Lastekirjanduse keskuse teematundides saab astuda kirjanike ja raamatukunstnike jälgedes

11. veebr. 2022 - Kommenteeri artiklit

Eesti Lastekirjanduse Keskus pakub koolidele mitmesuguseid teematunde, mis sisaldavad mängulist ja loomingulist tegevust ning arendavad laste kuulamis-, lugemis-, eneseväljendus- ja suhtlemisoskust. Teematundide valik on mitmekesine ning midagi huvitavat leiavad siit nii lasteaiarühmad kui ka põhikooliklassid. 

„Oleme keskuse haridustegevused välja töötanud nii, et need oleksid kooskõlas riikliku õppekavaga ning toetaksid õpilaste üldpädevuste arendamist,“ kõneles lastekirjanduse keskuse programmijuht Katrin Tõnisson. „Samuti on meile oluline lõimida kirjandust teiste õppeainetega, et külaskäik meie majja oleks õpilastele mitmekordselt hariv ja kasulik,“ lisas Tõnisson.

Klassikaaslastega koos saavad lapsed teematundides uurida muinasjutte, vanu aabitsaid, detektiivilugusid ning nii eesti kui ka maailma lastekirjanduse klassikat.

Kirjutamise, lugemise ja lugude teemaliste tundide kõrval soovib lastekirjanduse keskus tõmmata tähelepanu illustratsioonikunsti olulisusele lasteraamatutes. Nii on keskuse kõige uuemaks teematunniks 4.–9. klassidele suunatud „Lugu pildis“, mis lõimib kunstiõpetuse ja kirjanduse tunde. Uue tunni eesmärk on äratada õpilastes huvi raamatuillustratsiooni vastu ja arendada laste esteetilist taju.

„Piltide roll raamatus on väga tähtis, sest need aitavad mõista teksti ning ka maailma avastada,“ selgitas Tõnisson. Tunnis tutvustatakse Ulla Saare, Gerda Märtensi, Regina Lukk-Toompere ja teiste eesti tuntud illustraatorite töid ja räägitakse illustratsiooni ajaloost. Samuti uuritakse tehnikaid graafikast kollaažini ja vaadeldakse sammhaaval, kuidas visandist sünnib raamatupilt. Praktilises töötoas valmivad laste enda illustratsioonid etteantud tekstidele. 

Teematundide ja lasterühmade külastuste kohta saab lugeda lisaks lastekirjanduse keskuse veebilehelt www.elk.ee. Tund kestab 60–75 minutit ning osalemiseks on vaja end eelnevalt registreerida. Teematunni tasu on 4 eurot lapse kohta ja oodatud grupi suurus kuni 25 last.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!