Tallinna Linnamuuseum hoiab, mäletab ja jagab rõõmu õpilaste ning õpetajatega

25. jaan. 2022 Tuuli Silber Tallinna Linnamuuseumi vanempedagoog, Kalamaja muuseumi õppedisainer-kuraator - Kommenteeri artiklit
Kalamaja muuseumi külastusjuht Laura Jamsja, juhataja Kristi Paatsi ja õppedisainer-kuraator Tuuli Silber. Foto: Meeli Küttim

„Hoia, mäleta ja jaga“ – nii kõlab Tallinna Linnamuuseumi 85. sünnipäeva-aastat tähistava Tallinna mälu aasta moto. 2022. aasta jooksul toimub selle märksõna all palju põnevat. Tutvuda saab muuseumi hinnalisimate aaretega, osaleda ekskursioonidel ja kontsertidel. Juubeliaasta kava jaguneb seitsme filiaali vahel. Alustades vanimast, on need: Peeter I maja, Tallinna linnaelumuuseum, Kiek in de Köki kindlustustemuuseum, fotomuuseum, lastemuuseum Miiamilla, Tallinna vene muuseum, Kalamaja muuseum.Tallinna Linnamuuseumi sümboolika on uuenenud ning nüüdsest kannab Tallinna Linnamuuseumi nime kõiki filiaale ühendav katusorganisatsioon. Vene 17 tegutsev, seni Linnamuuseumi nime kandnud muuseum sai uue nime – Tallinna linnaelumuuseum. Järgnevalt kõigest lähemalt.

Tallinna Linnamuuseumi nooremkoguhoidja Tina Timonen. 

Tallinna mälu aasta jooksul töötab linnaelumuuseum välja hariduskava algklassidele, tutvustamaks Tallinna linna ajalugu. Vanemate astmete õpilased on oodatud näituse „SoomEst vabaduse viise otsimas. 1960–1991“muuseumitundi, milles on lõimitud ajalugu ja meediaõpetus. Gümnaasiumiõpilased saavad näituse „Kõlvatu Tallinn“ muuseumitunnis arutleda suhete, soorollide ja sotsiaalsete normide üle.

Suured muutused ootavad ees lastemuuseumi Miiamilla.Kuni juuni keskpaigani on külastajad oodatud muuseumitundidesse senises sõprusest rääkivas ekspositsioonis, seejärel aga seisab ees muuseumi uuenduskuur. Sel ajal toimuvad programmid Miiamilla õppeaias ja Kadrioru pargis. Uus ekspositsioon avatakse 2022. aasta lõpus.

Kotzebue 16 hoones avatud Kalamaja kogukonnamuuseumi oodatakse lisaks koolilastele taas ka nooremaid külastajaid. Lastegruppidele alates 5. eluaastast pakume nii õue- kui tubaste tegevustega pikitud muuseumitunde „Mängud eeslinnas“ ja „Kalamaja lastetuur“, mis tutvustavad agulilaste mänge ja mänguasju, samuti ühe Tallinna vanima ja suurima eeslinna lugu ja laste eluolu. I ja II kooliastmele pakume tunde „Kaladest ja majadest“ ning „Kalamajaloo allikad“, valikust leiab ka vanemate astmete õppekavadega haakuvaid tunde.

Peeter I maja ja Tallinna vene muuseum ootavad keeleõppetundidesse. Peetri majas saab teada, miks tsaar otsustas just Kadriorgu suveresidentsi ehitada ning milline oli see kant enne lossi- ja pargiansambli rajamist. Tutvuda saab ajaloolise interjööriga, kuulata lugusid elust 300 aastat tagasi. Tallinna vene muuseumis on avatud kunstnik Tanja Muravskaja isikunäitus „Hingelähedane sõna“. Vene keelt kõnelevate eesti inimeste sõnade atlas peegeldab Eesti ühiskonnas toimunud ja toimuvaid protsesse. Installatsioon pakub äratundmisrõõmu nii vene kui eesti keelt kõnelevatele külastajatele.

Fotomuuseumison aasta teemaks analoogfotograafia. Pakutakse nii praktilisi kui teoreetilisi loenguid ja töötubasid, millest populaarsemad on tsüanotüüpia, fotogrammining pin-hole-fotograafia töötoad, mis sobivad igale vanuserühmale. Eriline ja uus on aga põhikooli lõpuklassidele ja gümnaasiumiastmele sobiv Eesti fotoajaloo loeng, milles Eesti fotoajalugu vaadeldakse paralleelselt maailma ajaloo ja fotolooga, abiks ajaloolised esemed.

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumkutsub kooligruppe tutvuma Tallinna kindlustuste ajalooga, aga ka muuseumitundidesse näitusel „Linnaloom. Lehm, lutikas ja lohe Tallinna ajaloos“, kus on lõimitud nii ajaloo, kunsti, kirjanduse kui loodusõpetuse ainekavad. 29. jaanuaril toimuvad samas eesti- ja venekeelsedekskursioonidsellest, kuidas keskaegses Tallinnas loomi peeti. 

Ekskursioonide sari „Kaadri taga“ viib külastaja tavapäraselt suletud paikadesse: muuseumi hoidlatesse, pööningule ja keldri tagasoppi. Kohtumistel koguhoidjategatuuakse välja esemed, mis on enamasti varjul ning mille kohta teavad legende ja lugusid rääkida just kogude eest vastutajad.

Alates veebruarist ilmub ajakirjas Imeline AjaluguTallinna Linnamuuseumi ja linna ajaloopärandit tutvustav artiklisari, mille autoriteks on muuseumi teadurid, kuraatorid ja spetsialistid.

Õpetajatel avaneb 6. veebruarist hea võimalus enne grupikülastust muuseumidega tutvuma tulla, kui iga kuu esimesel pühapäeval hakkab muuseumikülastus olema kõigile tasuta.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!