Kopp-kopp, lahti tee!

24. nov. 2021 Heiki Raudla - 1 Kommentaar

Ukselt uksele raamatumüüjate kogemus näitab, et digiajastul ostavad Ameerika lastevanemad oma võsukestele meelsasti ka paberraamatuid. Sellel on mitu põhjust.

Tänavu suvel töötas 114 Eesti tudengit Ameerikas ja Inglismaal, kus koroonapandeemia väljakutsetest hoolimata õnnestus neil mitme kuu jooksul kohalikele peredele edukalt harivaid raamatuid müüa.

Raamatumüügi organisatsiooni Southwestern Advantage esindaja Erki Kuke sõnul oli tänavune müügiperiood tavapärasest lühem, kuid olukord soosis raamatumüüki ja paljud tudengid tegid tulemuste poolest oma parima suve. Ühtekokku tutvustasid Eesti tudengid sel suvel raamatuid ligi 100 000 perele, müüke vormistati kokku üle 2,5 miljoni dollari eest.

Praegu valmistuvad mitmed müügitöölt naasnud tudengid juba järgmiseks suveks, ühtlasi on alanud uute osalejate valimine suveprogrammi. Programmiga oodatakse liituma tudengeid, kes saavad aasta jooksul läbida põhjaliku müügikoolituse, et järgmisel suvel Ameerikas end proovile panna ja raha teenida.

Kokku tegutsesid meie tudengid sel suvel üheksas USA osariigis ja viies Inglismaa regioonis. Eestist on tudengid käinud raamatuid müümas juba 20 aastat ning nüüdseks on programmist välja kasvanud Baltimaade üks edukamaid tudengiorganisatsioone. Programmis saab põhjaliku ettevõtlus- ja müügikoolituse ning suvi veedetakse Ameerikas töötades ja reisides.

Pandeemia olukorras tekkis Eesti tudengitel tänavu võimalus peale USA ka Suurbritannias müügitööd proovida. Edaspidi on plaanis jätkata siiski Ameerikas.

Maaülikooli lõpetanud ja hobusekasvatusega tegelenud Renee Razumov müüs kaks kuud raamatuid Inglismaal, Londoni lähedal Southend-on-Seas, Chelmsfordis ja Colchesteris. „Tahtsin maailma avastada ja end proovile panna, “ põhjendab noormees ning ütleb, et müügitöö õnnestub, kui sul on tahtmist suhelda ja areneda, uut ja huvitavat avastada. „Kui viitsid tööd teha, siis on see supervõimalus!“ nendib ta.  

***

Southwestern Advantage Eesti esindaja Erki Kukk, mis soosis tänavu raamatute müüki?

Paljud USA pered kogesid esmakordselt koduõpet ja sellega suurenes neil vajadus hästi organiseeritud haridusvahendite järele. Internetis surfamisega võrreldes on õppekava toetav õppesüsteem lihtsam, mugavam ja kindlam viis ega nõua inimestelt nii palju lisatööd vajaliku materjali otsimiseks.

Kuigi USA-s on vaktsineeritute osakaal suurem kui Eestis, kohtasid tudengid suvel ka peresid, kes eelistasid hoida distantsi, kuid neid ei olnud palju.

Kuidas on interneti levik teie müüki mõjutanud?

Southwesterni tootevalik käib ajaga kaasas ning paljud meie paberraamatutes toodud materjalid ja ülesanded jätkuvad digitaalsel kujul, seda eri vanuses õpilastele. Näiteks võimaldavad raamatutega kaasas käivad veebiprogrammid näha eri peatükkidega seotud selgitavaid videoid. Samas näitavad paljud USA-s tehtud uuringud, et virtuaalne õpe tekitab lastel tähelepanuhäireid. See teadmine toetab paberraamatute müüki.

Kas haridus on alati olnud teie spetsialiteet?

1855. aastal USA-s asutatud Southwestern alustas posti teel müüdavate ajalehtede ja usuliste voldikute kirjastamisest ja piiblite müügist ning on kasvanud üheks suurimaks ettevõtteks, mis turustab ukselt uksele raamatuid, et edendada laste ja kooliõpilaste haridust. Raamatute sisu uuendatakse ja nüüdisajastatakse igal aastal ning tooteportfell on suurenenud. Näiteks pakuvad tudengid lisaks raamatutele arvutis või nutiseadmes kasutatavaid harivaid rakendusi.

Programmi saab kandideerida detsembri keskpaigani ning alates programmiga liitumisest kuni suveni toimub Eestis tudengite ettevalmistus. Keda ootate programmiga liituma, mismoodi ja kus toimub müügikoolitus?

Programm ootab kandideerima ambitsioonikaid ja töökaid tudengeid, kel on huvi praktilise ettevõtlus-, müügi- ja juhtimiskogemuse vastu.

Programmi tutvustavale infotunnile saab ennast registreerida Southwesterni Eesti kodulehe kaudu või mõne tuttava vahendusel, kes programmis juba osaleb.

Kui palju tudengeid on käinud teie kaudu raamatuid müümas ja mis aastast?

Eestist on tudengid käinud raamatuid müümas juba 20 aastat, igal tavapärasel müügiaastal lendab meilt raamatuid müüma ligi pool tuhat tudengit. 2001. aastal läks suveprogrammi osalema esimene meeskond Euroopast, kuhu kuulus 11 eestlast, üks lätlane ja üks leedulane.

Kas keegi on ka poole pealt ära tulnud, kuna töö ei meeldi?

Tegemist on väljakutsuvaima programmiga, milles noor osaleda saab, ja ikka jagub ka neid, kes leiavad suvel, et see töö pole nende jaoks. Sellisel juhul on võimalik suvel jätkata mõne muu tööga. Arvestades programmis osalevate tudengite koguarvu, on aga poolelijätnute osakaal siiski väga väike.

Kas Eestis annaks ka sellist raamatumüüki korraldada?

Selliste raamatute ukselt uksele müügiks jääb Eesti turg ilmselt väikeseks. Küll aga on siin müüdud teisi tooteid ja ka sel aastal pakkusid paljud Southwesterni programmi noored kodumaal näiteks suitsu- ja vinguandureid. Hoolimata sellest et ukselt uksele müük on juurdunud pigem USA-s ja Eesti kultuuriruum on täiesti teistusgune, on meie noored saanud siin tublisti hakkama ning inimesed on olnud nende vastu sõbralikud.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Kopp-kopp, lahti tee!”

  1. Peep Leppik ütleb:

    Alates teismelise east ARENDAB inimest VAIMSELT kõige rohkem LUGEMINE!

    See on muide ulatuslik ameeriklaste (Hm!) uurimus. Sealt leviku leidnud koomiksid on muide sealse AVALIKU KOOLI lõpetajatele, kellest paljudel on lugemisraskusi. See on viimastel aastakümnetel jõudnud ka Eestisse …

    Kool peab KOHUSTAMA lapsi lugema! Ilujutud, et laps ISE siin OTSUSTAB pole kooskõlas ARENGUPSÜHHOLOOGIAGA ega õppekasvatustöö eesmärkide taksonoomiaga (jälle Ameerikast! Hm!).

    P.S. Praegu ilmub erakordselt huvitavaid raamatuid. Minge raamatukogudesse ja veenduge ise. Vaimsus ja vaimsed PROTSESSID ei kuku taevast. Nutikates oleva TAJUMINE ei arenda INIMEST!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!