Regulaarne kiirtestimine aitab ennetada koolikollete teket

15. nov. 2021 HTM - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeerium jätkab koolide varustamist kiirtestidega, et tuvastada aegsasti võimalikud viirusekandjad ning vältida koolikollete tekkimist.

Haridus- ja teadusministri Liina Kersna sõnul jätkub kiirtestimine koolides vähemalt veebruarini. „Edasine sõltub sellest, kuidas viirus levib,“ selgitas ta. „Soovitame nüüd testida kaks korda nädalas ja keskenduda neile, kes on vaktsineerimata või ei ole haigust läbi põdenud. Kui koolijuht peab kooli või piirkonna epidemioloogilisest olukorrast tulenevalt vajalikuks, siis võib testimist jätkata ka nii nagu seni – testida koolipere liikmeid kolm korda nädalas.“

Viimased kaks nädalat on haridus- ja teadusministeeriumi eestvedamisel toimunud õpilaste, õpetajate ja koolitöötajate kiirtestimine. Koolide hulgas läbi viidud küsitluse tulemustest selgus, et kiirtestimimine on aidanud avastada võimalikke nakatunuid ning vähendada seega viiruse levikut koolides.

Küsitlusele vastanud koolides said teise testimisnädala jooksul 104 976 testitud õpilasest positiivse kiirtesti tulemuse 584, mis on 338 võrra vähem kui eelmisel nädalal. Testimise esimesel nädal testiti 104 898 õpilast ja positiivse kiirtesti andsid neist 922. Koolitöötajatest sai eelmisel nädalal positiivse kiirtesti tulemuse 20 756 testitust 90, mida on 27 võrra vähem kui nädal enne seda, kui testiti 21 877 koolitöötajat. Kokku on kahe nädala jooksul positiivse kiirtesti tulemuse saanud 1506 õpilast ja 207 töötajat.

Ühtegi positiivset õpilaste testi ei leitud 241 koolis, esimesel testimise nädalal polnud ühtegi positiivset testi 212 koolis.

Minister Liina Kersna sõnul on koolid testimise korraldamisega hästi toime tulnud. „Kaks nädalat testimist on seljataga ja paljudel koolidel on välja kujunenud praktika, kui sageli, kus ning mil viisil on kiirtestimist õppeasutuse eripära arvestades mõistlik korraldada,“ ütles minister. „Viiruse levik on Eestis jätkuvalt suur. Soovin, et koolid oleksid avatud võimalikult turvaliselt. See nõuab meie ühist pingutust. Kui mõnes piirkonnas või koolis on vaja viiruse leviku takistamiseks korraldada lühiajaliselt distantsõpet, siis sellise otsuse saab teha koolijuht koostöös terviseametiga.“

Ministeeriumi üldhariduskoolide seas läbi viidud küsitluse tulemusel selgus, et kõige vähem testiti eelmisel nädalal Ida-Virumaal ja Viljandimaal. Suurim testitud õpilaste osakaal oli aga Raplamaa, Saaremaa ja Tartumaa koolides. Keskmine testitute osakaal ei ole esimese testimisnädalaga võrreldes muutunud.

Pooltes koolides toimub õpilaste kiirtestimine koolis, 23% vastanud koolidest on saatnud testid õpilastele koju ja 27% koolide puhul toimub testimine nii koolis kui ka kodus. Keskmiselt testisid end üldhariduskoolides 78% kõigist õpilastest ja 88% töötajatest.

Testimisest keeldunuid oli koolides keskmiselt 7% õpilastest, mida on pisut vähem kui esimesel testimise nädalal (8%). 76 koolis ei keeldunud testimisest ükski õpilane, enam kui kolmandik õpilastest on testimisest keeldunud üheksas vastanud koolis.
Kõige rohkem positiivseid testitulemusi (17) saadi ühes Tallinna koolis. 10 või enam positiivset testitulemust saadi üheksas koolis. Keskmiselt sai koolides positiivse kiirtesti tulemuse nädala jooksul üks õpilane.
Kiirtestimise kohta koolides leiab lisainfot ministeeriumi kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!