Eesti kutsekoolid näitasid korraldamise kõrgtaset
Võistlejate tegevust jälgisid kohtunikud teraselt.
Võileibade valmistamine võib olla lausa filigraanne töö.
Dessert kondiitrite võistluselt.
Klaaside puhtuse kontroll enne kokteili segamist kuulub võistlusülesande juurde.
Enesekindlad osalejad kokteilivõistlusel.
Kokteilivõistluse kohtunikud annavad võistelnutele tagasisidet.
2021. aastal valitud AEHT juhatus, mis koosneb liikmesriikide esindajatest.
Pandeemia tõttu oli võistluste jälgimine piiratud, teeninduskooli aatriumis sai vaadata kokteilide valmistamist. Fotod: Kuressaare AK / Erik Laes
Novembri esimene nädal oli kahele kutseõppeasutusele eriliselt tegus ja pingeline. Kuressaare Ametikool ja Tallinna Teeninduskool korraldasid pealinnas rahvusvahelise suurürituse – üle poolesaja osalejaga Euroopa Hotelli- ja Turismikoolide Assotsiatsiooni (AEHT) aastakonverentsi ning selle raames kutsevõistlused.
Koolidel tuli kuue päeva jooksul läbi viia 540 osalejaga üritus, alates inimeste saabumisest kuni lahkumiseni. Päevad olid sisustatud võistluste, õpitubade, aga ka ekskursioonide ja meelelahutusega. Samal ajal tuli hoolt kanda, et kutsevõistlused kümnel hotellinduse, kokanduse ja turismiga seotud alal kulgeksid ladusalt. Kokku võistles Tallinnas 245 õpilast.
„Tegu on ainulaadse sündmusega Euroopas, kus kokku saavad õpilased, õpetajad ja koolijuhid,“ rääkis Kuressaare AK direktor ja AEHT asepresident Neeme Rand. Tema sõnul on assotsiatsiooni koostöövõrgustik ja konverents nagu suguvõsa kokkutulek. „Paljude osalejatega seovad meid koostööprojektid ja õpilaste välispraktikad,“ avaldas Rand.
Konverentsi korraldustöö algas aasta tagasi. „Kõik osalejad on vaktsineeritud. Rakendame ka teisi viiruspiirangute meetmeid,“ selgitas koolijuht. Kõik võistlused viidi läbi Tallinna Teeninduskoolis. Pandeemia tõttu oli üritus kinnine ja võistlusi striimiti – see andis hea kogemuse ametikooli disainiõpilastele. Kohapeal sai jälgida vaid kooli aatriumis toimuvat kokteilivalmistamise ja võimlas kulgevat kokkade kümnevõistlust.
Sündmusele lisas pidulikkust avatseremoonia Estonia teatris, kus esinesid kahe kauneid kunste õpetava kutsekooli, Tallinna Balletikooli ja Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli õpilased. Lõpugala, kus võitjad välja kuulutati, peeti Tallinna Lennusadamas.
Eestit esindasid Tartu, Haapsalu ja Ida-Virumaa ning Pärnu KHK. Vastavalt reeglitele ei tohtinud võistelda korraldavad koolid, kuid nad said välja panna varuvõistlejad juhuks, kui keegi jääb tulemata või eeltestimisel selgub mõne osaleja puudulik inglise keele oskus – vaja oli keelt vallata B1-tasemel. Tallinna Teeninduskooli (Teko) infojuhi Anu Uusmaa sõnul oli neilt valmis osalema kaheksa varuvõistlejat, vaja läks kuut. Nad osalesid teenindusalade võistlustel, üks õpilane asendas puuduliku inglise keele oskusega võistlejat kulinaarkunsti kokavõistlusel ja üks täitis tühja koha kokkade kümnevõistluse kolmikus. Teeninduskoolist olid võistlustega seotud pea 80 töötajat ja 10 õpperühma.
Kuressaare AK-st osales kaks õpilast uuel strateegilise mõtlemise katsevõistlusalal. Kuressaare korraldustiimis oli üle 20 õpilase ja õpetaja. Liikuva graafika kujundajad tegid õpetajate juhendamisel otseülekandeid ja neil valmib ülevaatefilm võistlusest. Giidiõpilased korraldasid külaliste transporti ja ekskursioone.
