Miks muuseumitund täna eriti vajalik on?

26. jaan. 2022 Tervisemuuseum - Kommenteeri artiklit
Mänguline ja hariv muuseumitund. Foto: Tervisemuuseum

Tervisemuuseumi viimaseid kuid avatud näitus „Palju õnne?!“ tundub aina aktuaalsem. Ühekordse kriisimomendina tajutud pandeemiast on saanud pidev lainetus, mis sunnib meid kohanema muutustega koolielus ja ajaveetmisvõimalustes ning paneb proovile meie emotsionaalse ja vaimse tervise.

Muuseumitöötajaid koondava ja valdkonna innovatsioonile keskendunud veebiplatvormi MuseumNext selle aasta kohtumine keskendub just muuseumide rollile tervise ja heaolu kontekstis. Uuringud näitavad, et muuseumid aitavad võidelda stressiga, vähendada sotsiaalset isolatsiooni, tõsta enesehinnangut ja isegi eluiga pikendada, mistõttu on võimatu muuseumitundide väärtust haridussüsteemis üle hinnata.

Paraku on ka Eesti Tervisemuuseumi tundides kohati näha, et õpilased on argirutiinist väsinud. Kusjuures algklassilapsed pole saanud klassiga koos õppida sisuliselt kaks õppeaastat. Sellest lähtuvalt oleme oma muuseumitundide formaadis rõhunud üha enam omavahelise arutelu loomisele ja mängulisele tegevusele, mis julgustaksid õpilasi üksteist paremini tundma õppida.

Näituse „Palju õnne?!“ muuseumitundide sisuline pool jaguneb sobivaks kolmele vanuseastmele. Lasteaia ja I kooliastmega uurime mängude kaudu, milliseid tundeid inimesed kogevad, kuidas neid ära tunda ning mil moel tugevate emotsioonidega toime tulla. II kooliastme tundides küsime, mis on õnn, kuidas seda leida ning mis aitab mõnel inimesel olla õnnelikum kui teistel. Samuti lähtume mängudest ja omavahelisest arutelust, mille käigus mõtestavad õpilased, mis on vaimne tervis ning miks on oluline sellele tähelepanu pöörata. Harjutame ka tundetarkust, et õppida mõistma ennast ja oma kaaslasi. Tunni käigus saab igaüks panna kokku just endale kõige sobivama õnne valemi. 

III kooliastme ja gümnaasiumi tundides lähtume eneseteadlikkusest ning uurime, kuidas isiklikku õnne ära tunda ja selle suunas liikuda. Samuti ei puudu arutelu keskmest vaimse tervise olulisus. Noored uurivad näitusel väikeste rühmadena, millist mõju avaldab koolikiusamine ja stress ning kuidas saab ennast ja üksteist sellistes olukordades aidata. Mänguliste ülesannete kaudu väljendame, mis meid iseloomustab, kuidas märgata enda tugevusi ning väärtustada end ja oma kaaslaseid.

Eelmisel aastal käis meie maja muuseumitundides 8505 õpilast, kellele lisandusid 1309 õpilast videosilla kaudu. Vaatame uude aastasse optimistlikult, ootame Tervisemuuseumisse veelgi rohkem õpilasi, et panustada ühiselt vaimse tervisega seotud stigmade vähendamisse. Keskendume teaduspõhisele positiivsele psühholoogiale, et muuta enda ja teiste elu paremaks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!