole juhuseid olemas, on täiesti mõistetav, et antud temaatika sobib arutlemiseks just Eesti kõige kiiremini kasvavas vallas ja selle kõige uuemas koolis, Kindluse koolis.

Rae valla keskmine elanik on 34-aastane, mis tähendab, et nutikus ei ole midagi, mida saame kaugesse tulevikku lükata, seda eeldavad kõik Rae valla elanikud juba praegu. Pole aega mõtiskleda suure narratiivi teemal ega sõnastada lõputult kauneid strateegiaid, on vaja astuda kiireid ja konkreetseid samme. Selles vajame aga nii riigi kui haridusasutuste abi.

Kohalikud omavalitsused on sattunud tööjõuturul päris keerulisse olukorda. Omavalitsuste kiire kasv ja elanike kõrgenenud ootused on viinud meid tunnistama tõsiasja, et lisaks heale ja koolitatud ametnikule on KOV-idel vaja värvata ametnikke, kes on oma ala spetsialistid, pädevad haldusmenetluse läbiviimisel, juriidilise kogemusega ning samal ajal ka suurepärased klienditeenindajad. Inimesi, kes taolisele profiilile vastavad, tööturul napib. Kirjeldatud ametnikke kõrgkoolides veel ei koolitata ehk KOV-ide ainuke võimalus endale taolist lisatööjõudu saada on teistelt omavalitsustelt inimesi üle meelitada või panustada ise töötajate koolitusse, mida me Rae vallas ka laialdaselt praktiseerinud oleme. Samas on see omavalitsusele täiendav koormus ning seda tuleb teha paralleelselt ametniku igapäevaste tööülesannete lahendamisega. Loomulikult ei soovi ükski kohalik omavalitsus oma ametivendadele halba, tahame kõik ühiselt areneda, aga kuna omavalitsused on erineva arengu ja kasvutempoga, tekib nimetatud olukord tahes-tahtmata.

Tallinna Ülikool teeb juba suurepärast tööd avaliku halduse vallas ja koolitab tulevasi avaliku halduse ametnikke, aga kahjuks puudub tööturule sisenejatel kogemus ja erialane spetsialiseerumine. Sellest tulenevalt on omavalitsusel mõistlikum võtta tööle oma eriala tunnustatud spetsialist ja koolitada teda vastavalt vajadusele teistes valdkondades ise. Kiiresti arenevas vallas on ametnikul lihtsam saada hea kogemuspagas, aga samas ei ole vallal alati aega seda kogemuse kogunemist oodata. Kodanikud soovivad suhelda kogenud spetsialistidega, kes oskavad neid alati aidata ja juhendada. Rae valla näitel võib väita, et hea ametnik peab kodanikust nii oma lahenduste pakkumise kui muuga alati sammukese ees olema. Kirjeldatud situatsioon on viinud omavalitsusi järgmise probleemi juurde: on tendents, et KOV-i koolitatud kogemusega ametnikud leiavad tihti tee ministeeriumidesse, kus on väiksem töökoormus ja kõrgem palk. Tuleks panna pead kokku nii ülikoolide kui riigiga, et luua ühine koolitussüsteem ametnike väljaõppeks, mis aitaks tulevastel ametnikel omandada spetsialisti kompetentsuse. Spetsialistiks ei saa äsja ülikoolipingist tulnu, sest avalikke teenuseid kasutavate inimeste ootused ja nõudmised on aja jooksul väga kõrgeks kasvanud. Inimene tahab suhelda oma ala professionaaliga ja see on ka omavalitsuse soov, sest suures pildis sõltub just avaliku halduse spetsialistidest omavalitsuse areng ja kuvand ning osutatava teenuse kvaliteet. Vajadus hea, spetsialistist kogemusega ametniku järele on väga suur ning hea spetsialisti, sh Rae valla personalitöötaja halduskoormus üleliia suur. Peame jõudma olukorrast, kus trumpame naaberomavalitsustelt ametnikke üle, olukorda, kus meil on valida mitme hea kandidaadi vahel.

Teine koht, kus ülikoolid saavad näiteks Rae vallaga koostööd teha, on haridus. Eesti kiireimini kasvava vallana on meil palju haridusasutusi, kus saame pakkuda praktikabaasi, aga olla ka n-ö inkubaatoriks, kus katsetada uusi lahendusi.

Nutikas ei tähenda vaid innovatsiooni, kavalust ja kiirust. Nutikate lahenduste taga on enamasti suured riskid ja julgus eksida, aga ka valmisolek sellest õppida. Rae vald on olukorras, kus meil ei ole tihti piisavalt aega uusi lahendusi katsetada, aga oleme võtnud selle riski ja julguse, sest enamasti on iga samm edasi parem kui stagnatsioon. Eesmärk on olla sammuke oma elanike nõudmistest ja ootustest ees ja neid positiivselt üllatada.

Näiteks liitus Rae vald esimese omavalitsusena personaalse info edastamise rakendusega StateOS, mis koondab kõik isiklikud ja vähem isiklikud teated ning teenused era-, kohaliku- ja ka avaliku sektori teenusepakkujatelt ühte rakendusse. 22 000 elanikuni infot viia ei ole kerge, aga proovime anda endast parima ja loodame, et juba aasta pärast räägime sellest lahendusest mitte kui innovatsioonist, vaid igapäevasest tööriistast.

Juba uuest aastast hakkab Rae valla teedel lapsi koolide ja huvikoolide vahel sõidutama nõudluspõhine Rae ISEAUTO. Kuid kas sellest piisab? Või ootavad elanikud hoopis vähem bürokraatiat, lühemaid menetlusaegasid või hoopis midagi muud? Kuigi nimetatud probleeme on omavalitsusustel üksi keeruline lahendada, pole me Rae vallas jäänud riigi regulatsioone ja abi ootama, vaid oleme asunud ise aktiivselt nüüdisaegseid lahendusi välja töötama ja rakendama. Teades samas, et koos saab odavamalt ja kiiremini.

Madis Sarik

Rae vallavanem

Priit Põldmäe

abivallavanem


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!