President Karis: ükski laps ega noor ei tohi vaimse tervise murega jääda üksi

25. jaan. 2022 - Kommenteeri artiklit
President Alar Karis laste ja noorte vaimse tervise keskuses. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei / Mattias Tammet

President Alar Karis rääkis eile Tartus kohtumistel Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliiniku laste ja noorukite vaimse tervise keskuse ja valdkonna teiste spetsialistide ning Tartu viie kooli juhiga võimalustest parandada noorte vaimse tervise olukorda, mis on koroonakriisi tõttu halvenenud. „Kaks aastat pandeemiat on kasvatanud pingeid ja ärevust nii õpilastes, lastevanemates kui ka õpetajates. Seda, et noorte vaimne tervis on pandeemia tõttu tugevalt löögi all, näitab nii statistika kui kinnitab ka koolijuhtide vahetu kogemus,“ tõi riigipea esile.

Mõlemal kohtumisel toodi esile vaimse tervise abi vajava noore varajase märkamise olulisust ning nenditi, et selleks on vaja nii lapsevanematel, õpetajatel kui ka sõpradel rohkem oskusi. „Ükski laps ega noor ei tohi vaimse tervise murega jääda üksi. Meil kõigil on vaja rohkem märgata probleemidega kimpus olevat noort, julgustada teda õigel ajal abi otsima ning teda keerulisel hetkel toetada,“ rõhutas president Karis.

Koolijuhid tõid eilsel kohtumisel murekohana esile nõustajate ja psühholoogide puuduse ning vajaduse toetada vajalike oskustega õpetajaid ja klassijuhatajaid, kes on tihti probleemi esimesed märkajad. „Meil on vaja, et vaimse tervise hoidmine ja enesehoole oskused muutuks loomulikuks hariduse osaks,“ sõnas riigipea.

Veel tõdeti, et nii kiiresti, kui viimase kahe aasta jooksul, pole Eesti hariduslaeva kunagi pööratud. „Pandeemiaaeg on andnud unikaalseid kogemusi erinevate õpiviiside kasutamisel ja nii mõndagi sellest tasub kaasa võtta ka aega, mil õppetöö korraldus ei käi enam viiruse taktikepi järgi,“ lausus president Karis.

Üksjagu aega pühendasid riigipea ja koolijuhid oma arutelul koroonaviiruse kiirtestimise vajalikkusele, mis on olnud väga tõhus viis koolide lahti hoidmiseks. Riigipea pidas oluliseks, et riigipoolsed testide tarned jõuaksid koolideni õigel ajal.

Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliiniku laste ja noorukite vaimse tervise keskuse töötajad ja teised valdkonna spetsialistid andsid president Karisele ka ülevaate, kuidas nad on viinud teenuseid abivajajatele lähemale, avades vaimse tervise kabinette paljudes Eesti linnades.

Riigipea kohtumisel Tartu koolide juhtidega osalesid Tartu Jaan Poska gümnaasiumi direktor Mari Roostik, Miina Härma Gümnaasiumi direktor Ene Tannberg, Tartu Kivilinna Kooli direktor Karin Lukk, Tartu Rakendusliku Kolledži direktor Raini Jõks, Tartu Erakooli juht Urmo Uiboleht ning Tartu linna haridusosakonna juhataja Riho Raave.

President Karis kohtus Tartus eile ka linnapea Urmas Klaasi ja abilinnapea Mihkel Leesiga, et rääkida toimetulekust energiakulude kriisi ning pandeemiaga. Samuti kõneldi ettevõtete käekäigust ja Tartu rohevesiniku projektidest ning transpordiühendustest.  


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!