KiVa on aina pildil

28. jaan. 2022 Kristi Lee Valga Põhikooli KiVa koordinaator ja õpilasnõustaja - Kommenteeri artiklit
Kristi Lee.

Meie liitusime Kiva programmiga 2013. aastal, mil kiusamise all kannatas koolis u 20% õpilastest. 2021. aasta uuring näitab, et nende õpilaste arv on langenud 12% piirile. Kolme viimase aastaga on vähenenud pikka aega kiusatud õpilaste arv. Kokku on neid nüüd 43 õpilast vähem. Kui alles kolm aastat tagasi lahendas KiVa tiim 29 kiusamisjuhtumit aastas, siis kevadeks oli see arv langenud üheksale. Mina usun, et selle hea tulemuse taga on paljuski ennetustöö. 

Kolm aastat tagasi muutsime oma fookuse kiusamisjuhtumite lahendamiselt ennetamisele ja tulemus on suurepärane. Hakkasime lisaks KiVa tundidele korraldama ennetusüritusi: tantsuvahetunnid, KiVa-teemalised plakati-, koomiksi-, helkurikonkursid, järjehoidjad ja kalender, Hea Teo kalender, töötoad, sõbrapäeva üritused, maastikumäng ja KiVa lõimimine spordipäevaga. Ka KiVa voldikud lastevanemale, kuidas märgata kiusamist ja aidata ohvrit, lisaks KiVa ja TORE ühisüritused. Tegevuskava on üheksa lehekülge pikk. 

Igal sügisel koostan ja jagan kogu kooliperega KiVa õpilasküsitluse tulemuste analüüsi. Seekord otsustasin keskenduda sellele, kuidas meil endaga võrreldes läheb, missugune areng on toimunud klassikollektiivi sisekliimas kolme aastaga. Tulemused valmistasid rõõmu. Olukord on aastatega muutunud 2–15% paremaks, klassisiseselt on kiusamine vähenenud. 

Võrdluseks ka arvud õpilaste kohta, keda on kiusatud kuus kuud või kauem. 1.–3. klassis oli neid 2019. a 31, 2020. a 23 ja 2021. a 11. 4.–6. klassis oli neid 2019. a 27, 2020. a 16 ja 2021. a 8. 7.–9. klassis oli 2020. a 17 ja 2021. a 5 õpilast. 

Mul on selle üle väga hea meel, kuid täie rinnaga rõõmustada ei saa, sest jah, meil on nüüd kaks klassitäit vähem kiusatavaid, kuid samas on koolis ikka veel 24 õpilast, kes on oma murega üksi, tunnevad, et neid kiusatakse, kuid kes pole sellest mitte kellelegi rääkinud – ei vanematele, õpetajale ega KiVa tiimile. Meil pole aimugi, kes need lapsed on, ja see teeb väga kurvaks. Seetõttu võtsimegi sel aastal fookusesse teavitustöö, et keegi poleks oma murega üksi.

KiVa ennetusüritused rikastavad koolielu ja on õpilaste seas väga oodatud, eriti KiVa tantsuvahetunnid „Tants liidab – Just Dance!“. Mina usun, et kui meie koolis on kiusamine vähenenud, siis on õpilased ka rõõmsamad ja õnnelikumad. Selle üle on ka hea meel, et lapsed märkavad üksteise käitumist ja pöörduvad julgelt KiVa tiimi või KiVa vestis korrapidaja õpetaja poole.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!