„Sellisel suurvõistlusel on AEHT poolt peakohtunik, žüriis on osalevate koolide ja kohaliku töömaailma esindajad,“ sõnas Rand. Eestlastest olid kokažüriides peakokad Heidi Pinnak, Martin Meikas ja Andres Toom. Vastuvõtuadministraatori üks kohtunik oli Vivian Ein Radisson Blu Hotel Olümpiast. „Kohtunikeks saavad kandideerida kõik osalevad õpetajad, kelle õpilane ei võistle,“ lausus Rand.
Kümnest võistlusalast osa sooritati kahe- ja kolmeliikmeliste võistkondadena. Anu Uusmaa tutvustas: „Näiteks kokkade kümnevõistlusel tuleb kohustusliku tooraine ja nn musta kasti alusel oma menüü koostada, seda esitleda ning road valmistada. Kolmekäigulise menüü valmistamiseks on aega kaks tundi. Peakohtunikule esitatud tehnoloogilisi kaarte ja menüüd ei tohi võistluse ajal muuta.“
Seekord olid esimese tervituse kohustuslikud toorained heeringas ja Vana Tallinna liköör ning ootus maitsele terav/hapu. Teiseks tervituseks tuli teha rootslasest peakohtuniku Marcus Hallgreni meistriklassis nähtu-maitstu alusel oma variant rosoljesalatist. Kohustuslikud toorained olid sisefilee, Viru Valge viin, Saku porter ning Béarn’i kaste selitatud võiga. „Võistlusel on suur rõhk meeskonnatööl ja usaldusel,“ lausus Rand. Võistlejate töövahendid pärinesid teeninduskooli koka- ja pagarilaboritest. Sponsorid aitasid soodushinnaga toorainega.
Rand selgitas, et kui võrrelda üleeuroopalist mõõduvõtmist meil toimuvate „Noore meistri“ kutsevõistlustega, on meil valdavalt individuaalvõistlused, AEHT raames on need suunatud aga meeskonnatöö oskuste arendamisele. Uue võistlusalana lisandub edaspidi strateegiline mõtlemine, kus iga paar lahendab üht külalislahkuse äris ette tulevat kaasust, nagu rahavoogude optimeerimine, värbamine väheneva ja vananeva rahvastiku tingimustes, majutusettevõtte ärimudeli muutmine, strateegiavalik kestvas koroonapiirangus. Proovivõistlusena oli see nüüd kavas ning sel osalesid väga edukalt Kuressaare AK kaks ärierialade 5. taseme õpilast, kes võitsid kuld- ja pronksmedali.
Lisaks kogemustele annab sellise suurvõistluse ja konverentsi korraldamine palju kontakte, sõnas Uusmaa. Teeninduskoolil on Erasmus+ õpirännete programmi akrediteering aastani 2027. „Oleme tunnustatud kui tipptasemel õpirännete korraldaja, seega on meile väga oluline näidata end Eestist väljapoole kui olulist välispraktika partnerit,“ avaldas Uusmaa. Ka seekordsel võistlusel osalesid paljud väliskoolid Erasmuse õpirände toel.
Tallinnas said kokku ka rahvusvaheliste kutsevõistluste WorldSkills ja EuroSkills eksperdid. Neile oli see võistlus tähtis ideede peegeldamise ja katsetamise kohana enne järgmiste võistlusülesannete avaldamist. Uusmaa nimetas oluliseks kogemuseks ka kooli- ja juhtimiskultuuride võrdlemist ning lõimumist.
Rahvusvahelisel sündmusel osales 540 inimest 21 riigi 84 koolist. Osa võtsid Eesti, Läti, Leedu, Venemaa, Soome, Rootsi, Itaalia, Holland, Horvaatia, Portugal, Hispaania, Belgia, Austria, Prantsusmaa, Sloveenia, Iirimaa, Luksemburg, Island, Poola, Põhja-Küpros ja Malta. Kohtunikke oli lisaks eurooplastele Austraaliast ja USA-st.
