Aasta looma luulekonkursi võitjad on selgunud

10. dets. 2021 - Kommenteeri artiklit
Ülenurme gümnaasiumi 3.a klassi õpilase Dessa Haava äramärgitud luuletusest koos joonistusega.

2. detsembril jõudis lõpule lastele suunatud luulekonkurss, mille peakangelane oli 2021. aasta loom – rott. Konkursile esitati sel aastal luuletusi 400 ringis, osalejaid oli koolidest üle Eesti.

Aasta Looma luulekonkurss on ettevõtmine, mida Eesti Loodusmuuseum, MTÜ Aasta Loom ning looduskalender.ee on korraldanud juba mitmeid aastaid. Sel korral oli kambas ka Tallinna Loomaaed, kus toimub kõigi ära märgitud tööde autoritele ekskursioon aasta looma puuride juurde. Eks ole ju 2021. aasta augustist lisaks rändrotile ka loomaaia elanikuks meie teine rotiliik kodurott. Ekskursiooni juhib Eesti näriliste ekspert Uudo Timm, kes kõneleb kahest rotiliigist ja ka rotikuningast.

„Tore, et taas laekus pea 400 luuletust Eesti koolilastelt nagu varasematelgi aastatel, ning rõõm oli tõdeda, et paljud olid kasutanud luuletuste kirjutamisel meie soovitatud teaduslikku materjali nii terioloogia seltsi lehelt kui looduskalendrist. Õpetajad on teinud tublit tööd ja täname neid väga!“ kommenteeris žürii liige, MTÜ Aasta Loom eestvedaja Helen Arusoo.

„Roti aasta loomaks valimise üks eesmärkidest oli teadvustada, et Eestis elab kahte liiki rotte: rändrotte ja kodurotte. Luuletustes oli näha, et see eesmärk sai kenasti täidetud. Naljakaid asju oli ka: igal aastal kummitab luuletusi mingi valefakt. Meenutan, et ilvese aasta luuletustes ründas ilves inimesi puu otsast. Seekord tõi rott ilmale 800 poega aastas, mis pole muidugi võimalik. Aga enamik luuletusi oli siiski fantaasia ja bioloogiste faktide vahekorra täpselt ära tabanud,“ kiitis Arusoo.

Teine žürii liige, Eesti Loodusmuuseumi zooloog Lennart Lennuk lisas: „Väga meeliülendav oli näha, et õpilased olid suutnud inimkesksest suhtumisest edasi mõtelda. Rott ei jätnud luuletajaid külmaks. Küll oli kirjutatud talle oode ja küll loodud ühe silmaga mereröövlisuguseid tegelaskujusid, roti kui liigi arenemise lugu arenes kohati isegi tänapäevast kuni antiikajani välja.“

Ära märgitud töid oli kokku 37 ning nende hulgas on luuletajaid igast vanusegrupist.

Parimate luuletuste autorid on Anastassia Nikolas, Atso Pettai, Rafiel Sirel, Maris Treimuth, Marta Roosme, Mia Maria Ott, Yaroslav Nedugov, Rando, Marleen ja Veronika Sernjuk, Paula Liisa Jegorov, Roman Lozovenko, Mia Amanda Päevakene, Annaliisa Aren, Viiralt Salumaa, Karl Paju, Karl Rudolf, Mirta Sova, Dessa Haava, Karoli Hanschmidt, Meribel Pukk, Ken-Markus Põhjala, Annabel Narits, Eleanora Eek, Kaina Mertsina, Jörgen Kohal, Karolin Valk, Kärolin Lelov, Marta Lehtmäe, Kris Aerton Kotli, Gabriel Urm, Lenna Lovise Lehemets, Helen Tambets-Telk, Aleksander Marmor, Elise Zinovjev, Jonathan Darvish-Kojori ning Kati Rimm.

Aktiivsemate koolidena sooviks esile tuua neid, mille õpilastest vähemalt kaks jõudsid äramärgitud luuletajate hulka. Nendeks olid Türi põhikool, Ülenurme gümnaasium, Saverna põhikool, Narva Vanalinna riigikool, Ridala põhikool, Kergu LAK, Paistu kool, Melliste algkool-lasteaed.

Eriti sooviks aga tänada aktiivseid õpetajaid, kellest silmapaistvaimad olid Anneli Talviste Türi Põhikoolist, Krista Luik Ülenurme Gümnaasiumist, Ivi Luht Saverna põhikoolist ning Maria Tširkova Narva Vanalinna riigikoolist. Just nende õpetajate õpilased olid luulekonkursil eriti edukad ning tunda oli tõelist pühendumist.

Kõigile äramärgitud luuletajatele ja õpetajatele korraldatakse preemiaekskursioon uue aasta esimestel nädalatel.

Korraldusmeeskond tänab kõiki lapsi ja entusiastlikke õpetajaid, kes luulekonkursil osalesid. Ootame teid osalema ka 2022. aasta luulekonkursil, mis on pühendatud karule.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!