Hullu Teadlase VIII teaduskonverents kutsub uurima heli ja müra

8. nov. 2021 Tartu Ülikooli muuseum - Kommenteeri artiklit
Foto: Angelina Pjatkovskaja, Tartu Ülikool

Sel õppeaastal ootab Hull Teadlane kõigi Eesti koolide 1.‒3. klassi õpilasi osalema uurimistööde konkursil „Helisev müra“. Registreerimine kestab 15. novembrini.

Tänavuse konkursi teema on heli ja selle raames saavad lapsed:

  • salvestada erinevaid helisid, järjestada neid koos meeldivuse alusel ning analüüsida saadud tulemusi;
  • mõõta eri kohtades (nt kodus, koolis, linnas, metsas) heli valjust ja uurida, kuidas mõjub inimestele pidev helitaust;
  • leida, kui kaugel peab olema helitekitaja, et heli jõudmiseks kuuljani kuluks 1 sekund;
  • pakkuda välja lahendusi, kuidas vähendada inimeste mürajälge ning kaitsta enda ja teiste kuulmist.

Saadud vaatlus- ja mõõtmistulemused tuleb õpilastel koondada uurimistööks, mille vormi võib valida vastavalt soovile ja võimalustele.

Uurimisprojekti tegevuste ja vaatluste läbiviimiseks tuleb moodustada õpilastest 4‒6-liikmelised rühmad, kes 2021/2022 õppeaasta jooksul vabalt valitud nelja nädala jooksul uurimistöö läbi viivad.

Uurimistööde konkursi raames toimub videokohtumine Hullu Teadlasega, kes vastab talle saadetud küsimustele ning jagab näpunäiteid, kuidas uurimistööd läbi viia ja vormistada. Aktiivsema osavõtuga koolidesse tuleb Hull Teadlane võimalusel ise kohale.

Osalevate õpilaste juhendajatele pakub Tartu Ülikooli muuseum lisamaterjalidena näidistunnikavu soovituste ja eksperimentide kirjeldusega.

Registreeru konverentsile siin, lõbusat videoüleskutset vaata siin.

Uurimistööde konkursi ajakava

  • Registreerumine konkursile: 15. november 2021
  • Videokohtumine Hullu Teadlasega: detsember 2021 – jaanuar 2022
  • Uurimistööde esitamine: aprill 2022
  • Konverents, kus esitletakse parimaid töid ja tunnustatakse nende autoreid: mai 2022

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!