Kuressaare AK on AEHT liige 1997. aastast, esimesel korral oldi konverentsil Rootsi partnerkooli kutsega. Edaspidi osaleti oma nime all. Neeme Rand valiti assotsiatsiooni asepresidendiks 2003. aastal, ta on osutunud tagasivalituks nagu ka nüüd Tallinnas toimunud üldkoosolekul.
Esimest korda toimus Eestis AEHT kutsevõistlus 2008. aastal Kuressaares. Osalemissoovi saab esitada iga assotsiatsiooni liikmeks olev kool. Võistluskalender koostatakse 3–4 aastat ette.
2020. a konverents pidi aset leidma Portugalis Aveiros, kuid olude sunnil toimus novembris digitaalsena. Selle aasta konverents pidi peetama kruiisilaeval sarnaselt 2013. aasta konverentsiga. Kõne all oli ka Portugali kandidatuur, aga peale jäi Tallinn.
Muljeid
Ettevõtte juhtimise võistluse peakohtunik Robert Bosma iseloomustas Tallinna Teeninduskooli infolauas tegutsenud noori: „Nad annavad alati endast parima ja rohkemgi, kui neilt oodatakse.“
Strateegilises mõtlemises võitsid medali, Kuressaare AK õppurid Aureelia Kald ja Mariliis Zenkevičs, kelle ülesanne oli muuta Viru hotelli kaubamärki. Vastavalt reeglitele loositakse võistlejad rahvusvahelistesse võistkondadesse. Aureelia tiimikaaslane oli Portugalist, Mariliisil Belgiast.
Aureelia Kald: „Pidime Original Sokos Hotel Viru brändi uuendama. Meeskonnakaaslasega oli meil hea klapp, meie ideed olid väga sarnased. Panime oma mõtted kokku ja täiustasime teineteist. Me isegi ei vaielnud kordagi.“
Mariliis Zenkevičs: „Meie idee oli reklaamida rohkem hotelli minevikku ning nende tegevusi jätkusuutlikkuse alal. Põhjus, miks me antud suuna valisime, oli hotelli imepärane ajalugu. Näiteks oli Viru hotell esimene pilvelõhkuja Eestis.
Ülesande teostus ise kujunes päris keeruliseks. Meil oli vaid üks päev, et ära teha paberitöö, mis tuli hommikuks kohtunikele saata, ja presentatsioon, mille me järgmisel päeval esitasime. Sel päeval jäi minu ja minu tiimikaaslase ööuni vaid paari tunni pikkuseks, kuid see oli seda kõike väärt.“
Võistluste tulemused
Kokku anti lõpugalal välja 89 medalit, mis jagunesid 15 riigi võistlejate vahel. Kõige suurema medalisaagiga – 17 medaliga – sõitsid koju Hollandi esindajad. Teiseks tuli Austria 11 medaliga ning kolmandat kohta jagasid kaheksa medaliga Belgia ja Horvaatia. Eestil õnnestus (korraldajatele piiratud tingimustes) võita viis medalit. Lähinaabrid lätlased said kolm ja soomlased ühe medali. Leedule kuulus viis ja Rootsile kaks medalit.
Eesti viis medalit jagunesid kolme kooli vahel: kokkade kümnevõistlusel saavutas hõbemedali Teko võistleja Mailis Andema koos Belgia ja Itaalia esindajaga. Samal alal võitis hõbemedali Haapsalu KHK-st Daniil Bahalin, kelle võistkonnas olid Prantsusmaa neiu ja Austria noormees. Veini serveerimises saavutas Teko võistleja Kaie Ahven koos Austria tiimikaaslasega pronksmedali. Uuel võistlusalal strateegiline mõtlemine võitsid kuldmedali Kuressaare AK esindaja Aureelia Kald koos Portugali tiimikaaslasega. Samal alal said pronksmedali Kuressaare AK võistleja Mariliis Zenkevičs koos Belgia esindajaga.
Miks Tallinna Teeninduskool varjab oma ajaloos aega, kui a.2000 Hotelliteeninduse eriala Õpilane Sirli Vadi sai AEHT võistlusel “Reception” nominatsioonis 3 koht, see oli esimene kord kui kool osales selles võistluses. Varjatatakse ka Reita Karask (kelnerite eriala osakonna juhataja) iga aastaste Euroopa konkursite võit. See on häbiplekk kooli juhtkonnale.