Ministeerium on välja valinud kiirtestide tarnija kooliperede testimiseks

23. nov. 2021 HTM - Kommenteeri artiklit

Koolide avatuna hoidmiseks toimub alates novembrist haridus- ja teadusministeeriumi eestvedamisel õpilaste ja koolitöötajate kiirtestimine, mille käigus on tuvastatud seni ligi 2300 positiivset kiirtesti. Et testimine saaks jätkuda, on ministeeriumi hankekomisjon läbi viinud antigeeni kiirtestide hanke ning minister on allkirjastanud kiirtestide tarne raamlepingu Medesto Logistics OÜ-ga. Valiku aluseks oli testi sobivus, tarnevõimekus ja testi maksumus.

Ministeerium alustas hankega 8. novembril. Arvestades testide hankimise erakordselt kiiret vajadust, kasutas ministeerium riigihangete seaduse § 49 lõike 1 punktis 3 sätestatud alusel väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlust. Selle hankemenetluse puhul on hankijal õigus teha ettepanek läbirääkimiste alustamiseks ühele või mitmele ettevõtjale, kelle majanduslik ja finantsseisund ning tehniline ja kutsealane pädevus on hankelepingu nõuetekohaseks täitmiseks eeldatavalt piisav. Sellest lähtudes tegi ministeerium ettepaneku läbirääkimiste alustamiseks neile ettevõtjatele, kes on kantud terviseameti registrisse antigeeni kiirtestide pakkujatena. Lisaks esitati ettepanek läbirääkimistel osaleda ka kolmele ettevõtjale, kes olid hankes osalemise soovist teada andnud ning kelle puhul on tegemist pikaajalise kogemusega meditsiiniseadmete tarnijatega Eesti turul. Kokku esitati ettepanek läbirääkimiste alustamiseks 17 ettevõtjale, kellest saatsid oma vastuse 12. Seejärel asus hankekomisjon pakkujatega läbirääkimisi pidama.
Läbirääkimiste käigus said määravateks terviseametiga kooskõlastatud tingimused. Hangitav test peab võimaldama tuvastada SARS-CoV-2-le iseloomuliku antigeeni olemasolu organismis ning test peab olema kõrge tundlikkusega. Test on mõeldud enesetestimiseks, selle tegemine on lapsesõbralik, valuvaba ning võimalikult lihtne ja operatiivne ning testproovi peab olema võimalik võtta kuni 2,5 cm sügavuselt ninasõõrmest. Analüüsimiseks ei tule kasutada lisaseadmeid ning testi tulemus selgub vähem kui poole tunniga. Ühes pakendis peab olema viis testikomplekti, et vältida kiirtestide õpilastele koolist kaasa andmisel ringipakendamist ning ilma kasutusjuhendita testide koju andmist, mis suurendab riski, et testimist ei viida läbi korrektselt. Pakendil olev teave ja kasutusjuhend peavad olema eesti keelde tõlgitud ning eestikeelne kasutusjuhend tuleb lisada igasse pakendisse. Nõutav on ka CE-märgis. Test ja sellega testimine peavad olema terviklahendusena kasutatavad Eesti koolisüsteemis.

Nõuetele vastavaid pakkujaid, kellega ministeerium alustas läbirääkimisi ning kelle testid kontrollis üle ka terviseamet, oli kuus. Kõigile tingimustele vastava odavaima pakkumise tegi Medesto Logistics OÜ, kellega sõlmiti kiirtestide tarne raamleping.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!