Kuressaare Teater tähistab Juhan Smuuli 100. sünniaastapäeva

4. veebr. 2022 Arne Mägi Kuressaare Teatri loominguline juht - Kommenteeri artiklit
Juhan Smuuli näidendi „Lea“ esimene lugemine. Foto: Piret Rauk

Aasta 2022 toob endaga kaasa terve hulga kultuurisündmusi, millest osasaamine sõltub eeskätt sündmuse sisust, publiku huvist, korralduse ladususest ning hetkeolukorda silmas pidades ka kõrvalistest mittemeeldivatest mõjudest. Valikut teha võib olla üsna keeruline, kuid mitmekesisus loob suurema pildi sellest, kuidas me talletame olemasolevat või meenutame olnut.

Neist paljudest tähtpäevadest väärib kindlasti märkimist 18. veebruar, mil saame tähistada kirjanik Juhan Smuuli 100. sünniaastapäeva. Ehk ongi just praegu hea Smuuli uuesti lugeda, saamaks aru, et kõik ei olegi nii punane, must või siis valge. 

16. veebruaril toimub kirjanike liidu saalis kirjanduslik kolmapäev teemal Juhan Smuul 100.

Kuressaare Teater koos kirjanik Ülo Tuulikuga korraldavad 18. veebruaril kell 11 Kuressaare Teatris konverentsi „Smuuli uuestilugemine.“

19. veebruaril esietendub Kuressaare Teatris Juhan Smuuli näidend „Lea“.

Rannatüdruk Lea armastab rikast noorperemeest, kes ütleb talle ära jõukama peretütre kasuks. Least on huvitatud teine, vaesem noormees, kellele Lea ise ära ütleb. Mõlemad mehed tahavad hakata riiki pöörama, üks ühel, teine teisel pool riigitüüri. Sisemises segaduses Lea valib ema suunamisel hoopis kolmanda riigi – taevase kuningriigi, lootes leida lepitust ja rahu.

Lavastaja: „Tahaks osata igaviku üle naerda, sest naer on vaba. Naer on lapsikuse kõrgeim aste, sest tal puudub mõõde, nagu nii mõnelgi teisel inimeseks olemise tunnusel. Inimene võiks iseendas iga päev taotleda ainult mõõtmatuid suurusi, sest see on parim võimalik inimeseks olemise viis. Kuidas leida endas üles Mozart ja tähed, mille nimel poris püherdada?“

Näidendi lavastaja on Elar Vahter (Rakvere Teater), kunstnik Karmo Mende, lavastusdramaturg Sven Karja (Vanemuine).

Osades Piret Krumm, Piret Rauk, Lee Trei, Kristjan Sarv, Markus Habakukk, Jürgen Gansen ja Tanel Ting.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!