Luua Metsanduskool panustab tulevikuspetsialistide silmasärale

25. veebr. 2022 Luua Metsanduskool - Kommenteeri artiklit
Luua MK õpilased võtavad igal aastal mõõtu erialastes kutseoskustes. Foto: Luua MK

Luua Metsanduskool on kujunemas metsanduse ja loodusteemade kutsevaldkonna tippkeskuseks, kus saavad endale omanäolise, oma huvidest ja vajadustest lähtuva õpitee kujundada kõik särasilmsed loodust väärtustavad tulevikutegijad. 

Luua Metsanduskooli trumbid on metsanduserialad – siit leiab endale sobiva edasiõppimisvõimaluse nii põhikoolilõpetaja, gümnaasiumi järel uusi tarku valikuid tegev noor kui ka juba elukogemusega spetsialist. Vanuseliselt on koolis õppijate seas esindatud kõik rühmad: kooli metsades lihvivad oma oskusi nii 16- kui 60-aastased. Meie kohvikunurgas võib kohata nii lauljaid, advokaate, politseinikke, suusatajaid kui ka elupõliseid metsamehi, kes on tulnud oma oskusi täiendama. 

„Metsanduses ootab ees põlvkonnavahetus ning seetõttu on tööjõudu üha rohkem vaja. Samuti on mitmed meie erialadest OSKA raportist tulenevalt tulevikuerialad, millel jagub Eestis tööd ja leiba ka tulevikus. Metsandus, nagu ka muud erialad maailmas, on läbi teinud suure suunamuutuse. Järjest enam on hinnas „tark töö“ ehk digi- ja erialaoskuste ühitamise oskus ning siin on uue põlvkonna suund teedrajav,“ julgustab koolijuht Haana Zuba-Reinsalu noori metsandust valima. „Kuna metsaga on kaetud pool Eesti pindalast, ei saa töö kunagi otsa – meie metsad vajavad hoidmist ja kasvatamist. Luua Metsanduskooli erialavalik pakub võimalusi nii neile, kes armastavad analüütilist, mõõtmiste ja arvutustega tööd, kui ka neile, kel soov viibida looduses, teha tööd nii oma käte kui masinatega.“

Rõhk mitmekesistel õppevormidel 

„Põhihariduse omandanud noortele, kes soovivad haridusteed jätkata päevaõppes, pakume metsuri, harvesterioperaatori ja forvarderioperaatori eriala. Gümnaasiumiharidusega noortel, kes ülikooli minna ei plaani, aga eriala õppida tahavad, on sel aastal esmakordselt võimalik tulla päevaõppesse metsatehniku eriala omandama. Just metsade mõõtmise, analüüsimise ja õigete otsuste tegemisega saab muuta Eesti metsanduse tulevikku. Näeme, et juba gümnaasiumihariduse omandanutel on selgem vaade ja paremad oskused, et vajalikke otsuseid teha ja analüüse ellu viia,“ selgitab Zuba-Reinsalu. Kui metsandus tugevalt hinge poeb, saab õpinguid jätkata kõrghariduses – ülikoolid on hakanud väärtustama heade praktiliste oskustega kutsehariduse lõpetanuid, sest nende otsus samal erialal jätkata on hästi läbi mõeldud ja kogutud praktikat saab edukalt siduda akadeemilise teooriaga.

Lisaks eelmainitud erialadele saab koolis õppida arboristiks, metsakasvatajaks, maastikuehitajaks, matkajuhiks, puukooliaednikuks, metsamajanduse spetsialistiks ja puittaimede hindajaks. Kõiki oskusi saab tulla omandama töö kõrvalt sessioonõppe vormis. Äsja renoveerimise läbinud õpilaskodu Luua mõisas pakub õpingute ajaks soodsaid majutusvõimalusi. 

Kel erialavalik segadust tekitab või õpingud katkenud on, saavad sügisest tulla pool aastat kestvasse kutsevalikuõppesse. Valida on viie suuna vahel: metsandus, metsamasinaõpe, maastikuehitus, aiandus ja süvendatud eesti keel. Õpe on vaheldusrikas ja huvitav: vaheldumisi toimuvad tunnid ja omandatakse praktilisi võtteid. Iga õpilast juhendatakse individuaalselt, teda nõustatakse ning avardatakse ta silmaringi. 

Päris oskused praktikute käe all

Kutsehariduses ei saa üle ega ümber praktilistest oskustest. Luua Metsanduskoolil on mitmeid pidevalt täiustuvaid ja tehnoloogiliselt kõrgel tasemel õppe- ja praktikabaase, esimesi praktilisi kogemusi pakutakse õpilastele koolimetskonnas, kuid praktikale lähevad õpilased nii kodu- kui välismaa ettevõtetesse. 

Luual on klassi ees ning juhendavad töid oma ala kirglikud entusiastid ning lisaks on siin õpetajate seas suur hulk mehi. Esmapilgul võib see fakt tunduda tähtsusetu, kuid just kujunemiseas noortele meestele on elukogemusega meesõpetajad sageli eeskujuks nii käitumise, väärtuste kui eluks vajalike oskuste kujunemisel. Ja õpetajad siin koolis lati alt läbi ei jookse – nad hoiavad end pidevalt kursis nii pedagoogiliste arengusuundadega kui ka oma erialal toimuvate uuendustega. Ikka selleks, et parimad praktikad õpilasteni viia ja saata lõpetanud tööturule võimalikult tänapäevaste teadmiste ning tulevikuvajadusi silmas pidavate oskustega. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!