Õpetajate Leht 28. jaanuaril

26. jaan. 2022 - Kommenteeri artiklit

Vaimset tervist toetavad turvalised suhted koolis

Kiusamisvaba programm KiVa võeti Eestis omaks 2013. aastal. Programmiga on liitnud 105 üldhariduskooli. KiVa koolitaja ja SA Kiusamisvaba Kool esinaine Ly Kasvandik räägib, milline on olukord kiusamisega koolides, ja jagab soovitusi õpetajatele, kelle kool ei ole veel programmiga ühinenud.

KiVa on aina pildil

Valga PK KiVa koordinaator ja õpilasnõustaja Kristi Lee kirjutab, kuidas on Valga Põhikoolis KiVa programmi ellu viidud ja kuidas on see mõjutanud laste käitumist.  

Esimene kiri Olev Aidale

Korra kuus ilmuvas uues rubriigis saadavad 2021. aasta kooliks valitud Uulu põhikooli õpetajad kirju oma virtuaalsele kolleegile Olev Aidale, kes liitus kollektiiviga koroona-ajastu algul, kui emotsioonid lõid kõigil üle pea. Esimese kirja autor on direktor Egle Rumberg.

Kuidas sotsiaal-emotsionaalset pädevust süsteemselt toetada?

Sotsiaal-emotsionaalse pädevuse arendamisega seoses võib kirjeldada mitmeid väljakutseid, kuid ka edulugusid. Kindlasti on läbimõeldud strateegia see, mis aitab paremini mõista, kuidas kool tervikuna arengule kaasa saab aidata. TLÜ haridusteadlaste artikliseeria järjekordne lugu keskendubki väljakutsetele, juhtimise ressurssidele ja strateegiatele

Logopeed Helje Möller: „Kõneteraapia käibki mängu kaudu“

„Laste probleemid on väga erinevad, alates mitmesugustest häälduspuuetest, vähesest sõnavarast, lauseehituse vigadest kuni suulise kõne mittemõistmiseni. Igaühe puhul tuleb leida see, mis töötab,“ütleb Tallinna Pallipõnni ja Kiikhobu lasteaia logopeed Helje Möller, kes valiti 2021. aasta tugispetsialistiks.

Uus kutseõppe võimalus erivajadustega inimestele

2021. aastal avati Pärnu Saksa Tehnoloogiakoolis esmakordselt Erasmus+ projekti toel hariduslike erivajadustega inimestele õppegrupp, kes töökohapõhises õppes omandavad kujundaja eriala. E-õppe tarbeks loodi kõigepealt õppekava ning moodulid. Õppetöö käigus käib nüüd ka nende testimine. Projekti üks osaline on Kuressaare Ametikool, kus praegu toimub sellele erialale vastuvõtt.

Kutseandjaks aina kaalutletumalt

Huvi kutse andmise vastu on viimastel aastatel kasvanud ja konkursile kandideerimine varasemast läbimõeldum, kirjutab SA Kutsekoda kommunikatsioonijuht Siret Trull.

MATEMAATIKA ERI
Arutletakse matemaatika õpetamise probleemide üle: akadeemik Jaak Aaviksoo, professorid Jaak Vilo ja Kuno Janson ning doktorant Kristin Parve. Antakse ülevaade matemaatika riigieksamiks valmistumise kursusest. Analüüsitakse matemaatika digitaalset õppevara: Eduten, Digitund, Digiõppevara, Harimik. Tutvustatakse matemaatika lähtetaseme testide esmakordse kasutamise kogemust.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!