Õpetajate Leht 7. jaanuaril

5. jaan. 2022 - Kommenteeri artiklit

2022. aasta olulised haridussündmused

Juba seitsmendat korda on Õpetajate Leht algava aasta hariduskalendrisse kokku kogunud valdkonna olulised uuendused, muudatused, sündmused, konkursid, võistlused.

Kvaliteetne ja jätkusuutlik Eesti haridus sõltub õpetajate järelkasvust

Õpetajate järelkasv on Eesti haridussüsteemis võtmeküsimus, mida on riiklikult olulise tähtsusega küsimusena arutatud ka Riigikogus.

Äsja lõppenud aastal valmis õpetajate järelkasvu kindlustamiseks tegevuskava, millest annab ülevaate minister Liina Kersna.

Eesti haridus kõrvaltvaates

Briti ajakirjanik Rachel Sylvester uurib, miks on Eesti õpilased PISA testis nii edukad. Ta oletab, et meie edu tuleneb julgest infotehnoloogia kasutamisest õppetöös, koolide autonoomiast, tugevast lasteaiast, heast haridusstrateegiast ja õigest õpikäsitusest ning tasuta õppematerjalidest, transpordist ja koolilõunast.

Tunnis räägivad õpilased, mitte õpetaja

Kümblusklasside tulemused on eesti keele kui teise keele tasemetöös tavaklassidest omadest märkimisväärselt paremad. Seejuures on kümblusklassidel ka ainetulemused paremad. Mis on nende edu võti? Õpetajad Eleri Mäesepp ja Aleksei Jašin selgitavad, et kümblustunnis õpilased tegutsevad aktiivselt, mitte ei kuula vaikselt õpetaja juttu.

Hea kool on kui perefirma

Uue aasta esimene kahekõne leidis aset Tallinna prantsuse lütseumis, kuhu selle direktor Peter Pedak kutsus külla Audru kooli direktori Peep Eenraidi. Eestimaa eri otstes paiknevate koolide juhtide südamel oli koroonast rohkem teine k-tähega sõna: kultuur.

Keemiaõpetajaga rappa ja mägedesse

8. oktoobril leiab aset kümnes aasta õpetaja gala. Kuidas on läinud varasematel laureaatidel? Esimesena vastab Õpetajate Lehe küsimustele Jõgeva põhikooli keemia- ja informaatikaõpetaja, Jõgevamaa gümnaasiumi informaatikaõpetaja NEEME KATT, kes valiti 2013. aasta gümnaasiumiõpetajaks.

Ühe mehe mõttest sündinud kool

Hiiumaal avati septembris saare esimene erakool-lasteaed – Hiiumaa vabakool ‒, kus tegutsetakse Waldorfi pedagoogika suuna järgi. Kooli loomisest räägib juhataja Margarita Korol.

Psühhiaater Anne Kleinberg: „Mäng ja looming on tervise ja elurõõmuga tihedalt seotud“

„Laps areneb mängides, mäng ongi üks tähtsamaid tegevusi lapse elus. Kui suudame mängiva lapse endas ning emade-isadena oma lastes ning õpetajatena oma õpilastes säilitada, teeme sellega maailmale suure heateo, hoides inimesed terved ja rõõmsad,“ kirjutab Anne Kleinberg.

Kui lihtne või keeruline on harjumuspärast muuta?

Kuressaare kesklinnas asuva väikese Naerusuu eralasteaia ja Luce kooli ühine jõulupidu toimus seekord ilma jõuluvana ja kingitusteta. Õnneloosi ja jõulukohvikuga kogutud raha läks heategevuseks.

Üleilmne, piirkondlik ja kohalik ehk Oma ja võõras

Kolmel märksõnal – globaalne, regionaalne ja lokaalne – on vaja selget vahet teha, et mõista nende sisu ja tähenduspiire. Nendes aitas orienteeruda Rain Mikseri Tallinna Ülikoolis korraldatud veebiseminaride sari „Global Trends in Educational Research“, millest annab ülevaate haridusekspert Urve Läänemets.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!