Hoidkem üksteist

7. jaan. 2022 Liina Kersna haridus- ja teadusminister - Kommenteeri artiklit
Liina Kersna.

Hea haridusrahvas!

Soovin rõõmsat uut koosolemise aastat! 

Möödunud pühadeaeg on võimaldanud meil pisut hinge tõmmata. Uus kalendriaasta on andnud põhjust ka uusi sihte seada – nii isiklikke kui ka tööalaseid – ning nüüd ongi aeg uuele vastu astuda.

Uus aasta on alanud paraku jätkuvalt koos koroonaviirusega. Näeme, et viirus levib ja taas on selle uus tüvi nakkavam kui eelmine. Praeguste teadmiste kohaselt kaitseb raske nakatumise eest eelkõige vaktsiini tõhustusdoos. Pea pooled üldhariduskoolide töötajatest on juba tõhustusdoosi teinud. Loodan, et ka ülejäänud kaitsevad sellega nii ennast kui oma kolleege ja lähedasi. 

Hoolimata viiruse levikust soovin, et suudame ka teisel õppepoolaastal hoida meie hariduse avatuna ning vältida õppeasutuste üleüldist sulgemist. Kui mõne piirkonna viiruseolukord seda nõuab, siis kindlasti on õigustatud koolide lühiajaline distantsõppele suunamine, kuid neid otsuseid ei tohi teha kergekäeliselt. Peame väga tõsiselt suhtuma distantsõppe mõjudesse – uuringud on näidanud, et distantsõpe mõjutab vaimset tervist ja väga paljudel õpilastel võivad distantsõppel tekkida õpilüngad. Sellel kõigel on aga pikaajaline mõju edasisele haridus- ja eluteele. 

Uues riigieelarves on koolipidajatele ette nähtud kokku 12 miljonit eurot lisaraha ehk keskmiselt 58 eurot õpilase kohta, et koolid saaksid vajaduspõhiselt tegeleda õpilaste õpilünkade tasandamisega. Seda raha võib kasutada kooli otsusel seniste tugimeetmete võimestamiseks, näiteks kui on vaja moodustada väiksemaid õppegruppe, teha järeleaitamistunde või pakkuda individuaalset nõustamist. Palun märgake abivajajaid ja pakkuge tuge.

Kohe pärast koolivaheaega jätkame kõigi koolipereliikmete kiirtestimisega. Kavas on kõiki õpilasi ja õpetajaid kahe nädala jooksul kaks korda nädalas testida. Edasine sõltub viiruse leviku olukorrast. Kiirtestimine on hea abinõu viiruse leviku tõkestamisel. Olen väga tänulik kõigile kooliperedele, et olete kiirtestimisse vastutustundlikult suhtunud.

Endiselt tuleb olla valmis selleks, et viiruse tõttu võivad olukorrad kiiresti muutuda. Siiski loodan, et saame alanud aastal nautida koosolemist ning õppida üheskoos klassiruumis. Tunnustan kõiki haridusasutusi, kel on olnud südikust koroonatingimustes katsetada uusi õppimis- ja õpetamisviise, leidmaks oma kogukonna jaoks sobivaimad, et iga laps, iga õpilane, õpetaja ja koolipere liige oleks märgatud ja toetatud! Hoiame üksteist!

Üheskoos saame kõigist raskustest üle.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!