Olümpiaharidus ühendab!

26. jaan. 2022 Marju Loorits Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi haridusosakonna juht - Kommenteeri artiklit
Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumis on õppimisse kaasatud kehaliselt aktiivsed tegevused. Foto: Jan Henrik Pärnik

Sport ei küsi sotsiaalset staatust, emakeelt või kultuuritausta. Samas on spordil suur jõud kujundada inimeste väärtusi ja ellusuhtumist. Olümpia kui kogu maailma sportlasi ühendav spordipidu kannab endas just neid sporti ja kultuure siduvaid väärtusi: sõprus, austus ja eneseületus. Inspireeritult olümpiaväärtustest ja spordikeele rahvusvahelisusest, oleme Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi haridusprogrammides kombineerinud olümpiahariduse ja keelekümbluse õppemetoodikad.

Keelekümblus on meile oluline

2018. aastal viisime spordimuuseumis läbi lõimumisprogrammi „Sport ühendab!“, mille käigus jõudis meie muuseumisse üle 500 vene emakeelega noore. Keelekümbluse abil õpiti spordist ja spordikultuurist. Projekt oli edukas ning noored nautisid aktiivseid haridusprogramme spordimuuseumi kaasavas keskkonnas. Mõistes keelekümblusmetoodika positiivset mõju, jätkasime sellest lähtuvate haridusprogrammide läbiviimist ja töötajate sellealast enesetäiendamist.

Olümpiaharidus 

Olümpiaväärtuste haridusprogramm on Rahvusvahelise Olümpiakomitee ja valdkonna ekspertide välja töötatud õppemetoodika, mis tugineb põhimõttel, et õppimisprotsessis on oluline roll ka kehalisel tegevusel. 

Olümpiaspordi traditsioone ja positiivseid sportlikke väärtusi kasutatakse kui konteksti eluks vajalike oskuste, väärtushinnangute ja tervisliku eluviisi õpetamisel. Tegevuspõhise lähenemisega täiendab olümpiaharidus koolide õppekavasid ning kannab endas austust kultuurilise ja haridusliku mitmekesisuse vastu.

Noored on aktiivselt kaasatud

Spordimuuseumi keelekümblusprogrammid toimuvad eesti keeles klassi keeletaset arvesse võttes. Enne külastust saadame õpetajale sõnavara, et koos õpilastega tutvuda programmides enam kasutusele tulevate väljenditega. Lähtuvalt olümpiahariduse meetoditest on programmid aktiivsed ja noorte osalust toetavad. Toimuvad mängud ja grupitööd, mille käigus õpilased saavad kogeda ja mõtestada olümpiaväärtusi. 

Spordimuuseumi nüüdisaegne keskkond võimaldab õppida, õpitut kinnistada ja koos põnevate atraktsioonidega lausa kutsub liikuma. Programmidele järgneb vaba aeg, mille käigus saab näha olümpiamängudega seotud erakordseid esemeid, aga sõita ka rallit, mängida korvpalli, sõita bobikelguga ja panna oma võimed proovile eri spordialadel.

Olümpia-aasta puhul kehtib õppeaasta lõpuni olümpiateemalistele keelekümblusprogrammidele soodustus –30%. Õpetajatele on spordimuuseumi külastamine alati tasuta!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!