Tallinna Keskraamatukogu kuu raamat: Maja Lunde „Päikesevalvaja: kevadjutustus“ (2021)

3. dets. 2021 Jana Orion Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja - Kommenteeri artiklit

Igal aastal ilmub raamatupoodide lettidele arvukalt uusi raamatuid, neist paljud väga ilusad juba väliselt. Siiski on vähe selliseid, milles on silmapaistvad nii välimus kui ka sisu.

Kevadiselt rohelise esikaanega – päikselisel aasal hullavad lapsed ja koer – „Päikesevalvaja“ lausa kutsub lugema. See on teine raamat norra kirjaniku Maja Lunde aastaringi tsüklist (esimene on 2020. a lõpus ilmunud ja Paabeli Torni tõlkekirjanduse auhinna pälvinud jõuluteemaline „Lumeõde: jõulujutustus“). Oma raamatutes käsitleb ta väga valusaid teemasid, kuid ikka nii, et pimeduses paistab lootusekiir.

Raamatu peategelane Lilli on kogu elu unistanud muutustest: et üdini tungiv vihm lakkaks, et saaks kordki kõhu täis, et ta vanemad oleksid elus ja kõige enam – et kordki veel tuleks kevad. Tema maailmas ei ole aastaaegu, on vaid lõputu vihma rõskus ja hallus. Ta peab paluma vanaisal jutustada aastaaegadest ja looduse muutumisest. Tüdruk oli kõigest aastane, kui päike pärast pikka tapvat põuda kadus, mis võttis temalt ülejäänud pere: isa, õe, venna, vanaema ja ema.

Vihma meelevallas kiratsevad nii inimesed kui taimed. Pea ainus toit on viljad, mida tüdruku vanaisa oma kasvuhoonest toob ja kõigiga jagab. Ühel päeval avastab Lilli aga, et vanaisal on saladus – tema kasvuhoones ei kasva mitte kui midagi! Kust need korvitäied vilju siis tulevad? Vanaisa kannul hiilides läheb tüdruk mööda lastele keelatud rada ja avastab metsast imelise aia. Seal kohtab ta poissi, kel pole pealtnäha millestki puudus. Aga ka poisi minevikus on unustusse maetud saladus …

Koos Lilliga saladustele lahendusi otsides leiad vastuse, miks on päike kadunud, milline on poisi lugu ja kas lõpuks saabub igatsetud kevad. Raamatu tegelaste lugude taustal juhib Maja Lunde tähelepanu looduse tasakaalu haprusele ja sellele, kui palju vaeva nõuab selle taastamine.

Tekstiga võrdselt kaunid on „Päikesevalvajas“ Lisa Aisato illustratsioonid. Norra kunstniku ja illustraatori imeliselt külluslikesse piltidesse võib lausa üleni ära kaduda. Kunstnik oskab meisterlikult maalida kurbust, rõõmu, meeleheidet, õnne … Tema piltides on valgus ja pimedus, vihm ja päikeselõõsk. Lapsi, loomi ja vanadust on kujutatud südamliku sümpaatiaga. Lisa Aisato imelisi illustratsioone leiab järgmistestki eesti keeles kättesaadavatest lasteraamatutest: Maja Lunde „Lumeõde“ (Rahva Raamat, 2019) ja Klaus Hagerup „Tüdruk, kes tahtis päästa raamatud“ (Tammerraamat, 2019). Neile sekundeerib Lisa Aisato enda inimese elukaart jälgiv autoriraamat „Elupildid“ (Rahva Raamat, 2020). 

„Päikesevalvajas“ on imekaunid nii lugu kui pildid. Nii teksti autor Maja Lunde kui illustraator Lisa Aisato tuletavad kumbki oma teostega meelde, et elus on tähtsaimad hoolimine, sõprus ja armastus. Kõige suurema tähtsusega on väikesed asjad.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!