Halduskohus kinnitas ministeeriumi seisukohti ‒ kontaktõpe on esmane ja põhiline õppeviis

13. nov. 2021 Liina Kersna haridus- ja teadusminister - Kommenteeri artiklit

Tallinna halduskohus kohaldas eile kolmes kohtuasjas, kus lapsevanemad vaidlustasid koolide distantsõppele saatmise, esialgset õiguskaitset, keelates edaspidi õpilaste distantsõppe ilma terviseameti eelneva nõusolekuta.

Halduskohus kinnitas seda, mida haridus- ja teadusministeerium on alati rõhutanud: kontaktõpe on põhihariduse regulatsiooni arvestades esmane ja põhiline õppeviis, distantsõpe võib tekitada õpilünkasid ning olla kahjulik vaimsele tervisele. Olen tänulik peredele, kes laste hea hariduse nimel vaidlustasid distantsõppele suunamise otsuse. Halduskohtu kohaldatud õiguskaitse kinnitab, et viiruse leviku takistamise eesmärgil kooli distantsile suunamine peab olema põhjendatud ja kaalutletud otsus koos terviseametiga. Kohtuvaidlus küll jätkub, kuid esmane õiguslik hinnang annab kindlust, et oleme olnud õigel teel.

Mitmed koolid üle Eesti on olnud ajutiselt distantsõppel just terviseameti soovitusel, mis on laialdase viiruse leviku ja madala vaktsineerituse juures ka igati põhjendatud. Alates eelmisest nädalast oleme koolide turvalist lahtiolekut toetanud ka koolipere kiirtestimisega. Mul on hea meel, et koolid on võtnud kiirtestimised hästi vastu ja tänu sellele saame hoida koolid turvalisemalt avatud ning lapsed klassiruumis õpetajale silma vaatamas. Esialgsete andmete põhjal on kiirtestimiste tulemusel tuvastatud koolides kahe koolinädala jooksul pea 1700 positiivset kiirtesti, mis näitab, et tänu testimistele oleme hoidnud ära hulgaliselt võimalikke viirusekoldeid.
Suuremat turvatunnet annab ka see, et paljud õpetajad on saanud juba tõhustusdoosi. AstraZeneca vaktsiini puhul, millega õpetajad on enamasti vaktsineeritud, saab seda teha juba viie kuu möödudes. Ka noorte vaktsineerituse tase on kasvanud: 16‒17-aastastest on vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud juba üle 64% ja 12‒15-aastastest pea pooled. Euroopas oleme noorte vaktsineerituse tasemega tõusnud 15. kohalt 13.-le. Kui koolipere vaktsineerituse tase on kõrge ja kool kasutab kõiki ohutusmeetmeid, siis saame ka viiruse leviku tingimustes pakkuda meie lastele ja noortele maailma parimat haridust.Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!