Tallinna keskraamatukogu soovitab: Hirmul on suured silmad

5. nov. 2021 Svea Nuoranen Väike-Õismäe raamatukogu juhataja - Kommenteeri artiklit

Liis Sein „Kartlik rebasepoeg“ (2021)

Väiksematele raamatusõpradele mõeldud armas lugu pisikesest kõrberebasest. Öise eluviisiga rebasepere magab päeval ja toimetab öösiti. Mis toimub päeval õues? Kõik on omamoodi ilus ja mõneti tuttav, kuid siiski hoopis teistsugune. Peres räägiti koledaid lugusid päeval toimuvast ja see ei sisenda rebasepojale just julgust. Aga kui võtta ennast kokku ja hirmudest üle saada, võib avastada, et kõik, mida räägitakse, ei olegi tõsi ja tegelikkus võib olla täiesti teistsugune.

Sally Harris „Topelt-Felix“ (2021)

Üheteistkümneaastase Felix Twaini elu keerleb number kahe ümber. Kõik on hea, mis on seotud paarisarvudega. Paaritu arv peaks kaasa tooma tohutud õnnetused ja viltuvedamise kogu perele või lausa kogu linnale. Sundmõtted ja -teod määravad, kuidas ja mida teha tohib, sest ülioluline on käituda õigesti. Reeglite rohkuse tõttu on Felixil koolis probleeme ja sõpradegagi lood kehvasti. Neid ei ole ja külla teda ei kutsuta, vähemalt mitte pärast teiste laste muffinitega loopimist. Nad ei tahtnud tookord aru saada, et pallimere pallid peavad olema sorteeritud …

Raamat on kirjutatud poisi vaatenurgast, mis laseb osa saada tema võitlusest kiusajaga omaenda peas. Kiusajana nähakse aju seda osa, mis sunnib kedagi äärmuslikke reegleid järgima. Hoolimata tagasilöökidest saab uuesti ja uuesti proovides Felixi peas toimetavat Basilit ohjata. Päris vabaks saada on üliraske, kuid seegi on suurepärane, kui kontrollid oma elu. Obsessiiv-kompulsiivhäire ja ärevus on tõsine probleem ja raamat annab võimaluse selle all kannatavaid inimesi paremini mõista. 

Mats Strandberg  „Koletis öös“ (2019)

Raamat on ühelt poolt lugu erinevustest ja nendega leppimisest, teisalt natuke kummitusjuttki. Üheksandal sünnipäeval saab Frankist koletis. Segadus ja meeleheitlik soov olla nagu teised ei realiseeru. Teistsugune tekitab alati hirmu, isegi kui see teistsugune soovib olla sõber. Kogu raamatut läbiv teema ongi hirm. Hirm enda sobimatuse ees ühiskonda, hirm olla väljatõugatud ja hirm elu eeski. Kardavad kõik, nii „koletis“ kui linna elanikud. Lõpp on siiski õnnelik ja mitte nii lihtsalt äraarvatav, kui lasteraamatult ootaks. Eks igaühes elab väike koletis, tähtis on, kuidas sa temaga hakkama saad ja tema olemasoluga lepid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!