Õpetajate Leht 12. novembril

10. nov. 2021 - Kommenteeri artiklit

Lastekaitsetöötajad: koroonaaeg tõi uusi probleeme ja võimendas vanu

Koroonapandeemiast tingitud distantsõpe tõi osal õpilastel kaasa õpiraskused ja haridusliku mahajäämuse, noorte seas sagenesid ärevushäired ja depressioon, enesevigastamine ja suitsidaalne käitumine. See kõik on suurendanud lastekaitsetöötajate koormust.

Lugema!

2017. aastast toimub Tartus igal sügisel oktoobris laste- ja noortekirjanduse festival. See on lühike aeg, milleks valmistutakse kaua ja põhjalikult, et ikka säiliks laste lugemishuvi. Tartu Raatuse kooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja Maila Jürgenson on projektis osalenud  algusest peale. Ta jagab kogemusi, kuidas õpilasi raamatute juurde tuua.

ELU ärgitab pisiasju märkama

Tallinna Ülikoolis on juba mitu aastat olnud kohustuslike õppeainete seas ELU – erialasid lõimiv uuendus, mille käigus eri erialade ja kõrgkoolide tudengid lahendavad meeskonnatööna elulisi probleeme. Üliõpilaste mõtte- ja kätetööna ongi valminud kasutajasõbralikke õppevahendeid, mis sobivad laiemale sihtgrupile ja arvestavad samas ka erivajadusi. Tudengite ja ka juhendajate töid koos infomaterjaliga saab 31. jaanuarini vaadata Eesti Rahva Muuseumi osalussaalis näitusel „Kaasav ELU“. 

Küsisin õpetajalt …

Igasugune õpitee vajab plaanimist, olgu tegemist siis kontakt- või veebipõhise õppega. EMTA doktorant, Saue gümnaasiumi õpetaja ja aasta klassijuhataja tiitliga pärjatud Kadi Kaja kasutas võimalust ja küsitles õppekavaraamatu „Ratio studiorum“ autorit Urve Läänemetsa.

Distantsõppe kogemused ja võimalused

Pärnus arutleti hariduskonverentsil distantsõppe võimaluste ja kogemuste üle. Õpilased osalesid väitlusega teemal „Ei või jaa distantsõpe“. Ka keerulise kooliaasta kogemustest rääkis Pärnu Jaagupi põhikooli ja muusikakooli direktor Katrin Kohjus.

Klassiõpetajate ettevalmistus muutuva õpikäsituse taustal

Uus õpikäsitus eeldab, et üliõpilased oleksid õpitu kaudu tuttavad põhimõtetega, mida nad hakkavad ise koolipraktikal ja hiljem kutsetöös rakendama. Nii tekkis vajadus nüüdisajastada klassiõpetajate ettevalmistust ka Tartu Ülikoolis. Esta Sikkal, Krista Uibu ja Aigi Kikkas haridusteaduste instituudi õpetajate seminarist annavad ülevaate tehtust ja muudatustest.

Rahvusvaheline projekt on edukas ka hübriidõppes

Pärnu Kuninga tänava kool alustas taas rahvusvaheliste projektidega, seekord hübriidõppes ‒ kohale sõitsid ainult õpetajad ja õpilased said osaleda veebi vahendusel.

Eesti kutsekoolid näitasid korraldamise kõrgtaset

Kuressaare Ametikool ja Tallinna Teeninduskool korraldasid novembri esimesel nädalal rahvusvahelise suurürituse – üle poolesaja osalejaga Euroopa hotelli- ja turismikoolide assotsiatsiooni aastakonverentsi ning kutsevõistlused.

Uulu põhikool võitis aasta kooli tiitli

Kümne finaali jõudnud kooli seast kogus rahvahääletuse ja žürii otsusega enim punkte Uulu põhikool. Sel põhjusel oli möödunud reede õpilastele eriline päev, mida jäädvustas „Terevisiooni“ võttegrupp.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!