Laupäeval toimub Robolahing

4. nov. 2021 SA Teaduskeskus AHHAA - Kommenteeri artiklit

Sel laupäeval, 6. novembril toimub Kiviõli keemiatööstuses AHHAA Robolahing, kus võistlevad ise ehitatud lahingurobotid.

Robolahing toimub juba viiendat korda, aga täiesti esimest korda toimub raevukas masinamöll Ida-Virumaal. Projektijuht Kaimo Kukk rääkis, et sel aastal astub võistlustulle rekordiliselt 24 lahingurobotit. „Masinad heitlevad elu ja surma peale, proovides üksteist kahjutuks teha, kasutades selleks näiteks löökriistu, terasid või ketassaage,“ selgitas ta. Võistlusel on kaks kaalukategooriat: kergemad masinad kaaluvad kuni 29,9, raskemad 30‒55 kilogrammi.

Peakorraldaja sõnul on oodata üllatusrohket lahingut, sest võistlusega on liitunud uued meeskonnad ja mitu varasemat osalejat on valmis ehitanud täiesti uued robotid. Lahingule lisab pinget eriline areen, kus roboteid üllatavad tuleleegid, kirved ja muud takistused.

Robotiehitajate meeskondades on seekord kokku üle 80 inimese, kelle hulgas on ülikoolide, asutuste ja sõpruskondade esindajaid tervest Eestist. Kaimo Kukk ütles, et mitmed võistkonnad on Robolahingul osalenud algusest peale ja see on oluline traditsioon nii neile kui ka AHHAA-le. „Tegu on Põhja- ja Baltimaades täiesti ainulaadse formaadiga,“ selgitas ta.

Kaimo Kukk rääkis, et lisaks kaasa elamisele saavad robotihuvilised ka ise katsetada. „Miniareenidel saavad pealtvaatajad AHHAA demorobotitega väikseid lahinguid pidada,“ tutvustas ta. Lapsi lõbustab hiiglaslik transformer Bumblebee ja publikule jagatakse tasuta jäätist ning limonaadi.

AHHAA Robolahing toimub 6. novembril Kiviõli Keemiatööstuse tehasehoones. Uksed avatakse kell 15, võistlus algab kell 16. Sel korral saab tulisele robotite heitlusele kaasa elada ka mugavalt oma kodus Elisa Stage’i vahendusel.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!