Algatus „Tööle kaasa!“ annab koolidele hea võimaluse tutvustada õpilastele tööelu

17. dets. 2021 Kaur Orgusaar Eesti Kaubandus-Tööstuskoja kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Sünoptik Ele Pedassaare juhtimisel õpiti eristama ja ära tundma ohtlikke ilmanähtusi. Foto: Valdo Jahilo

Tihti võime täheldada nii tööandjate, lastevanemate kui ka noorte murelikkust selle üle, et noorte töölesaamise võimalused on piiratud, sest neil puudub töökogemus ja sageli ka vajalikud teadmised.

Esimesed olulised karjäärivalikud peavad noored tegema juba põhikooli lõpus ning et nad saaksid seda teha teadlikumalt, tuleb kasuks kokkupuude töömaailmaga ja tutvumine mitmesuguste ametitega. 

Üks võimalus selleks on algatus „Tööle kaasa!“, millega kutsutakse koole, tööandjaid ja lapsevanemaid üles looma koostöös õpilastele tööeluga tutvumiseks võimalusi. 

Juba viiendat korda korraldab „Tööle kaasa!“ algatust kaubanduskoda koos töötukassa, haridus- ja teadusministeeriumi, haridus- ja noorteameti ning Eesti karjäärinõustajate ühinguga. „Tööle kaasa!” toimub 21. veebruaril 2022 ning on suunatud 1.–9. klassi õpilastele.

Algatuse idee seisneb selles, et tööandjad avavad nimetatud perioodil vähemalt üheks päevaks oma uksed töötajate lastele, et lapsed saaksid oma vanemate töö ja töökeskkonnaga lähemalt tutvuda.

Koolil võimaldab algatuses osalemine teha lapsevanemate ja tööandjatega koostööd, mis rikastab karjääriõpet praktilisel moel. Samuti toetab see üldpädevuste kujunemist ning on kooskõlas muutunud õpikäsitusega, mis eeldab elulähedast õppimisviisi.

Algatuse käigus saab õpilane teadlikumaks töömaailmas toimuvast ning saab aru, miks eri tööd on vajalikud ning et iga töö tegija on oluline. Lisaks kogeb noor, milline näeb välja tema ema või isa igapäevatöö ehk milline on lapsevanema tööpäev ja -keskkond, töö sisu ja selle väärtus. Samuti saab aidata lapsel mõista, mille põhjal teha haridustee ja tööeluga seotud teadlikke valikuid. Vähem oluline pole seegi, et tegemist on põneva võimalusega koos lapsega aega veeta. Juhul kui mõnel lapsel ei ole võimalik oma vanemate tööga tutvuma minna, võib ta tutvuda mõne muu lähisugulase või ka klassikaaslase vanema tööga.

Üle Eesti toimus „Tööle kaasa!“ 2021. aasta veebruaris neljandat korda. Igal aastal on algatus üha tuntum ja osalejate arvu poolest suurem. Osalejate suur huvi ning nii tööandjate kui koolide positiivne tagasiside ka keset tervisekriisi annavad kindlust, et ettevõtmist saadab edu ka 2022. aasta veebruaris.

Eelmisel aastal osalesid koolid ja tööandjad üle Eesti, nii suured kui ka väikesed ja eri tegevusvaldkondadest. Oli tööstus- ja tootmisettevõtteid, kaubandusettevõtteid, toitlustusettevõtteid, avaliku sektori asutusi jpt, kus noored said tutvuda väga erinevate ametitega.

Algatusega liituda on väga lihtne, selleks tuleb end registreerida veebilehel www.töölekaasa.ee. Samalt lehelt leiab nii koolidele kui tööandjatele mõeldud juhendmaterjalid, kus samm-sammult „Tööle kaasa!“ osalemise etapid lahti kirjutatud. Lisaks leiab sealt valiku töölehti, mida õpilased saavad täita, et õpitut paremini mõtestada. 

Kuigi kahel eelneval aastal on koolidest osaletud pigem üksikute klasside kaupa, on olnud ka koole, kus kogu kooli õpilased läksid tutvuma oma vanema tööga, ning hiljem vahetati koolis kogemusi. Vähem oluline pole lastele koolis olevate ametikohtade ja õpetaja töö tutvustamine, seega miks mitte registreeruda ka koolil tööandjana ja kutsuda oma töötajate lapsi vanemate tööeluga tutvuma. Võimalusi on mitmeid, valik on teie!


Kuidas „Tööle kaasa!“ algatuses osaleda?

  • Järgmine „Tööle kaasa!“ toimub 21. veebruaril 2022. See on suunatud 1.–9. klassi õpilastele, kuid osaleda võivad ka nooremad või vanemad. 
  • Osalemiseks mine veebilehele www.töölekaasa.ee, kus on võimalik liituda kahel moel.
    • Ettevõtte/tööandja initsiatiivil, kus ettevõte korraldab praktilise õppepäeva oma töötajate lastele. Sel juhul peab registreeruma ettevõte.
    • Kooli initsiatiivil, kus algatuses osaletakse kogu klassiga. Sel juhul pöördub tööandja poole kool ja lapsevanem ning registreerub kool.

Loe lisaks www.töölekaasa.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!