„Tagasi kooli“ 300 e-tundi aitavad õpetada üldpädevusi

3. dets. 2021 Helena Tomikas „Tagasi kooli“ kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

Õpetajate seas populaarseks saanud „Tagasi kooli“ e-tunde tekib iga nädalaga juurde nagu seeni pärast vihma.

Esimesed sada e-tundi valmisid Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks ja jõudsid juba 2017/2018. õppeaastal koolidesse üle Eesti. Tundide teemad tõstatasid tol ajal 1100 õpilast kõikjalt Eestist. Praeguseks on haridusalgatus virtuaalseid tunde ühes õppematerjalidega loonud juba üle kolmesaja ja osalejaid tuleb aasta-aastalt juurde. Tunnid on õpetajatele tasuta ning koos õppematerjalidega lihtsa vaevaga kättesaadavad.

Mis on „Tagasi kooli“ e-tunnid?

E-tundide juht Riina Facecchia loob e-tunde terve õppeaasta jooksul, tuues õpilasteni võimaluse arendada üldpädevusi, nagu kultuuri- ja väärtuspädevus, sotsiaalne ja kodanikupädevus, enesemääratluspädevus, õpipädevus, suhtluspädevus, ettevõtlikkuspädevus, digipädevus. Lisaks keskendume igapäevaelu- ja karjäärioskusele, rahatarkusele, keskkonnateadlikkusele jpm. 

Kokkuvõtvalt on „Tagasi kooli“ e-tunnid 45-minutilised koolitunnid, kus ligi 20 minuti jooksul annab oma ala ekspert Youtube’i otseülekandena loengu ja vastab õpilaste küsimustele ning ülejäänud ligi 25 minutit teevad õpilased klassis uute teadmiste kinnistamiseks teemakohast iseseisvat tööd. Iga e-tunni elluviimiseks on vaja tellijat või annetajat, kelle abil saab meie meeskond tunni ja selle materjalid valmis teha. 

Tundide loomiseks kogume annetusi armastanaidata.ee keskkonnas, organisatsioonidel on võimalik üldpädevuste teemadel tunde tellida. Tellijaga teeme ajurünnaku, paneme paika esialgsed ideed ja mõtleme, kes oleks hea esineja. Seejärel võtab e-tundide juht esinejatega ühendust, lepib kokku sobiva kuupäeva ja koha. Räägib läbi tunni sisu ja õpilaste iseseisva ülesande. Kui plaan on paigas, anname sellest õpetajatele teada. Kõigil on võimalik valida enda õpilastele sobival ajal ja teemal toimuv e-tund ning oma klass sinna kirja panna. 

Edasi lähemegi Eventmedia ja Valge Klaari toel filmima, mida teeme otseülekandena, et õpilased saaksid esinejalt teema kohta küsimusi küsida ning saaksid vastused. Kõik juba toimunud e-tunnid jäävad „Tagasi kooli“ Youtube’i kanalile üles ja on vabalt järelvaadatavad. Ka töölehed saab õpetaja tagantjärele alla laadida, kui tal ei õnnestu otseülekande ajal tundi vaadata.

Populaarseim avariipolitseiniku tööpäev

E-tunnid jagunevad kolmeks: e-tunnid, e-külastused ja e-tuurid. E-tuurid on näituste või muuseumide külastused, kus osaleb ka giid, kes annab näituse eksponaatide või tööde kohta taustainfot. E-külastustel tutvutakse mõne elukutse või organisatsiooniga, et tutvustada noortele töömaailma. 

Sel sügisel sai alguse uudne karjääriõpetuse e-külastuste sari 7.–9. klassi õpilastele. Tööõnne uurija Tiina Saar-Veelmaa andis seal kolm tundi, kus rääkis noortele inspireerivalt, kuidas oma tuleviku eriala valida. Projektis toimub kokku 33 e-külastust, millest viimased leiavad aset juba sel kuul. Õpetajad on tagasisides välja toonud, et õpilased peavad oma tuleviku kujundamisel varakult osalema ning e-tutvumine põnevate nüüdisaegsete ametitega võimaldab mõtteid selles suunas seada. 

