Konkursi „Teadus 3 minutiga“ finaalgalal osaleb 17 noorteadlast

9. veebr. 2022 Eesti Teaduste Akadeemia - Kommenteeri artiklit

Reedel, 11. veebruaril algusega kell 18 toimub tänavuse konkursi „Teadus 3 minutiga“ finaalgala, kus 17 noorteadlasest finalisti seast valitakse viis parimat.

Piduliku sündmuse otseülekannet saavad kõik huvilised jälgida akadeemia kodulehel, Facebooki-lehel, Youtube’i kanalis või Novaatori portaalis.

Võistlejad peavad oma aastaid kestnud teadustööst rääkima asjalikult ja arusaadavalt vaid kolme minuti jooksul. Nagu on öelnud Eesti Teaduste Akadeemia president, loengute üks algatajaid ja eestvedajaid Tarmo Soomere, ei ole kolme minuti loengu pidamise mõte loengu pidamises või täpselt 180 sekundi kasutamises. „Mõte on hoopis mujal. Mõte on õppida, kuidas saada hakkama ebatavaliste ja vastutusrikaste olukordadega. Selliste olukordadega, kus on saatuse kiuste vaja oma positsioon sõnastada hästi lühidalt, selgelt ja täpselt.“

Finaalis osalevad doktorandid ja noorteadlased esindavad Eesti Keele Instituuti, Eesti Kunstiakadeemiat, Eesti Maaülikooli, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiat, Estonian Business Schooli, Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituuti, Tallinna Tehnikaülikooli, Tallinna Ülikooli ja Tartu Ülikooli.

Galaüritusele on eelnenud ülikoolide sisekonkursid ja koolitused esinemisoskuse treenimiseks. Samuti kirjutas iga finalist oma uurimustööst populaarteadusliku artikli. Lood alustasid Novaatori portaalis ilmumist 31. jaanuaril ja jõuavad ridamisi lugejateni 10. veebruariks.

Sel aastal kuuluvad konkursi žüriisse: teaduste akadeemia president Tarmo Soomere, riigikogu liige Annely Akkermann, perearst Karmen Joller, Eesti arhitektide liidu president Andro Mänd, näitleja ning teatri- ja filmilavastaja, akadeemik Elmo Nüganen, Õhtulehe ajakirjanik Anu Saagim ning kirjandusteadlane ja emeriitprofessor Rein Veidemann.

Õhtut juhib Eesti rahvusringhäälingu kultuuritoimetuse juht Erle Loonurm.

Juba kuuendat korda toimuva konkursi koostööpartner on Eesti rahvusringhääling ning seda rahastab ELi Regionaalarengu Fond Eesti teadusagentuuri Teame+ programmist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!