Parim rahvusdomeeninimi – ühetähejutud.ee

22. okt. 2021 Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Nimevõistluse „Ehe Eesti − Eesti ettevõttele eesti nimi“ 2021. aastas rahvusdomeeninime kategoorias osutus võitjaks ühetähejutud.ee, mida haldab osaühing Ühetähejutud. Samuti märgiti ära Ühetähejutud OÜ parima tootmisettevõtte nime kategoorias.

Ühetähejutud OÜ omanik ja juht on Tiina Kilkson, kes on leidnud Õpetajate Lehes äramärkimist seoses lastekirjandusalase tegevusega.

Emakeele Seltsi ja keeleameti korraldatav võistlus sai alguse 2016. aastal ja toimus kuuendat korda. Kandideerida sai seitsmes kategoorias: tootmisettevõte, teenindusettevõte, vabaühendus, aasta uustulnuk, haridus- ja kultuuriasutus, õpilasfirma ning rahvusdomeeninimi.

Ettevõtmine sai teoks tänu haridus- ja teadusministeeriumi rahastamisele.

Võistluse eesmärk on juhtida ettevõtjate ja avalikkuse tähelepanu avaliku ruumi võõrkeelestumisele ning väärtustada eestikeelseid äri-, ettevõtte- ja domeeninimesid.

Ettepanekuid saabus erakordselt rohkesti – 72, üldpilt annab tunnistust, et huvitavad eestikeelsed nimed on hinnas ja eesti keelt avalikus ruumis väärtustatakse.

Žürii liige, Eesti Keele Instituudi juhtivkeelekorraldaja Peeter Päll: „Paljud on üllatusega avastanud, et nimepanek pole üldse kerge ülesanne. Nimega tahetakse ju saavutada korraga mitut eesmärki: anda lühikokkuvõte tegevusest, suunata see sihtrühmale, olla heakõlaline, ühtlasi meeldejääv ja hõlpsasti kasutatav. Kui seda teha veel ilusa eestikeelse nimega, on pingutus seda enam tunnustust väärt. Emakeele Selts on eesmärgiks seadnud edendada eesti keele kasutust, kus iganes võimalik, ja seda teenib ka „Eheda Eesti“ nimevõistlus. Soovime sellega kindlustada, et meie avalik ruum jääks valdavalt eestikeelseks.“

Laureaadid valis žürii, milles on esindatud Emakeele Selts, keeleamet, Eesti keelenõukogu, HTM-i keeleosakond, Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon ning Eesti interneti sihtasutus. Žürii koosseis: Ilmar Tomusk (esimees), Reili Argus, Birute Klaas-Lang, Aime Klandorf, Helle Metslang, Peeter Päll, Heiki Rits, Sirli Zupping, Andres Tarto.

Hinnangu andmisel lähtuti konkursi statuudis seatud tingimustest: auhind määratakse tunnustusena Eesti ettevõtjale, kelle äri- või ettevõttenimi on eestikeelne, kõlalt ja kirjapildilt eestipärane, kujundlik ja eristamisvõimeline; kelle internetiaadress on eestikeelne, lihtne ja teistest eristuv, selge ja tähenduslik ning üheselt mõistetava kõlapildiga, nii et seda on ka kuuldu alusel lihtne kirja panna; ehedal eesti ettevõttenimel on oma lugu, mis kajastab nimepaneku põhjendust, nt seost ettevõtja tegevusvaldkonnaga, aja- või kultuurilooga, ettevõtja endaga.

2021. aasta võitjad

  • Rahvusdomeeninimi: ühetähejutud.ee. Ära märgiti stiilnesalk.ee, tekstitohter.ee, meemehed.ee.
  • Õpilasfirma: Leivik. Ära märgiti Prühted.
  • Aasta uustulnuk: Kõhuvabohu OÜ. Ära märgiti Rohupood OÜ, Kriksadull OÜ, Tekstitaip OÜ.
  • Teenindusettevõte: Kaine Kärbes OÜ. Ära märgiti Tähemõrsja OÜ, Stiilne Salk OÜ, pagar-deli-resto Päris (Maitse sepad OÜ).
  • Tootmisettevõte: Ilmavald OÜ. Ära märgiti Traageldaja OÜ, Sokisahtel OÜ, Ühetähejutud OÜ.
  • Haridus- ja kultuuriasutus: OÜ Mõttemaru. Ära märgiti Väike Päike Lasteklubi OÜ.
  • Vabaühendus: võitjat välja ei kuulutatud. Ära märgiti Elav Elva (SA Elva Kultuur ja Sport).

     Lisainfo: http://www.emakeeleselts.ee/

     Lugege ka: „Mängimine k-tähega“, ÕpL 20.08.2021


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!