Harivad eriprogrammid koolidele ootavad Sõpruse kinos ja kodus!

4. veebr. 2022 Ivar Murd kino Sõprus tegevjuht - Kommenteeri artiklit

Väärtfilmikino Sõprus jätkab oma menukat, spetsiaalselt koolidele kureeritud dokumentaalfilmide programmi „Klassiga kinno!“. Programm toob noorte vaatajateni rahvusvahelistel filmifestivalidel tunnustatud ja kinolevisse mitte jõudvad dokumentaalfilmid. Juba teist aastat tulevad filmid ka õpilaste juurde – lisaks kinosaalile on võimalik filme vaadata ka kodus veebikinos, mis avab programmi nii distantsõppel viibivatele noortele kui ka õpilastele meie kinost kaugel.

Kevadhooajal linastuvad neli filmi.

„Nullgravitatsioon“

Linastused kinos 22. ja 24.02 kl 13.30; veebikinos 14.–25.02.

„Nullgravitatsioon“ on võimas ja inspireeriv lugu haridusest, teadusest ja järgmisest põlvkonnast. 

Film jälgib kireva taustaga põhikooliõpilaste gruppi, kes osaleb rahvusvahelisel võistlusel, et programmeerida satelliite rahvusvahelise kosmosejaama tarbeks. Kolm noort innovaatorit ja nende samuti alles algaja juhendaja läbivad kaugeima horisondi poole püüeldes igaüks intiimse ja isikliku teekonna. Selle teekonna jooksul areneb asjaarmastajaist programmeerijate grupist meeskond, kes esindab California osariiki rahvusvahelise kosmosejaama korraldatud võistluse finaalis. Terve suve kestnud seiklus jõuab kulminatsioonini, kui nende uskumatut saavutust esitlevad orbiidil viibivad astronaudid.

„Ainult mina kuulen“

Linastused kinos 8. ja 10.03 kl 13.30; veebikinos 07.–18.03.

USA Kesklääne kirevas ja lärmakas kurtide kogukonnas sirgub kolm kuulmisvõimega noort. Kahe eraldi maailma vahel oma kohta otsivad noored naised avastavad enda kui kurtide vanemate laste (CODA— Children of Deaf Adults) omapärast identiteeti.

Koduvideos näeme Nylat rõõmsa ja terve põngerjana, kes naerab ja õpib „ema“ ütlema. Ent 15-aastasena ei tunne ta end koduselt ei koolikaaslaste seltsis ega armastava pere keskel.

Jessica leiab, et tuleviku huvides peaks ta veetma kasvuaastad kuuljate maailmas. Ta kardab kaotada sidet kurtide maailma ja viipekeelega, mis on osa tema identiteedist.

Mackenzie tunneb, et on topeltelu lõksus ning Ashely kannab enda õlul pahatihti väärkohtlemisega maadleva kogukonna koormat.

„Töö ootab!“

Linastused kinos 5. ja 7.04 kl 13.30; veebikinos 11.–22.04.

Ühed sõidavad taksot, veavad toidutellimusi laiali või teevad juhutöid, teised tegutsevad veebis ja täiendavad algoritme inimteadmistega. Nad on iseenda tööandjad ja saavad tükitöö eest palka veebiplatvormidelt.

Kergesti jälgitavas ja laia haardega dokumentaalfilmis näeme mitut sellist töötajat, nende hulgas Mitchellit Lagosest Nigeeriast, kes teeb tehisintellekti alal tööotsi Amazoni jaoks; California Uberi-juhti Annette’i, kes on üha enam meeleheitel sissetuleku kahanemise pärast; ja Leilat, Pariisi ahelsuitsetajast toidukullerit, kes asendab liiklusõnnetuses hukkunud kolleegi. Nende valusad lood klientide hinnangutest, tööotste tühistamisest ja kurnavatest töögraafikutest vahelduvad tempokalt tehnoloogiaajakirjanike, -ekspertide ja -ettevõtjate kommentaaridega. Nad seletavad arusaadavalt ja üksikasjalikult, kuidas tööotste majandus funktsioneerib, ning jagavad lahkelt kohati üsna hämmastavaid tähelepanekuid.

Muljetavaldavad kaadrid pöörases koguses Hiinas ära visatud rendijalgratastest illustreerivad nõndanimetatud platvormikapitalismi ülbust. Kas viimne piir on kätte jõudnud või juba ületatud?

„Üks sekund igavesti“

Linastused kinos 9. ja 11.05 kl 13.30; veebikinos 9.–20.05.

Piisab vaid sekundist, et kellegi elu täielikult segi paisata. Film käsitleb kiiruseületamist, jutustades viie sõidukijuhi loo – kõik nad on põhjustanud tõsised ja surmaga lõppenud õnnetused. Tunnet, millega nad elama peavad, on raske ettegi kujutada, ometigi tunnistavad paljud juhid nagu muuseas, et ületavad regulaarselt kiirust. 

Režissöör Vít Klusák („Võrku püütud“) rekonstrueerib liiklusõnnetused, et anda juhtidele võimalus oma süüga silmitsi seista ja teha filmist üleskutse vältida õnnetusi.

Kõigu nelja filmiga kaasnevad põhjalikud õppematerjalid, mis aitavad filme analüüsida.

Filmid sobivad eelkõige põhikooli lõpuklassidele ning gümnaasiumiastme õpilastele. Kooliseanssidele tuleb grupid eelnevalt registreerida aadressil kool@kinosoprus.ee

Pileti hind õpilastele 3 eurot, saatvatele õpetajatele on seansid tasuta. Filmide linastusaeg on leitav kino kodulehel www.kinosoprus.ee.

Lisaks „Klassiga kinno“ programmile on Sõpruses kooliõpilastele suunatud kooliseansside eriprogramm, milles linastuvad Sõpruses kõige uuemad kodumaised dokumentaal- ja mängufilmid. 

Huvi korral pakume neile filmidele erilinastuse võimalust. Kooliseansside ajakava ja programmis linastunud filmide info on leitav kino kodulehel www.kinosoprus.ee. 

Kohtume kinos!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!