Avasta uut arhiivikoolis

23. jaan. 2022 Edith Eskor arhiivipedagoog - Kommenteeri artiklit
Arhiivitund „Katsed paberiga“. Mõõdetakse paberi pH-d. Foto: Edith Eskor

See kõlab kõrvale tuttavalt, et rahvusarhiivis viiakse läbi ajalootunde eri kooliastmetele. Ent aastasadade jooksul loodud mitmekülgsed kogud võimaldavad korraldada kaasahaaravaid rännakuid ka teistesse valdkondadesse. Eelmise aasta jooksul on rahvusarhiivi Tartu arhiivikooli programmi lisandunud tunnid, milles keskendutakse geograafia-, keemia- ja meediateadmiste ning pädevuste arendamisele. Tunnid on valminud koostöös valdkonna ekspertidega.

Arhiivitund „Reis ümber maailma“ aitab õpilastel piiluda maailma 19. sajandi alguse maadeavastajate silmade läbi. Millised olid tollased teadmised maailmast, kuidas maid avastati ning kes oli Adam Johann von Krusenstern? Rahvusarhiivi kogudes on Krusensterni ümbermaailmareisiga seotud ainulaadseid dokumente ja kaarte, mida teadlased senini huviga uurivad. Arhiivitunnis saavad neid kaarte vaadata ja täiendada ka õpilased. See tund sobib hästi põhikooli kolmanda astme geograafia õppekavaga.

Kooli 8. ja 9. klassi keemiatundi täiendab arhiivitund „Katsed paberiga“. Säilitamine ja konserveerimine on arhiivi põhifunktsioone ning nende tegevustega kokkupuutel lähevad silmad särama ka kõige suuremal võhikul. Paberikatsete tunnis saavad kõik osalejad tutvuda paberitüüpidega, määrata paberi happesust/aluselisust ning uurida vesimärke. Paberiga tegeldes ei pääse me üle ega ümber tselluloosist, ligniinist ning mitmesugustest paberikahjustustest. 

Meie kolmas lõimingutund liidab kokku infootsingu, allikakriitika ning tekstiloome. Õpilased näevad, kuidas ajalooliste dokumentide abil sünnib aktuaalne ja huvipakkuv artikkel. Tunni kontseptsioon on valminud ajakirjaniku Alo Lõhmuse abil, temal on ohtralt minevikuteemade fookusesse tõstmise kogemusi. Õpilased omandavad tunnis teadmisi rahvusarhiivi otsisüsteemidest ning digiteeritud kogudest, saavad näpunäiteid ning soovitusi, kuidas vältida teksti kirjutamisel valitsevaid ohte ja lõkse. Tundi ootame nii eesti keele kui ka meediaõppekava raames.

Miks tasub tulla rahvusarhiivi? Kaalukaid põhjusi on palju: arhiivis on hoiul meeletult põnevaid allikaid, mida me suurima rõõmuga kõigile tutvustame. Meie programm on tasuta. Huvi korral on meid võimalik kutsuda ka kooli. Lisaks saab arhiivi tulla virtuaalselt – ekskursioonile või arhiivitundi. Rohkem infot arhiivikooli kodulehel www.ra.ee/arhiivikool


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!