Soome keel teeb rikkaks

14. jaan. 2022 Karola Velberg, Piret Meresma, Viktoria Alekseeva, Ilona Säälik Eesti soome keele õpetajate seltsi juhatuse liikmed - Kommenteeri artiklit

Eesti soome keele õpetajate seltsi teeb murelikuks soome keele oskuse vähenemine Eestis.

Soome keelt õpetati 2020/2021. õppeaastal poolesajas Eesti koolis kolmanda või neljanda võõrkeelena. B-keelena on võimalik soome keelt õppida vaid kuues koolis: Tallinna Ühisgümnaasiumis, Tallinna Lilleküla gümnaasiumis, Pärnu Ülejõe põhikoolis (võimalik jätkata keeleõpinguid Koidula gümnaasiumis), Viljandi Kesklinna põhikoolis ja Viljandi gümnaasiumis. B-keele õpet toetab HTM. 9.–12. klassi õpilastel on võimalik osaleda igal aastal soome keele olümpiaadil, mis pakub eeliseid Tartu Ülikooli sisseastumisel.

Tallinna Pae gümnaasiumis, kus õpivad venekeelsed noored, saavad gümnasistid läbida 12 kursust soome keelt kolmanda võõrkeelena. Vene noor, kel eesti keel suus, omandab soome keele suhteliselt kiiresti, kuna ta on harjunud keeli õppima ja soome keelt õpetatakse sama süsteemi järgi nagu eesti keelt. Õpivad need, kes on huvitatud Soome õppima ja tööle minekust. 

Tallinna täiskasvanute gümnaasiumis saab soome keelt valikainena õppida juba üle 20 aasta. Valikaine on populaarne, kuna õppijad on tunnetanud võõrkeeleoskuse vajadust oma töökohal või on neil Soomega isiklikke kontakte. 

Erasektoris ehk keeltekoolides sõltub õppeperioodi pikkus eesmärgist, kestes mõnest kuust mitme aastani. Uued töövõimalused kodumaal ja Soomes pakuvad huvi, kuna õppijate sõnul muutub elukvaliteet neid kasutades märgatavalt. Paljudel õppijatel muutub soome keel edaspidi töökeeleks ja nad seavad kohe alguses endale eesmärgi saada keel selgeks ja kolida Soome.

Kutseõppeasutustes õpitakse soome keelt eelkõige teeninduse ja turismiga seotud erialadel. Tavaliselt on soome keel rühmapõhine valikaine, mitmes koolis ka ülekooliline valikaine. Tänu ESF-i PRÕM-i projektile on saanud 647 kutseõppurit soome keelt praktiseerida keelekeskkonnas ja Erasmuse programmi kaudu Soomes praktikal. Tallinna Teeninduskoolis toimuvad majutusvaldkonna erialade koolieksamid eesti, inglise ja soome keeles. 

Eestis elab palju soomlasi, Soome ettevõtted on edukalt esindatud Eesti tööturul ja vajadus soome keele oskajate järele kasvab. Täiskasvanud õppijad on rahul, et koolides saab soome keelt õppida B- või C-keelena. 

Õppijaid innustavad eduelamused. Rohkem kui üks kord on tuldud silmade särades tundi ning teatatud: „Käisin nädalavahetusel Soomes ja sain aru, mida nad rääkisid!“

Soome keele edasise saatuse kohta Eestis võiks vastata ühe õppija pragmaatiliste sõnadega: „Nad on ju meist 70 kilomeetri kaugusel. Mõistlik oleks neist aru saada!“ 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!