Mida pakub koolinoortele Eesti Draamateater?

4. veebr. 2022 Kairi Kruus Eesti Draamateatri kirjandustoa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Lavastusega „Samad sõnad, teine viis“ saab siduda Vabamu muuseumi ekskursioonid iseseisvuse taastamisest muuseumimajas või Tallinna vanalinnas. Foto: Heikki Leis

Koolinoortele mõeldes võib draamateatri repertuaarist välja tuua mitmeid lavastusi, millega saab siduda „Draamakooli“ haridusprogrammi tegevusi. 

„Draamakooli“ töötoad on hea lisandus klasside ühistele teatriskäikudele. Etenduse-eelses töötoas juhatame sisse algava etenduse, külastatud etenduse arutelu annab hea võimaluse nähtut ühiselt analüüsida. Töötoad on tasuta ning sobiva aja ning vormi kokkuleppimiseks palume ühendust võtta teatri kirjandustoaga.

Koolinoortele soovitame lavastust „Mefisto“ (lavastaja Kertu Moppel), mis põhineb Klaus Manni samanimelisel romaanil. Peategelaseks on näitleja Hendrik Höfgen (Juhan Ulfsak), kes tahab andeka näitlejana vallutada järjest suuremaid lavasid, kuid Hitleri võimuletulekuga põimub isiklike ambitsioonide teostamine keeruliste poliitiliste ja eetiliste valikutega.

Klassikatõlgenduste seast leiab Fjodor Dostojevski „Kuritöö ja karistuse“ (lavastajad Ene-Liis Semper, Tiit Ojasoo) ning Mats Traadi „Puud olid, puud olid hellad velled“ (lavastaja Priit Pedajas, esietendus 5. märtsil 2022). Omamoodi klassiku-tõlgendus on Urmas Vadi kirjutatud ja lavastatud „Millest tekivad triibud?“, mis põimib Eduard Vilde elulugu ja motiive tema raamatutest (etendusepaik Vilde muuseum Kadriorus). 

„Samad sõnad, teine viis“ (autor Piret Jaaks, lavastaja Mari-Liis Lill) on lavastus vabariigi ülesehitamise ja hoidmise keerukusest. Lavastuse kahe naistegelase prototüübid on mitmed naised, kes mängisid 1990. aastate alguse poliitikas kaalukat rolli. Lavastusega saab siduda Vabamu muuseumi ekskursioonid iseseisvuse taastamisest muuseumimajas või Tallinna vanalinnas. Teatri ja muuseumi ühiskülastuse puhul kehtivad soodushinnad. 

Kooliõpilaste analüüse nähtud draamateatri lavastustest ootame arvustuste võistlusele. Vabas vormis kirjutisi võib saata jooksvalt kuni teatripäeva, 27. märtsini. Koostöös Tartu Ülikooli teatriteaduse õppetooliga toimub aga teatriuurimuste võistlus. Gümnaasiumis kirjutatud teatriteemaliste uurimuste saatmise tähtaeg on 13. juuni.

Sügisel edasi lükkunud monoloogide võistluse eelvoorud toimuvad 18. ja 19. märtsil. Eelvoorudest edasi pääsenud noortele saab kaasa elada avalikus finaalis, mis toimub 1. aprillil väikses saalis. Gümnaasiumiõpilased esitavad tekste, mis on kõlanud Eesti Draamateatri laval läbi aegade.  


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!