Oleviku teater

4. veebr. 2022 Paide Teater - Kommenteeri artiklit
Maailmakuulus ooper „Carmen“ on saanud täiesti uue ja pööraselt mängulise ilme. Foto: Gabriela Urm

Muutused ja kriisid, mis on ühiskonda viimase paari aasta jooksul tabanud, nõuavad, et mõtleksime läbi oma elu ja ühiskonnakorralduse alused. Vaja on julgust, aga ka kannatlikkust ja põhjalikkust, et hinnata aega tema kolmainsuslikus täiuses: minevikus, olevikus ja tulevikus. Hariduse andmise paradoks on ikka olnud see, et minevikus kogutud teadmiste ja kogemuste najal õpetatakse olevikus neid, kes peavad tulema toime tuleviku maailmas. Paide Teater usub, et kunst saab Eesti koolidele siin toeks olla, pakkudes õpikute järele proovitud ja ajas kinnitust leidnud süsteemidele tuge just selleks, et kirjeldada tänast päeva ja katsetada võimalikke tulevikustsenaariume. 

Paide Teatri neljanda hooaja kevadtalv pakub eriilmelisi lavastusi ja mõttemänge aja ja mälu teemadel, nende kõrval aga ka teatrit selle vanas ja heas meelelahutuslikus tähenduses.

Veebruari alguses jõuab veel kahel korral lavale sügisel esietendunud „Lahinguväli“, mis viib vaataja rännakule tema enda mällu. Sügistalviste etenduste jooksul on kinnitust saanud tõsiasi, et mälestuste hulk pole kuidagi seotud elatud aastatega, ja nii sobib see rännak hästi ka noortele. 

Märtsis esietendub lavastus pealkirjaga „UDU: mälukontsert kolmele häälele“, mille saamislugu on mõneti omapärane. Nimelt tundsid tegijad pärast „Lahinguvälja“ esietendust, et leitud vorm ja teema pakuvad sedavõrd palju avastamisrõõmu, et otsustasid luua teisegi lavastuse, mis viib seiklema mäluäärsetele maadele. See on kolmehäälne kontsert, küsimuste sümfoonia ja ennekõike tõdemus, et pole mäletamist ilma unustuseta.

16. veebruaril esietendub Üüve-Lydia Toompere ja Siim Tõniste lavastus „Teine asi“, mis on korraga teatriskäik ja muuseumikülastus. Lavastus põhineb kogukondlikul uurimusel ja dokumentaalsetel materjalidel, samas on selles paras annus maagiat, tundmatuid reaalsusi ja libaantropoloogilist lähenemist.  

Ja siis muidugi „Carmen“ – maailmakuulus ooper, mis saanud täiesti uue ja pööraselt mängulise ilme Paide Teatri ja teater Musta Kasti koostöös Peeter Volkonskiga. Tragöödia ja komöödia, tsirkus ja kabaree põimuvad üheks ooperiajaloo suurteosega. Etendused toimuvad Paides, Tallinnas ja Haapsalus. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!