Väärtuskasvatuse rändkarikad läksid Tapa, Tartu ja Kohila valla haridusasutustesse

17. dets. 2021 Õnne Allaje-Kukk Tartu Ülikooli eetikakeskuse kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit
Pildil vasakult: Porkuni kooli õpilasesinduse esimees Kaarel ja direktor Piret Tislar, Kohila Sipsiku lasteaia direktor Kristina Mägi ja õppealajuhataja Kaia Rungi, Raadi Ripsiku lasteaia direktor Ülle Luik ja eripedagoog Karin Konsa. Foto: Õnne Allaje-Kukk / TÜ eetikakeskus

10. detsembril tunnustas Tartu Ülikooli eetikakeskus hea kooli ja hea lasteaia tunnustusprogrammis osalenud haridusasutusi ning andis edasi väärtuskasvatuse rändkarikad. 

Väärtuskasvatuse kool tiitli pälvis 2021. a Porkuni kool ning aasta väärtuskasvatuse lasteaiaks said Raadi Ripsiku lasteaed ja Kohila Sipsiku lasteaed.

Tapa vallas tegutsevat erilistele lastele suunatud Porkuni kooli tunnustati koolipere vaimse tervise hoidmise,  heade suhete ning väärtuspõhise kooli kujundamise eest.

Kooli direktor Piret Tislar ütles, et tunnustust saada oli uskumatu ja imeline. „Kui ma lavalt kuulsin ütelust, et „Ikka edasi ja edasi, mitte sammukestki tagasi“ [kooli tunnuslause – toim], siis mulle jõudis pärale, et saame niisuguse tunnustuse!“ Direktor tuli tänuüritusele koos kooli esimese õpilasesinduse esimehe Kaarliga ning nende mõlema sõnul on raske seletada, kui hea meel neil seda uudist kooli tagasi viia on. „Peab veel selle mõttega harjuma, et tõesti oleme väärtuskasvatuse karikat väärt. See on kindlasti suur vastutus, mida nüüd edasi kanda,“ lisas Tislar.

Raadi Ripsiku lasteaed Tartu vallas vääris tunnustust väärtuspõhise ja lapsest lähtuva organisatsioonikultuuri loomise ning täiskasvanute märkamise ja väärtustamise eest.

Lasteaia direktor Ülle Luik oli tunnustuse üle ääretult õnnelik. „Meie lasteaed on alles kolm aastat tegutsenud ja loogiline oleks olnud, et kõigepealt saame ehk teerajajaks, see kõik tuli nii ootamatu üllatusena,“ avaldas Luik imestust, et kohe esimesel korral saab lasteaeda viia kõrgeima tunnustuse. Ta lisas, et väärtuskasvatuse karikas on neile kohustus ja vastutus sama rada edasi käia. „Täna on korduvalt öeldud, kui oluline on tagasiside – see ongi meie lasteaiaperele suurepärane tagasiside!“ lisas Luik.

Teine rändkarikas läks Kohila valla Sipsiku lasteaiale. Nemad said tiitli väärtuspõhise organisatsioonikultuuri ning lapsest ja tema arengupotentsiaalist lähtuva paindliku kasvukeskkonna loomise eest.

Kristina Mägi, Kohila Sipsiku lasteaia direktor, ütles, et väärtuskasvatuse karikat saada oli tõeline au, eriti seetõttu, et lasteaed kirjutas eneseanalüüsi sel aastal esimest korda. „Karika saamine kinnitas, et see, mida me lasteaias teeme, on absoluutselt õige suund. Me ei lähtu alati õpikust ja teooriast, vaid teeme südame järgi. Kui see kannab sellisel kujul vilja … seda enam on see väärtuslik!“ sõnas Mägi. Tiitli saamine on lasteaiale otsekui jõupaus maratonil, et suurema innu ja armastusega oma töö vastu edasi minna, arvas ta.


Süsteemse väärtuskasvatuse eest tunnustatud koolid ja lasteaiad

  • Hea kooli edendaja tiitli pälvisid Kadrioru saksa gümnaasium, Loo keskkool, Palupera põhikool, Porkuni kool, Võnnu keskkool.
  • Hea kooli teerajaja: Rakvere eragümnaasium, Saaremaa gümnaasium, Sõmeru põhikool, Tahkuranna lasteaed-algkool, Tallinna Pae gümnaasium.
  • Hea lasteaia teerajaja: Jõgeva Karikakra lasteaed, Kadrina Sipsiku lasteaed, Kohtla-Järve Tuhkatriinu lasteaed, Peetri lasteaed-põhikool, Põlva valla Sinilinnu lasteaed, Rapla Päkapiku lasteaed, Saue Midrimaa lasteaed, Tallinna Kannikese lasteaed, Tallinna Kihnu lasteaed, Tallinna Pääsusilma lasteaed, Tallinna Päikesejänku lasteaed, Tallinna Rännaku lasteaed, Tartu Annikese lasteaed, Vaida Pillerpalli lasteaed, Ääsmäe lasteaed.
  • Hea lasteaia edendaja: Kohila Sipsiku lasteaed, Raadi Ripsiku lasteaed, Saku Päikesekillu lasteaed, Tallinna Kelmiküla lasteaed, Tallinna Kristiine lasteaed, Tallinna Mudila lasteaed, Võru Päkapiku lasteaed 

Tunnustused anti välja programmide „Hea kool kui väärtuspõhine kool“ ja „Hea lasteaed kui väärtuspõhine lasteaed“ raames. Tartu Ülikooli eetikakeskus on toetanud ja tunnustanud koolide ja lasteaedade väärtustegevust alates 2009. aastast. Väärtuskasvatuse lasteaia tiitel on käesoleva aasta seisuga antud 19 lasteaiale ning väärtuskasvatuse kooli tiitel 18 koolile.

Väljaantavate tiitlite ja nende statuutidega saab tutvuda eetikaveebis https://www.eetika.ee/et/hea-kool/hea-kooli-tunnustamine

Lisainfo: Nele Punnar, TÜ eetikakeskuse hariduse suuna projektijuht, nele.punnar@ut.ee, 5384 8320, Helen Hirsnik, TÜ eetikakeskuse koolide ja lasteaedade väärtusarenduse nõustaja, helen.hirsnik@ut.ee, 5340 3015

Tunnustusprogrammi korraldab Tartu Ülikooli eetikakeskus haridus- ja teadusministeeriumi riikliku programmi „Eesti ühiskonna väärtusarendus 2009–2013“ jätkuprogrammi raames.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!