Karjääriõppe projektist on osa võtnud kõikvõimalike põnevate elukutsete esindajad, kes räägivad õpilastele oma tööst ehk sellest, mida nende töö tähendab, kuidas ja kus nad töötavad, mis haridust või oskusi on vaja, millised näevad välja tööpäevad. Näiteks on õpilastele esinenud maalikunstnik, panga tippjuht, loomade füsioterapeut, professionaalne koorilaulja, ehtedisainer, jõusaalitreener, arhitekt, ehituse objektijuht, peakokk jpt.

E-tundides jagavad eksperdid õpilastega eluks vajalikke teadmisi ja oskusi, mida tasub arendada, näiteks kuidas hoida häid suhteid, kujundada oma tulevikku, tunda ära vihakõne, investeerida, pöörduda kohtu poole, muusikat teha jne. Sel poolaastal on toimunud e-tund kohalike valimiste teemal ehk miks ja kuidas hääletada. Harju maakohtu kohtunik Kai Härmand rääkis e-tunnis sellest, miks üldse minnakse kohtusse. 

Koostöös riigikantseleiga tegime kaks e-tundi riigi arengustrateegia „Eesti 2035“ teemal, et kaasata noori riigi tuleviku loomisesse. Väga palju positiivset tagasisidet said ka „Eriline on tavaline“ kampaanias tehtud viis e-tundi vaimse tervise teemadel, nagu „Kas mul võib tekkida vaimse tervise probleem?“, „Kuidas tajuvad autistlikud inimesed maailma?“, „Kuidas suhelda pildikeeles?“, „Как общаться на визуальном языке?“ ja „Kes toetab psüühikahäirega inimest?“.

Läbi aastate populaarseimad e-tunnid on „Milline näeb välja avariipolitseiniku tööpäev?“ (48 000 vaatamist Youtube’is), „Kuidas youtuberina hakkama saada?“ (8800), „Kuidas leiutada uusi masinaid?“ (7000), „Milline näeb välja reporteri tööpäev?“ (6800) jpt. 

Õpetajate tagasiside e-tundidele on vähemalt 90% ulatuses positiivne. Näiteks ainuüksi sel sügisel on meile tagasisideks kirjutatud, et e-tunnid laiendavad õpilaste silmaringi. 

Kõik e-tunnid jagunevad vanuseastmeti, nii et iga õpetaja saab valida oma õpilastele eakohased, kuigi ei ole keelatud osaleda ka mõne teise vanusegrupi tunnis, kui see kattub õpilaste huvi ja õppe eesmärkidega. Sel aastal pole algklassidele palju e-tunde olnud, ent teame, et õpetajad ootavad neid väga, nagu ka venekeelseid tunde. Seega loodame, et õnnestub saada toetusi või tellijaid just 1.–6. klassi ja venekeelsete e-tundide tegemiseks.

„Tagasi kooli“ tegemistel saate silma peal hoida „Tagasi kooli“ Instagrami ja Facebooki vahendusel, kus jagame ka uute e-tundide infot. Kui tahaksid midagi küsida või uudiskirjaga liituda, siis saada meile kiri info@tagasikooli.ee.


Tagasi kooli e-tunnid on 45-minutilised koolitunnid, kus:

  • 15–20 minuti jooksul annab oma ala ekspert Youtube’i otseülekandena loengu ja vastab õpilaste küsimustele,
  • 25–30 minutit teevad õpilased klassis uute teadmiste kinnistamiseks teemakohast iseseisvat tööd,
  • iga tunni kohta koostab „Tagasi kooli“ õpetajale tunnikava ja töölehed. 

Tundidesse saab enda klassi kirja panna siin: tagasikooli.ee.


Vaata ükskõik milline juba toimunud e-tund klassis järele


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!