Kutse XIX „Hansenist Tammsaareni“ võistulugemisele 2022

10. dets. 2021 Enda Trubok „Hansenist Tammsaareni“ projekti juht - Kommenteeri artiklit

Ajalugu ja eesmärgid

„Hansenist Tammsaareni“ võistulugemine sai alguse 2004. aastal kirjaniku sünnivallas. Mitmel korral on see olnud rahvusvaheline proosavõistlus. Toimunud on kolm üleilmset suvekooli ja kaks lugemisketti. 2018. aastal olid Hansenist Tammsaareni üritused EV100 kingituseks.

28.01.2022 on üleriigiline võistulugemine „Hansenist Tammsaareni“ Albus juba 19. korda ja 18.03.2022 Ida-Virumaa voor Tartu Ülikooli Narva kolledžis seitsmendat korda. Koroonapiirangute korral võisteldakse veebi vahendusel Zoomis. 

„Hansenist Tammsaareni“ populariseerib noori lugema ja analüüsima Tammsaare loomingut, annab võimaluse harjutada esinemisoskust ning õpetab eesti keelt teise keelena õppijaile riigikeelt Anton Hansen Tammsaare loomingu kaudu. Giidid tutvustavad kirjaniku elulugu tema sünnipaigas Vargamäel ja Narva linnas, kus Anton Hansen sooritas gümnaasiumi küpsuseksamid 1903. aasta aprillis-mais.

Esinemistingimused

Konkursil loetakse peast kuni 5 min pikkusi katkendeid vabalt valitud Tammsaare teosest, et võistelda neljas vanuserühmas. 

Võistlevad 5.–7., 8.–9., 10.–12. klass ja täiskasvanud, sh vilistlased (kutsekool, kõrgkool jt). Kõige olulisem on tuua esile teksti mõte, ei tohi karta mõttepause. Valitud pala peab olema lugejale eakohane.

Avamisel viivad näitlejad läbi väikse häälekooli, õpetavad maha võtma esinejate pingeid. Kõik vanuserühmad võistlevad samal ajal eri ruumides.

Hindamine

Iga vanuserühma hindab eraldi 3–5-liikmeline žürii. Žürii esimeesteks on tuntud näitlejad, lavastajad, avaliku elu tegelased, liikmeteks suure staažiga hindajad koduvallast. Lõunavaheajal toimuvad ka ekskursioonid giidi juhendamisel nii Albu mõisas kui ka Narva kolledžis. Pärast lõunat annavad žüriide esimehed tagasisidet esinejatele ja juhendajatele. Iga vanuserühma võitja saab uue katse esineda peapreemiale. Žürii kuulutab välja võitja. Autasu saavad iga vanuserühma kolm parimat ning valitakse välja kaks eripreemia saajat. Tänatakse juhendajaid ja korraldajaid, abilisi. Konkursi lõpus jagatakse nii esinejatele kui ka nende juhendajatele tagasisidet. Tulemused avaldatakse meediaväljaannetes, õppeasutuste kodulehtedel. 

Peapreemia pälvinutel on au viia Järva vallas Järva-Madisele Tammsaare ausamba jalamile küünal ja lilled. See ausammas püstitati kirjaniku eluajal 1936. aastal tema sünnivalla rahva annetustest. Narvas asetatakse lilled Narva Vanalinna Riigikooli juurde, kus kirjanik 1903. aastal aprillis-mais sooritas gümnaasiumi lõpueksamid. 

Järeltegevused

Pärast võistulugemist arhiveeritakse andmed ning viiakse läbi „Hansenist Tammsaareni“ mõju-uuring, mille tulemustest avaldab projektijuht teadusartikli. 29. jaanuaril võib osa võtta traditsioonilisest Tammsaare rahvamatkast Järva-Madiselt Vargamäele ja 1. märtsil mälestada kirjanikku tema surmapäeval Vargamäe muuseumis.

Üritust on toetanud haridus- ja teadusministeerium, SA A. H. Tammsaare Muuseum Vargamäel, JOL, EES, kultuurkapital, Järva vallavalitsus, Albu PK, MTÜ Kultuuri- ja Haridusselts, Üksmüts. TÜ Narva kolledž, Järvamaa Omavalitsuste Liit.

Registreerimine 

 • 3.–25. jaanuarini 2022 Albu võistulugemine Albu PK kodulehel;
 • 3.–15. märtsini 2022 Ida-Virumaa vooru osalejatele Narva kolledžis enda.trubok@ut.ee.

Päevakava Albus ja Narvas:

 • 10 ekskursioon Vargamäel, Narvas;
 • 11 registreerimine Albu Põhikoolis / Narva kolledžis;
 • 11.30 avamine; 
 • 11.50 hääleharjutused; 
 • 12 võistulugemine vanuserühmade kaupa eri ruumides; 
 • 13.30 lõuna, ekskursioon Albu mõisas; 
 • 15.30 kokkuvõtted žürii esimeestelt; 
 • 16 võistlus peapreemiale; 
 • 16.15 autasustamine, tänamine;
 • 16.30 lillede ja küünalde asetamine kirjaniku mälestuseks. 

Ootame kõiki mõtestama lahti Tammsaare kirjasõna Albus või Narvas.

Soovin head tekstide valimist ja harjutamist „Tõe ja õiguse“ Indreku sõnadega: „Ühel on tegemise rõõm, teisel saamise rõõm. Õnnetud on need, kes ei tee midagi ja kes ei saa midagi, päris õnnelikud need, kes teevad midagi, ja kes maitsevad oma tegude vilja.“ 

Enda Trubok

„Hansenist Tammsaareni“ projekti juht

enda.trubok@gmail.com

tel 5569 9341


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!