Õpetajate Leht 8. oktoobril

6. okt. 2021 - Kommenteeri artiklit

Ikka rõõmsalt ja julgelt edasi, nüüd juba koos Joosepiga

Konkursile „Eestimaa õpib ja tänab“ esitati tänavu üle 1500 kandidaadi. 2. oktoobri õhtul astusid kõigi kategooriate võitjad Ugala teatris toimunud galal üle sinise vaiba ja jõudsid Eesti Televisiooni otseülekande vahendusel Eestimaa kodudesse.

Et ei tuleks kultuurilist katkestust

Õpetajate Lehe tänavune laureaat, meie lugejaile Soome koolielu vahendanud ja 20 aastat Latokartano koolis eesti lapsi õpetanud Silja Aavik on pannud tähele, et kaduma on hakanud nii lihtsad sõnad nagu „palun“, „aitäh“, „vabandust“ ja asemele tulnud sõnapaar „ma tahan“! „See paneb mõtlema: mis saab, kui üks põlvkond jätab käitumisreeglid ja head kombed õpetamata? Siis ongi ju kultuuriline katkestus käes.“

Riin Seema: hea õpetaja eeldus on õpetajahinge olemasolu

TLÜ haridusteaduste instituudi pedagoogilise nõustamise dotsent Riin Seema loodab, et haridusinnovatsiooni kõrval hakatakse taas väärtustama haridustraditsioone ja kasvatusteadust, et digi pealetungiga mitte kaotada kontakti reaalsusega. Samuti arvab ta, et seadustes tuleb kohustuste kõrval selgelt sõnastada õpetaja õigused. „Kui ühel päeval võetakse kaasava hariduse rakendamisel tõesti arvesse õpetaja õigusi, võib olukord muutuda,“ leiab ta.

Noori õpetajaid meelitab koolidesse kõrgem palk

Rahandusministeeriumi andmeanalüütik Ats Aasmaa toob välja, et piirkondades, kus makstakse pedagoogidele kõrgemat palka, on ka rohkem noori õpetajaid. Lähitulevikus võiksid nii riigi kui omavalitsuste pingutused olla senisest enam suunatud põhihariduse ühtlustamisele ning õpetajate juurdekasvu huvides palgafondi suurendamisele.

Keelelinnak on mõeldud kõigile, kes tahavad eesti keelt õppida

Tallinna Paekaare lasteaias avati keelelinnak, kus tegutseb terve hulk lastekirjandusest tuttavaid tegelasi. Eesti ja muu kodukeelega lapsed saavad siin n-ö rääkivate seinte abil eesti keelt ja kultuurilugu õppida.

Rakvere Teater kutsub putukaid meisterdama

Rakvere Teater avab koos lastelavastusega Lepatriinude jõulud“ detsembrikuus teatri koridorides putukahotelli ning kutsub lapsi üles oma rühmas, klassis või kunstiringis meisterdama, ehitama, voolima või joonistama ühe põneva putuka. Putukaid oodatakse teatrimajja 6. novembrini.

Uno Loop oli nõudlik, aga heatahtlik õpetaja

Uno Loop on öelnud, et ta tahtis saada meremeheks ja poleks mitte mingil juhul valinud pillimehekutset, kui teda poleks kutsutud Swing Clubi. Samuti polnud tema algsete plaanide seas hakata muusikaõpetajaks. Ometi sai temast Otsa-kooli üks legendaarsemaid õppejõude.

Läheme vihaga, kuid vihata sauna koolitundi pidama

Virumaa ajakirjanik ja meediaõpetaja Rein sikk leiab, et praktiline koolitund saunas koos vihtlemisõpetusega on nii tervise- ja loodusõpetus kui ka muinsuskaitse kokku, lisaks kenake keemia ja füüsika, kunsti- ja äriõpetus, rahvaluulest ja -pärimusest rääkimata. Viha valmistamine on aga puhas käsitööõpetus.

Koolijuhtide haridusplatvorm kutsub ennast arendama

Viis koolidirektorit, kes osalesid üheksoos alustavate koolijuhtide IV arenguprogrammis, on leidnud enda jaoks põneva arengutee, mida soovivad jagada kõigi kolleegidega. Sel eesmärgil on nad loonud MTÜ Sõber Koolijuht, mille tegevusest võivad osa saada kõik, kel huvi hariduselu ja enesearendamise vastu.  

Veerand sajandit tagasi ilmus hariduspoliitikasse mõiste „elukestev õpe“

Praeguseks on elukestva õppe idee muutunud kõikehõlmavaks ja üldlevinud hariduspoliitikaks.  Elukestva õppe uurija ja õpetaja Tiiu Männiste leiab, et digiajastu kontekstis võime tagantjärele nentida, et omaaegse majanduse struktuursete ümberkorralduste tuhinas ei suudetud tajuda infotehnoloogiliste oskuste tulevikuvõimalusi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!