Noored tõrjusid võistu küberrünnakuid

5. nov. 2021 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
President Alar Karis koos Cyber Battle of Estonia finalistide ja võistluse ekspertidega. Fotod: Gabriela Urm  

30. oktoobril Tartus toimunud Eesti suurimal kübervõistlusel Cyber Battle of Estonia lahendasid 15 viieliikmelist noortemeeskonda kaheksa tunni jooksul ülesandeid, mis nõudsid oma kodu, kodulinna ja riigi küberrünnakute eest kaitsmist.

Võistlus toimus samal mängulisel küberharjutusväljakul, mida on õppustel kasutanud paljude riikide valitsused, rahvusvahelised organisatsioonid ja suurettevõtted.

Lõppvõistlusele pääsenud viie linna –Tallinna, Tartu, Paide, Pärnu ja Narva –võistkonnad selgitati välja piirkondade eelvoorudes ja suvel küberõppe treeninglaagrites, kus osalesid noored vanuses 15–20. Finaali ülesannete teemad olid tark kodu, tark linn, tark õhuruum, stsenaariumid olid koostanud Eesti parimad küberturbeeksperdid. Virtuaalselt lõi kaasa ka viis meeskonda välismaalt.

Võistlust korraldas ettevõte CTF Tech koostöös teiste ettevõtjate, kohalike omavalitsuste, Tartu Ülikooli, kutsekoolide, saatkondadega. CTF Tech avas finaali ajal ka uue küberharjutusplatvormi www.ctftech.com, kus saab küberharjutusi lahendada ja omavahel võistelda aasta ringi. Ettevõtte esindajail ongi järgmisena plaanis käia platvormi eri regioonide õpetajaile tutvustamas, et nad oskaks ja tahaks seda kasutada ja seeläbi arvutitunde mängulisemaks muuta.

„Kõige rohkem olen rahul sellega, et võistluse käigus tuli kübervaldkonna juurde nii palju uusi noori,“ lausus CTF Techi tegevjuht Marki Tihhonova-Kreek. „Meie siht ongi tuua järjest enam noori valdkonnaga tutvust tegema, sest kõigil on vaja oskust kaitsta ennast ja oma peret, lihtsamaid küberrünnakuid ära hoida.“

Finaali paarikümnest ülesandest osutus parajaks pähkliks see, kus võistlejad pidid leidma haavatavuse lennujuhtimissüsteemis.

Kübervõistlusele pääsesid noored alates 15. eluaastast. Marki Tihhonova-Kreek ütles, et küberõpet tulebki järjest varem alustada, et eluga kaasas käia ja anda algteadmised enne, kui noored häkkerid on jõudnud kuritegelikku maailma ja kõrvetada saanud.

„Peame hoolt kandma, et esimesed kogemused oleksid head, noored näeksid, et see on põnev valdkond ja seda võiks edasi õppida, kuni ülikoolini välja,“ lausus Tihhonova-Kreek, kes käib koos kolleegidega koolides praktilist küberõpet tegemas ka nooremate õpilastega. 

Finaalvõistlust jälgima tulnute seas oli õpilasi eri koolidest koos arvutiõpetajate ja klassijuhatajatega. Pealtvaatajate põnevust suurendasid neile pakutud minivõistlused.

Võistlust väisas ja parimaid autasustas president Alar Karis, kellele tutvustati ka uut küberharjutusplatvormi. 

Võistluse võitis Tallinna võistkond Forkbomb koosseisus Peeter Aleksander Randla, Siim Alas, Rainer Viikman, Karl Joosep Onoper ja Jan Hendrik Jõgi. Ka teine koht läks Tallinna, võistkonnale Muumitrollid (Marko Tsengov, Henri Kivi, Kristjan Kukk, Oskar Mõttus, Kerdo Põldsaar) ning kolmanda koha pälvis Tartu võistkond RM Hints (Gregor Lass, Markus Tamm, Roomet Sütt, Hendrik Matvejev, Katariina Parkja).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!