Teadusringid avasid uksed

10. dets. 2021 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
MTÜ Nuti-Võluri õppeklassis Võrus said lapsed ja nende vanemad tutvust teha robotite hingeeluga ning teha ka põnevaid katseid. Fotod: MTÜ Nuti-Võlur

4. detsembril toimus Eesti teadushuvihariduse liidu algatusel kolmandat korda avatud teadusringide päev „Mõtle kui teadlane“. Sihiks oli innustada lapsi ja nende vanemaid tutvuma ringides pakutavate LTT valdkonna avastamise võimalustega ja ehk endale uueks aastaks uut huviringigi leidma.

Päeva jooksul kees elu enam kui kuuekümnes teadusringis, sajad väiksed ja suured huvilised tegelesid robootika, programmeerimise, füüsika- ja keemiakatsete, looduse ja loomade uurimise ning palju muuga.

Teadushuviringide päeval lõi kaasa teadlasest president Alar Karis, kes jõudis külla ja osales katsetes nii Karksi-Nuia August Kitzbergi nimelises gümnaasiumis kui Tartu loodusmajas ning rõhutas vajadust teadushuviharidust ja üldharidust senisest enam integreerida.

Võrru MTÜ Nuti-Võluri teadusringidesse tuli uudistama kokku 29 last ja täiskasvanut. Huvilised said osaleda robootika ja pererobootika ringe tutvustavates töötubades, mida vedasid Triinu Grossmann, Eva Heliste ja Jaana Kõvatu.

„Pererobootika ring ongi ellu kutsutud, et vanemad ja lapsed saaksid kord kuus roboteid ehitada. Laupäeval osaleski kõige enam lapsevanemaid just selles töötoas,“ rääkis Nuti-Võluri eestvedaja Triinu Grossmann, kes tänavu pälvis aasta huvialaõpetaja tiitli Võrumaal ja kogu Kagu-Eestis loodus- ja täppisteaduste huvihariduse edendamise eest koos oma MTÜ kaaslastega.

Avatud teadusringide päeval tutvustasid nutivõlurid ka e-huvikooli virtuaalse robootikaringi tundi, mis pakkus huvi eriti õpetajatele ja ringijuhtidele. Nad nägid, kuidas tund toimub, ning milliseid nippe kasutada, kuidas ekraani kaudu õpilast juhendada.

„Teadusringis tehtavad keemia- ja füüsikakatsed on alati lapsi paelunud ja elevust toonud. Robootikas ehitasime sel korral jõuluteemalisi roboteid, mis tõid talvisele ilmale lisaks südamesse mõnusa jõuluootuse tunde,“ rääkis Triinu Grossmann.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!