Teatrile kingituseks lauamäng

29. okt. 2021 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit
Õpetaja Helle Kirsilt oli lauamängu idee, Andria Lubjalt teostus ja Delia Saarmanilt kunstiline panus. Fotod: Jõõpre kool

Endla teatri 110. sünnipäeva tähistamisel möödunud laupäeval, kui esietendus oli lõppenud ja kõiki asjaosalisi laval lilledega tänatud, ootas saalis õnnitlejate pikk rivi. Neist esimestena astusid lavale Jõõpre kooli teatrifännid, kaks õpilast koos eesti keele ja kirjanduse ning inimeseõpetuse õpetaja Helle Kirsiga. Tüdrukutel oli teatrile kingitus, õpetajal tort. 

Kink, mille 9. klassi tüdrukud Andria Lubja ja Delia Saarman teatri direktorile üle andsid, oli õpilaste omalooming – kevadel loovtööna valminud lauamäng „Endla ehk Reis teatrilaeval ajaloost tänapäevani“. Andria loodud mäng, mille valmimisele aitas kaasa Delia, tunnustati hiljuti Pärnu linna ja maakonna ettevõtlike koolide edulugude konkursil hindamisele jõudnud kümne töö hulgast võitjaks. Õpetaja Kirsi valmistatud tort aga oli mõeldud kolmele abilisele teatrist. Lauamängus esitatud fakte kontrollisid dramaturgid Annely Sova ja Ott Kilusk ning reklaamikujundaja Ilona Rääk aitas Delia joonistused mängukaartidele kujundada. Koolis poleks seda teha saanud, sest puudub vajalik programm. 

Õpetaja Kirsi sõnul valmis lauamäng „Endla“ vajadusest teatrialase info järele. Kuna Jõõpre kooli õpilased on olnud aktiivsed ja edukad teatriviktoriinidel osalejad, siis oli vaja materjali, kust õppida. Teatrihuvilist Andriat vaimustas õpetaja pakutud lauamänguidee. Andria rääkis, et mängu valmistamiseks uuris ta kõigepealt Endla teatri ajalugu ja koostas küsimused, mille hulgast koos juhendaja Helle Kirsiga valiti välja sobivad. Lauamängus on kasutatud Endla teatri värve: punast, valget, musta ja halli. Värvitöödel abistas klassiõde Delia, kes maalis mängu alusele teatrilaeva. Kaartide kujundamiseks ja väljatrükkimiseks vajaliku raha saamiseks valmistasid Andria ja Delia emadepäeva torte ning kaunistasid need õpetaja Kirsi juhendamisel. Veebioksjonil müüdud viie tordiga teenisid tüdrukud vajaliku 70 eurot. 

Lauamäng koosneb reeglikaardist, küsimus- ja loovülesandekaartidest ning käsitööna valminud mängualusest, nuppudest ja täringutest. Mängukarbid meisterdati puutöötunnis. Mänge valmistati kaks, teatrile ja koolile õppevahendiks. „Lauamäng aitab arendada ja kinnistada teadmisi kõige kohta, mis puudutab meie koduteater Endlat, teatrimõisteid ja teatrikultuuri, ning paneb mängijad loovülesandeid loominguliselt lahendama,“ tutvustas juhendaja Helle Kirsi mängu. Selle valmistamine hõlmas mitmeid õppeaineid, nagu ajalugu, kirjandus, kunst, puidutöö, kokandus ja arvutiõpetus. Jõõpre kooli õpilasesindus mängis kevadel valminud lauamängu suvelaagris ja hindas selle põnevaks ning arendavaks. 

Andria rääkis, et on 6. klassist saadik osalenud Pärnumaa õpilaste Gulliveri teatrimängus ja sealt saanudki teatripisiku. Gulliveri teatrimäng on võistlus, kus osalejatele esitatakse kultuuriteemalisi küsimusi muusikast, ajaloost, teatrist, sh Endla teatri kohta. Poolfinaalis või finaalis tuleb osata ennast kehalise liikumise kaudu väljendada ning näidendit lavastada ja esitada. 6. klassi õpilastena tulid Andria ja Delia finaalis võitjaks. Ka sel aastal on tüdrukutel hästi läinud, kaks vooru on toimunud ja nad on mõlemad võitnud. Vooru võitjad saavad igaüks auhinnaks Endla teatri 20-eurose kinkekaardi. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!