Õpetajate Leht 5. novembril

3. nov. 2021 - Kommenteeri artiklit

Kirev aeg igas mõttes

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsleri Kristi Vinter-Nemvaltsi sõnul on COVID-i pandeemia toonud päevakorrale uusi ja põnevaid sisulisi teemasid.

Vaba semester täitis õpetajad rahuloluga

15. novembrini saavad õpetajad ja tugispetsialistid kandideerida riiklikule haridusstipendiumile, mis annab võimaluse võtta järgmisel aastal igapäevatööst vaba semester, et astuda rutiinist välja, arendada iseennast ja oma valdkonda. Kahel tänavusel stipendiaadil, Haapsalu kutsehariduskeskuse kutseõpetajal Aili Tervonenil ja Rannu lasteaia Naerupesa õppealajuhatajal Karin Tuvikesel on stipendiumi kasutamise periood läbi ja nad tegid kokkuvõtteid tehtust.

Tehnoloogiaga toetatud õpe – kes toetab õpetajat?

Tehnoloogiaga rikastatud õpe (TRÕ) ehk innovaatiliste tehnoloogiate toomine klassi on muutunud oluliseks haridusküsimuseks. TRÕ võib aidata õpetajal õpetamist ja õpetamise haldamist tõhusamaks muuta, õpilasel paigutada omandatavaid teadmisi ja oskusi igapäevaeluga paremini seotud konteksti ja saavutada muid aktuaalseid eesmärke. Paraku hääbub suur osa algatustest üsna kiirelt pärast esialgse projektitoe lõppu ja haridusuuenduste teostamisel kipub miskit olulist puudu jääma. Selle puuduva miski selgitamisest saigi Janika Leoste doktoritöö eesmärk.

Minister Kersna: „Distantsõppes tekkinud õpilüngad tuleb siluda“

Valitsus on koolipidajatele juba eraldanud 13,5 miljonit eurot distantsõppe tõttu tekkinud õpilünkade silumiseks ja õpimotivatsiooni taastamiseks tehtava lisatöö kompenseerimiseks. Uuest aastast lisandub sellele veel 12 miljonit eurot. Kuidas õpilünki tuvastada ja mil moel neid silutakse?

Kuidas kasvatada lastes armastust looduse vastu?

Kontaktidel loodusega on tugev mõju lapse arengule ja ümbritseva maailma mõistmisele. Loodus- ja ilmavaatlused pakuvad lastele palju avastamisrõõmu. Looduskeskkonna lähedus soodustab kehalist aktiivsust.Loodusega kooskõlas olev laps on rõõmus ja loov. Tartu Maarjamõisa lasteaias on oskuslikult ühendatud õppeaed ja lasteaia õppekava.

Juubelitervitus Maie Tuulikule – 80

Eestis on vähe neid inimesi, keda võib pidada pedagoogikavaldkonna liidriks ning autoriteediks. Hiljutine juubilar Maie Tuulik on seda kindlasti: ta kirjutab aastaid inimeseks olemise kõige olulisemast teemast – eetikast.

Ta teeb seda ilma loosungite ja kõlavate sõnadeta. Selgelt ja arusaadavalt on ta meie jaoks kirja pannud, kuidas mõista kõlbelisi norme, kuidas neid järgida ning miks see oluline on.

Helle Laas: „Lapsed on kõige ausam publik“

5. novembril tähistab 80. sünnipäeva armastatud nukunäitleja, lavastaja ja lastekirjanik Helle Laas, kelle lavastuste ja raamatutega on tuttav mitu põlvkonda. Praegugi on Eesti Noorsooteatri repertuaaris kolm tema kirjutatud ja lavastatud väikelastelavastust, millest kahes mängib ta ka ise kaasa.

Valuliselt vastu võetud reform

Haridusstrateegia 2035 üks sisulisi tegevusi on täiskasvanu- ja kutsehariduse integreerimine. Sel eesmärgil on viies maakonnas juba koole ühendatud. Kuidas reform jätkub, selle kohta jagavad infot mitme maakonna haridusjuhid. HTM-i kavatsusi tutvustab minister Liina Kersna.  

Ida-Viru kutse- ja kõrgharidust hindab aina rohkem välismaalasi

Ida-Virumaa kutseharidus keskusesse ja Narva ning Taltechi kolledžisse tuleb üha rohke õppijaid niihästi mujalt Eestist kui ka välismaalt. Millistel tingimustel nad õppima pääsevad ja millised erialad neid huvitavad, sellest kirjutab Ida-Virumaa haridusklastri koordinaator Kerda Eiert. Samas on maakonna kooli- ja haridusjuhtide tähelepanu all eesti keele omandamine ja keeleõpetajate leidmine.

Romad õpivad oma kultuuri pühapäevakoolis

5. novembril tähistatakse üle maailma roma keele päeva. Tallinna roma lapsed õpivad oma keelt ja kultuuri kahe aasta eest loodud roma kultuurikeskuse pühapäevakoolis. Keskuses tegutsev Anette Ross, kes Helsingi ülikooli doktorantuuris uurib roma keelt, kirjutab selle rahvusvähemuse pühapäevakooli loomisest ja keeleõppe iseärasustest.  


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!