Kutseandjaks aina kaalutletumalt

28. jaan. 2022 Siret Trull SA Kutsekoda kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

Kutseandja konkursil osalejad hindavad varasemast sisulisemalt vajadust kutset anda ja enda sobivust selleks. 

Kutsekoda kuulutab kutseandjakonkursi välja enamasti siis, kui õiguse aeg selleks hakkab lõppema või on lisandunud mõni uus kutse, millele on vaja andja leida. 

Kutsekoja kutsesüsteemi kvaliteedijuhi Agne Lepiksoni sõnul on huvi kutse andmise vastu viimastel aastatel kasvanud ja varasest läbimõeldum. Kutsekoja hinnangul analüüsivad konkurssidel osalevad organisatsioonid senisest sisukamalt oma võimekust ja sobivust kutset anda, pöörates enam rõhku kutsetunnistuse vajalikkusele ja mõjule tööturul, oma vahenditele ja võimalustele ning valmisolekule kutset anda, samuti piisava arvu vajaliku väljaõppe ja kogemustega hindajate olemasolule, selgitas Lepikson. 

2021. aastal toimus 15 kutseandja avalikku konkurssi. Valiti 14 kutseandjat, kellest kolm olid uued organisatsioonid. Avalikke konkursse, kus osales mitu taotlejat, oli kaks. Aasta varem valiti 18 kutseandjat, neist neli olid uued organisatsioonid. Ühtekokku tegutseb Eestis 108 töömaailma kutseandjat, peamiselt erialaliidud, ja õigus oma õppijatele kutset anda on ka 25 õppeasutusel. 

Reguleeritud kutsete puhul, nagu ehitus- ja teedeinsenerid, korstnapühkijad, demineerijad, sillameistrid jne, on töötamiseks nõutud kutsetunnistus. Enamasti kehtib tunnistus reguleeritud kutsealadel viis aastat, kuid väljastatakse ka neli (sporditreeneritele) ja seitse (ehitusinseneridele, arhitektidele) aastat kehtivaid tunnistusi.

Muudel ametialadel on kutsetunnistus vabatahtlik ega ole töötamise eeltingimus. Siiski on see Lepiksoni sõnul tunnistuse omaniku kvaliteedimärk tööturul. Kutsetunnistus aitab tõendada, et inimesel on kutsestandardis kirjeldatud oskused ja teadmised ning tööandja ei pea seda enam üle kontrollima. Teades töötaja olemasolevaid ja veel puuduvaid oskusi, on kergem planeerida ka koolitusi. 

Kutseõppe lõpetamisel on kutseeksam kohustuslik ja need õppurid, kes selle edukalt läbivad, saavad samuti kvaliteedimärgi tööellu kaasa. Nii 2021. kui ka 2020. aastal on see õnnestunud 86%-l kutseõppe lõpetajatest.

2021. aastal anti välja üle 16 000 kutsetunnistuse. Neist ligi 7000 said kutseõppe lõpetajad. Aasta varem väljastati ligi 15 000 kutsetunnistust. Uue veebipõhise eksamihalduse mooduli kaudu koostati 2021. aastal 266 eksamit ja väljastati 2360 kutse- ja osakutsetunnistust. 2022. aastal saab kutseõppe lõpus toimuvaid kutseeksameid korraldada ainult veebipõhise halduskeskkonna kaudu. See puudutab 47 konkursiga valitud kutseandjat ja 13 kutseandjast õppeasutust.

Kutseõppe tasemeõppe lõppedes toimuvate kutseeksamite tegemiseks peavad õppekavad, kus kutseeksamit saab sooritada, olema Eesti hariduse infosüsteemis EHIS seotud kutsestandardiga. Eestis kehtib 556 kutsestandardit 92 kutsealale. 2021. aastal kinnitati 135 kutsestandardit, neist 6 uut ja 129 uuendatuna. 

Mullu toimus esmakordselt kutseeksam näiteks biogaasijaama operaatori õppe lõpus. Kutsekoja kutseregistri juhatajaAnu Mälgandi sõnulolid kutsestandard ja ka õppekava juba varem olemas, aga kutseandjat oodati pikalt. Esimene selle eriala kutseeksam sooritati eelmise aasta detsembris uut eksamihalduskeskkonda kasutades Järvamaa Kutsehariduskeskuses.  

2021. aastal valminud veebipõhise eksamihalduse mooduli on kasutajad hästi vastu võtnud ning kinnitanud, et see on muutnudkutse andmise protsessi senisest palju sujuvamaks, kiiremaks ja läbipaistvamaks. Arenduse järgmises etapis on kavas luua e-taotluskeskkond töömaailma kutsetaotlejate jaoks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!