Noorte kultuuriuurijate konverents „Noorte hääled” kutsub tutvustama aktuaalseid ja värskeid ideid

31. jaan. 2022 - Kommenteeri artiklit

Ootame igakevadisest noorte uurijate konverentsist osa võtma kõikide õppeastmete tudengeid ja gümnaasiumi lõpuklasside õpilasi, kelle uurimistöö on seotud kultuuri ja ühiskonna nähtuste või protsesside analüüsiga. Ettekanne võib käsitleda vanemat kultuuripärandit või nüüdisaegse digiühiskonna toimimise eripärasid, suulist ajalugu või tänapäevaseid pärandi kasutamise võimalusi. Konverents pakub noortele uurijatele võimaluse vahetada mõtteid antropoloogia, etnoloogia, folkloristika ja kultuuripärandi ainevaldkondadega haakuvatel teemadel. Konverents toimub 19. ja 20. aprillil 2022 Tartus Eesti Rahva Muuseumis (kui olud seda võimaldavad) ja/või veebikeskkonnas.

Ettekanne võib tutvustada uurimisjärgus või juba valmis uurimisprojekte. Gümnaasiumi lõpuklasside õpilastele annab see hea võimaluse tutvuda lähemalt kultuuriuuringute erialade tudengite tegemistega. Ettekande pikkus on 20 minutit, lisaks 10 minutit küsimusteks ja aruteluks. Tavapäraste akadeemiliste ettekannete kõrval on teretulnud eksperimentaalsed ja uuenduslikud formaadid. Oodatud on ettekanded nii eesti kui inglise keeles.

Osaleda soovijatel palume saata 20. märtsiks ettekande teesid (kuni 250 sõna) ja oma andmed (nimi, töökoht, õppeasutus ja õppekava, meiliaadress, telefon) vormi kaudu: https://forms.gle/HCaPh1ieTSvzQ9pz7.

Kõik head ideed on teretulnud!

Eelmise aasta konverentsi teesidega saab tutvuda siin või siin .

Korraldajad

Anastasiya Fiadotava, Eesti Kirjandusmuuseum, folkloristika osakond anastasiya.fiadotava@folklore.ee

Liisi Jääts, Eesti Rahva Muuseum, liisi.jaats@erm.ee

Piret Koosa, Eesti Rahva Muuseum, piret.koosa@erm.ee

Saara Mildeberg, Tartu Nefa rühm, nefa.tartu@gmail.com

Mari Sarv, Eesti Kirjandusmuuseum, Eesti Rahvaluule Arhiiv, mari@folklore.ee

Michele Tita, Tartu Ülikooli kultuuriteaduste instituut, michele.tita94@gmail.com

Tutvustus

Kultuuriteaduste tudengite igakevadine konverents “Noorte hääled” jätkab möödunud aastal võetud uut kurssi, kus osalema kutsutakse ka gümnaasiumiõpilasi. Suur tänu esimestele julgetele, kes esindasid Tartu Mart Reiniku kooli, Tallinna Kesklinna vene gümnaasiumi, Tartu Waldorfgümnaasiumi ja Tartu Miina Härma gümnaasiumi! 2022. aastal on “Noorte häälte” toimumiskoht Eesti Rahva Muuseum, kust korraldatakse ka veebiülekanne. Eesti suurimas muuseumis võetakse konverentsi käigus lisaks noorte pakutud teemadele luubi alla ka muuseumid ise. Tänapäeva muuseumid on rohkemat kui ajalooliste esemete ja teadmiste kogumise, hoiustamise ja näitamise kohad, neis leiavad aset ka uurimused, elamused ja eksperimenteerimine ideedega, mis seovad ajaloo ja raamatutarkused igapäevaeluga.

“Noorte hääled” annab tulevastele kultuuriekspertidele võimaluse esitada oma uurimistööd väljaspool klassi- või seminariruumi ning saada teiste ettekandeid kuulates aimu kultuuriteaduste erinevatest valdkondadest, uurimisobjektidest, teadmiste loomisest ja nende vahendamisest. Nii kõneldi 2021. aastal veebis toimunud konverentsil kahe päeva jooksul muu hulgas loodusest ja kultuurist, kultuurmaastikest ja poliitilisest folkloorist Eesti kirjanduses, tööstusmaastike uuskasutusest, muinasjuttude elluäratamisest Disney filmides, erinevaid oskusi põimivatest folkloristlikest joonistest, aga ka kultuuri ja inimlikkuse säilitamisest digitaalajastul ning võrreldi soorolle ja tervisekäitumist täna ja vanasti. Uurimustes oli kasutatud väga erinevaid lähenemisviise: arhiiviallikatesse süvenemine, ilukirjanduse analüüs, uuritavate intervjueerimine ja osalusvaatlus.

Eri vaatenurgad ja uurimisviisid annavad aimu ka kultuuriteaduste valdkondadest ja praktikatest. Kus neid õppida saab? Üksteisele lähedal seisvat antropoloogiat, etnoloogiat ja folkloristikat saab õppida vastavalt Tallinna ja Tartu ülikoolis. Kui antropoloogia õppekavale saab Tallinnas astuda juba bakalaureusetasemel, siis Tartus on kirjanduse ja kultuuriteaduste bakalaureuseõppes koos etnoloogia, folkloristika, kirjanduse ja teatriteaduse erialad. Magistriõppes on Tallinna ülikoolis võimalik keskenduda audiovisuaalsele antropoloogiale ning Tartu ülikoolis saab sellel õppeastmel kultuuriuuringutega tegelda etnoloogia, folkloristika ja rakendusantropoloogia õppekaval. Mõlema ülikooli õppekavade puhul on oluline osa välitöödel ja praktikal, mis avardavad silmaringi ja aitavad sõlmida kasulikke erialaseid tutvusi. Temaatiliste õpitubade, põnevate väljakutsete ja noorteadlasi kokku toovate ürituste korraldamisel mängivad olulist rolli ka tudengiorganisatsioonid Tartu Nefa Rühm ja Eesti Antropoloogia Ühendus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!